Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 20 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Consultaþii gratuite pentru localnicii din Borca

• ultima zi din sãrbãtoarea Casei de Asigurãri s-a þinut la Borca • cinci medici specialiºti au consultat 132 de pacienþi •

Reprezentanþii Casei de Asigurãri de Sãnãtate Neamþ ºi cinci medici de diverse specialitãþi care îºi desfãºoarã activitatea la Spitalul Judeþean de Urgenþã Neamþ, respectiv Serviciul Judeþean de Ambulanþã Neamþ au descins, duminicã, 18 decembrie, la Borca, pentru a se întîlni ºi discuta cu localnicii despre sistemul de asigurãri de sãnãtate, drepturile pe care le conferã unei persoane calitatea de asigurat pentru sãnãtate, precum ºi a acorda consultaþii gratuite. Aceste acþiuni s-au înscris în suita acelora menite sã marcheze sãrbãtorirea a ºapte ani de existenþã a Casei de Asigurãri de Sãnãtate Neamþ, sub deviza, „Sîntem aici pentru tine. Sãnãtate ta conteazã“. Pentru a asculta pãsurile ºi doleanþele sãtenilor din zonã, s-au mai deplasat acolo, cu aceeaºi ocazie, senatorul ªerban Strãtilã, consilierul judeþean Vlad Marcoci ºi Liviu Bumbu, directorul Direcþiei pentru Agriculturã ºi Dezvoltare Ruralã.
Neanunþaþi de oficialitãþi despre acþiunea cu caracter de premierã care urma sã se desfãºoare în Borca, mai ales în acea zi în localitate era organizat tîrg, sãtenii nu s-au arãtat interesaþi la început de prezenþa oaspeþilor printre ei. Astfel, pentru ca scopul acþiunii sã fie atins, angajaþii CAS Neamþ, în frunte cu jurist Daniela Soroceanu, director general al instituþiei, au mers în obor, unde era puzderie de lume, au bãtut din poartã în poartã ºi au stat de vorbã cu sãtenii. La sugestia unui locuitor din Borca, senatorul ªerban Strãtilã a mers la biserica din sat ºi dupã slujbã s-a adresat oamenilor, iar Vlad Marcoci ºi Liviu Bumbu i-au abordat pe muntenii din Borca adunaþi pe la birturi ºi terase.
Dacã iniþial oamenii au fost sceptici, nu prea s-au arãtat încîntaþi de vizita celor de la Piatra Neamþ ºi nu concepeau cã pot fi consultaþi de medic fãrã sã scoatã din buzunar nici un ban, încet-încet, au acceptat dialogul ºi s-au prezentat la dispensarul din comunã, solicitînd sã afle mai multe despre problemele lor de sãnãtate. În decurs de trei ore, 132 de sãteni din Borca au beneficiat de consultaþii medicale oferite gratuit de cãtre medicul internist Stelian Ghiþã, pediatrul Cristian Petrovici, endocrinologul Minodora Vitiuc, psihiatrul Dan Iliescu ºi medicul de medicinã de urgenþã cu competenþe în Cardiologie ºi Ecografie, Constantin Ciocoiu. Cele mai multe consultaþii, adicã 60, au fost acordate celor cu probleme cardiace. Aproximativ 30 de pacienþi cu probleme respiratorii ºi ale organelor interne au fost examinaþi de medicul Stelian Ghiþã, iar endocrinologul Minodora Vitiuc a consultat aproximativ 20 de sãteni. 11 copii cu vîrste între 1 ºi 14 ani au fost examinaþi de pediatrul Cristian Petrovici, iar zece adulþi au solicitat consultaþii de psihiatrie. Medicii au constatat, cu surprindere, cã mulþi dintre cei examinaþi au probleme grave de sãnãtate care nu fuseserã diagnosticate pînã atunci. Pacienþilor li s-a prescris tratament ºi mulþi dintre ei au fost invitaþi dupã Sãrbãtori la Piatra Neamþ, pentru consultaþii mai amãnunþite ºi analize de laborator.
„Noi sîntem aici tare departe de Piatra Neamþ ºi parcã am fi uitaþi de lume, iar cînd e vorba de doctori nu gãsim nici bani, nici timp sã mergem la ei. E tare bine cã s-a gîndit cineva sã vinã aici sã se intereseze de starea noastrã ºi n-ar fi rãu dacã s-ar întîmpla mai des aºa ceva. Un drum dus-întors Borca Piatra Neamþ costã 200.000 de lei, iar pensia mea este de 1,3 milioane de lei. Cheltuielile sînt tare multe, iar banii tare puþini, ºi uite aºa ajungem sã nu ne mai gîndim la boalã. Stãm aºa, pînã într-o zi, cînd terminãm cu toate“, a declarat Grigore Dãscãliþa, un localnic din Borca.

Articol afisat de 1617 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective