Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 20 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Renta viagerã devine funcþionalã din 2006

Renta viagerã devine funcþionalã din 2006

• beneficiarii pot fi persoanele vîrstnice care îºi vînd sau arendeazã terenul agricol • se vor primi 50 euro pe an pentru hectarul arendat ºi 100 euro pe hectarul vîndut •

Persoanele de peste 62 de ani care-ºi vor vinde terenurile agricole sau le vor da în arendã vor primi o rentã anualã, programul devenind funcþional din 2006, prin înfiinþarea oficiilor judeþene de rentã viagerã. Acestea vor fi subordonate Oficiului Naþional de Rentã Viagerã Agricolã (ONRVA), în cadrul Agenþiei Domeniului Statului (ADS). Plãþile vor fi fãcute în partea a doua a anului, într-o singurã tranºã, beneficiarii primind 50 euro pe an pentru un hectar, în cazul în care arendeazã terenul sau 100 euro pe an pe hectar dacã vînd terenul. La aceste sume se adaugã valoarea arendei sau, dupã caz, preþul de vînzare al pãmîntului. În program vor putea intra persoanele cu vîrsta de peste 62 de ani ºi care deþin suprafeþe de teren de la 0,5 la 10 hectare de teren agricol. Beneficiarii pot sã-ºi pãstreze 0,5 hectare de pãmînt, cu condiþia sã nu comercializeze produsele obþinute de pe terenul respectiv. Producãtorii incluºi în program vor primi carnete cu elemente de securizare pentru a nu fi falsificate.
„Nu vor putea intra în programul rentei viagere decît terenurile pentru care se prezintã titlurile de proprietate, pe baza aplicãrii Legii 18/1991 republicatã, Legii 1/2000 cu modificãrile ulterioare ºi care nu au fost înstrãinate prin acte între vii dupã 1990. De prevederile legii vor beneficia ºi persoanele care au dobîndit terenuri prin moºtenire de la cei care au primit titluri de proprietate prin Legea 18/1991, pe baza certificatului de moºtenitor. ÃŽn acest fel, se încearcã stoparea unor iniþiative din partea profitorilor care ar încerca sã cumpere teren ºi apoi sã-l valorifice pentru a obþine renta“, a declarat Liviu Bumbu, directorul Direcþiei pentru Agriculturã ºi Dezvoltare Ruralã (DADR) Neamþ.
Cei care vor sã primeascã renta trebuie sã depunã o cerere la biroul judeþean, precum ºi o copie de pe actul de identitate, o copie de pe actul de vînzare-cumpãrare intabulat, sau, dupã caz, de pe titlul de proprietate al arendatorului ºi de pe contractul de arendã. La acestea se va adãuga o declaraþie pe proprie rãspundere cã nu are în proprietate mai mult de 0,5 ha teren agricol. Orice persoanã interesatã va putea consulta, gratuit, baza de date cu privire la intenþiile de înstrãinare ºi arendare constituitã la ONRVA sau la birourile judeþene. Datele despre terenurile oferite spre vînzare sau arendare vor fi afiºate la sediile birourilor judeþene ºi al primãriilor, precum ºi pe pagina de internet a ONRVA.

Articol afisat de 1957 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUÞ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective