Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 20 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Concert de sãrbãtori, la Teatrul Tineretului

Concert de sãrbãtori, la Teatrul Tineretului

Vineri, 16 decembrie, în sala Teatrului Tineretului din Piatra Neamþ a avut loc al doilea concert din cadrul stagiunii simfonice organizatã de Centrul pentru Culturã ºi Arte „Carmen Saeculare“ cu sprijinul Consiliului Judeþean Neamþ, al Primãriei ºi Consiliului Local Piatra Neamþ ºi avînd ca principal protagonist Filarmonica de Stat „Mihail Jora“ din Bacãu.
ÃŽn faþa unei sãli arhipline, Orchestra simfonicã a Filarmonicii de Stat „Mihail Jora“ din Bacãu, dirijatã de maestrul Ovidiu Bãlan, a propus un concert de sãrbãtori, în spiritul, de acum consacrat, al concertelor din Viena ºi din alte mari capitale europene.
Alãturi de colectivul artistic bãcãuan au fost invitaþi ºi doi soliºti ai Operei de Stat din Braºov: soprana Mirela Zafiri ºi tenorul Nicolae Zaharia. Cea dintîi este licenþiatã a Universitãþii de Muzicã din Bucureºti ºi a Masterului în canto la clasa prof. univ. Georgeta Stoleriu. Maeºtri i-au fost, printre alþii, Arta Florescu, Mariana Nicolesco, Toma Popescu ºi Ionel Pantea. Palmaresul sãu este onorant ºi edificator. A fãcut turnee în Europa, a înregistrat la radio ºi are trei compact-discuri. Este doctorand la Universitatea de Muzicã din Bucureºti.
Nicolae Zaharia este absolvent al Liceului de Artã „Octav Bãncilã“ din Iaºi ºi al Universitãþii de Arte „George Enescu“ din Iaºi la clasa de violoncel a maestrului Alexandru Moroºanu. Descoperindu-ºi veleitãþile de cîntãreþ, urmeazã cursurile de Master Belcanto la Studio „Toma Popescu“ din Viena, cîntã la Operele din Iaºi ºi Constanþa ºi la Teatrul de Operetã „Ion Dacian“ din Bucureºti. Din 2001 este solist al Operei de Stat din Braºov.
Trecînd de rigoarea cu care ne-a obiºnuit pînã acum ºi care, de altfel, este caracteristicã oricãrui dirijor de clasã, maestrul Ovidiu Bãlan a þinut sã demonstreze cã trãsãturile histrionice sînt caracteristice oricãrui mînuitor al baghetei. ÃŽn vervã ºi inspirat, într-un decor sãrbãtoresc plin de ghirlande ºi cetinã de plastic, directorul Filarmonicii bãcãuane a fãcut toate eforturile pentru ca publicul pietrean sã se simtã bine; ºi sã perceapã muzica bunã aºa cum se cuvine. Cu bucurie ºi recunoºtinþã. Comentariul spiritual ºi, pe alocuri, plin de umor fin al ºefului de orchestrã a concentrat atenþia publicului care astfel a trecut cu indulgenþã peste micile imperfecþiuni ale ansamblului, supãrãtoare doar la începutul programului cînd, de pildã, cunoscuta uverturã la „Cavaleria uºoarã“ de Fr. von Suppe nu a fost redatã deloc fericit. Mai mult, publicul s-a dovedit a fi extrem de indulgent ºi cu tenorul Nicolae Zaharia care, tocindu-l pe Verdi, vineri seara ºi-a uitat vocea acasã, fãcîndu-ne sã regretãm cã nu ne cîntã, mai bine, la violoncel. Nici ºampania inevitabilã de dinaintea celebrei Brindisi nu a fost în mãsurã sã-l ajute. Italienii folosesc în astfel de cazuri... ouã.
Soprana Mirela Zafiri nu are o voce chiar rea. Dar, mai mult îi sînt de folos alte calitãþi: aratã bine ºi are un simþ al efectului scenic deosebit de acut. Dacã mai adãugãm ºi ampla respiraþie de piept ce-i menajeazã diafragma încorsetatã, avem imaginea clasicã a unei primadone de efect. Care, într-un concert relaxat, de sãrbãtori, face bine tuturor bãrbaþilor stresaþi.
La finalul concertului, maestrul Ovidiu Bãlan i-a invitat în scenã pe primarul municipiului, preºedintele Consiliului Judeþean, directorul Centrului pentru Culturã ºi Arte „Carmen Saeculare“ ºi directorul Teatrului Tineretului. Cum primii doi se pare cã nu au mai gãsit bilete, Constantin Alupului-Rus ºi Cornel Nicoarã au fost nevoiþi sã facã în numele organizatorilor toate urãrile de bine care se cuvin în astfel de ocazii.
Urmãtorul concert propus de organizatori, va avea loc vineri, 13 ianuarie, cînd Orchestra simfonicã a Filarmonicii bãcãuane, avînd la pupitru pe acelaºi Ovidiu Bãlan ºi ca solist pe violonistul Daniel Podlovski, va propune publicului meloman pietrean Concertul pentru vioarã ºi orchestrã de Aram Haciaturian ºi Simfonia a V „Reforma“ de Felix Mendelssohn-Bartholdy.

Articol afisat de 1685 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective