Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
 Romano-catolicii în doliu: Preotul Petru Ciocan, de la Buruieneºti, se întoarce în þãrînã

Romano-catolicii în doliu: Preotul Petru Ciocan, de la Buruieneºti, se întoarce în þãrînã

• Petru Ciocan, unul dintre cei mai cunoscuþi preoþi catolici din þarã, va fi înhumat astãzi, la Buruieneºti • localitatea în doliu aºteaptã mii de oaspeþi ºi numeroase personalitãþi • Pãrintele Petru Ciocan a îndrumat vieþile a mii de persoane, constituindu-se într-un model al vieþii creºtine •

Pãrintele Petru Ciocan, conducãtor spiritual al comunitãþii romano-catolice din satul Buruieneºti, comuna Doljeºti, unul dintre cei mai cunoscuþi propovãduitori ai credinþei creºtine, prin Misiuni populare, în întreaga þarã, dar ºi peste hotare, a trecut în nefiinþã, din cauza unei boli nemiloase, rãmînînd sã îºi vegheze, din Ceruri, fiii spirituali. Pãrintele paroh, un om care ºi-a dedicat întreaga viaþã Lui Dumnezeu, simbol al puritãþii sufleteºti, urmeazã a fi îngropat, astãzi, 21 decembrie, în cimitirul comunitãþii unde a slujit peste 30 de ani. Importanþa evenimentului, motiv de tristeþe ºi lacrimi pentru mii de credincioºi, va fi marcatã aºa cum se cuvine, prin eforturile Parohiei, Primãriei ºi ale localnicilor din Buruieneºti. Comunitatea în care a trãit îl respectã pe Pãrintele Petru Ciocan, datorîndu-i acestuia liniºtea, bunãstarea sufleteascã ºi materialã, pe care le-a semãnat în rîndurile ei. Regretatul pãstor a înfãptuit aproape un milion de spovedanii, mii ºi mii de împãrtãºanii, botezuri ºi slujbe de tot felul.
Trupul neînsufleþit, neschimbat de boalã, al preotului, a fost depus, pînã la ceremonia de astãzi, pe un catafalc, în biserica monumentalã a satului, pentru ca toþi cei care l-au cunoscut sau doar au auzit despre el ca un lider spiritual, sã poatã aduce un ultim omagiu. Impresionant este modul în care comunitatea s-a unit, de la copiii de ºcoalã, pînã la bãtrînii ce l-au depãºit ca vîrstã pe pãrinte, toþi avînd doar cuvinte frumoase despre fostul pãstor de suflete, o figurã proeminentã a vieþii lor. Primarul comunei Doljeºti, Gheorge Cojocaru, nu ºi-a putut stãpîni emoþia, cînd a trebuit sã vorbeascã despre Pãrintele Petru Ciocan. „Nu existã om care sã nu fi fost impresionat de fostul nostru paroh. Acesta s-a dezis de proprietãþile materiale ºi s-a dedicat comunitãþii, l-a interesat doar viaþa oamenilor, fiind aproape de întreaga lume. Acum, cînd trebuie sã ne despãrþim de el, nu sînt cuvinte care sã descrie ceea ce simþim. Dumnezeu ni L-a dãruit, iar Superiorii Bisericii ºi familia sa au îndeplinit aceastã voinþã Divinã. ÃŽn Buruieneºti, miercuri, 21 decembrie, vor fi revãrsare de durere, dar ºi cîntãri de bucurie pentru cel sortit sã fie al nostru, al buruieºtenilor. Pãrintele paroh s-a desãvîrºit întru bucuria Domnului. Acum, cînd se vorbeºte de satul nostru, se vorbeºte despre Pãrintele Petru Ciocan. Sîntem fericiþi cã, atunci cînd este amintit numele sãu, se vorbeºte ºi de noi. Dumnezeu sã-L fericeascã, în rîndurile aleºilor Sãi“, a spus primarul Gheorghe Cojocaru.

Amintirea va rãmîne vie
Ceremonia funerarã a Preotului Petru Ciocan va începe la ora 10.30, în incinta Bisericii Buruieneºti, lãcaº de cult avînd drept patron spiritual pe Sfîntul Iosif Muncitorul, celebrat pe data de 1 mai. La slujbã sînt aºteptaþi sã participe peste 1.000 de oaspeþi, din mai toate regiunile þãrii, precum ºi alte cîteva mii de credincioºi romano-catolici, din zona Romanului. Preotul paroh al Buruieneºtiului, Cristian Pal, a menþionat cã se aºteaptã prezenþa Preasfinþiei Sale, Petru Gherghel, Episcop al Diecezei de Iaºi, dar ºi a Superiorului provincial al Ordinului Fraþilor Minori Conventuali, din România, Ioan Ciuraru. Alãturi de aceºtia, vor mai participa, la ceremonie, aproximativ 150 de preoþi. „Vestea morþii, în seara de sîmbãtã, 17 martie, la ora 21.45, a Pãrintelui Petru Ciocan, a venit ca un fulger peste comunitate. Toþi l-am iubit ºi respectat pe acest pãrinte, care, mai întîi de toate, a fost un om, bun prieten al oricãruia aflat în nevoie. Au fost trase clopotele, iar lumea a început sã ºi vinã, sã îºi ia rãmas bun de la el. De atunci, a fost vegheat tot timpul, de sãtenii pe care i-a iubit ºi el, ºi i-a respectat. Toatã comunitatea este în doliu, pentru cã, un asemenea om, o prezenþã extraordinarã oriunde mergea, se naºte foarte rar. Nu sînt cuvinte sã exprime calitatea extraordinarã a fostului Preot paroh. Membrii comunitãþii noastre, aflaþi peste hotare, s-au adunat ºi s-au rugat pentru odihna sufletului trecut în lumea Celor veºnice. Pãrintele Petru Ciocan meritã preþuirea noastrã veºnicã“, a spus actualul Paroh din Buruieneºti.

„Don Bosco“
Faptul cã Pãrintele Petru Ciocan a fost atît de iubit de comunitate ºi respectat, în þarã ºi în lume, a pornit, dupã spusele preotului Cristian Pal, de la faptul cã acesta a ºtiut tot timpul sã se facã parte a vieþii celor din jur, o prezenþã discretã, dar ºi un om pe care se putea conta la nevoie. Poate cea mai puternicã amprentã lãsatã de acest om asupra comunitãþii a fost faptul cã s-a înconjurat, în permanenþã, de tineri. „Pe lîngã activitatea de predicator de Misiuni populare, care i-a purtat faima ºi peste hotare, Pãrintele Petru Ciocan a avut foarte multe activitãþi în care îi angrena pe ministranþi (copiii care ajutã la Altar, n. red.). Erau perioade cînd avea chiar cîte 200-250 de ministranþi, pe cînd, în prezent, în þarã, sînt cam 20-30. Era un om popular, îi plãceau sportul, fotbalul în special, ceea ce l-a fãcut foarte iubit de tineret. Astfel, ajunsese sã fie cunoscut sub numele de «Don Bosco» de la Buruieneºti, dupã numele unui mare sfînt care a fost alãturi de copii. Mai trebuie spus cã, din satul Buruieneºti s-au ridicat, în mare parte ºi cu susþinerea lui Petru Ciocan, 19 preoþi, dintre care 18 mai slujesc în parohiile din þarã. Astfel, personalitatea sa a fost cu atît mai cunoscutã. Eu, personal, care sînt paroh din 2004, am gãsit aici nu doar un pensionar, ci un exemplu de preot ºi frate, un expert în cele pastorale ºi sufleteºti ºi un ajutor necesar, de altfel, pentru mica mea experienþã preoteascã; am gãsit un prieten. Mulþumesc lui Dumnezeu pentru timpul petrecut cu Pãrintele. M-am uitat zilele astea puþin prin notiþele personale ale Sfinþiei Sale ºi mi-am spus cã nu a avut timp sã facã pãcate, «a fost prea ocupat». Mare ne este mîngîierea cã era pregãtit pentru acest pas ºi cã l-am putut asista toþi cei din casã. Am fost lîngã patul de suferinþã ºi l-am petrecut pe Pãrintele în genunchi. Edificator a fost momentul despãrþirii. M-a asigurat, în zilele ultimei lupte cu boala, cã: «Mã voi ruga tare pentru Sfinþia Voastrã. Sã vã ajute inima lui Isus». Mai rar aºa preot, mai rar aºa pãstor! Dumnezeu sã-i dãruiascã un loc de odihnã, de rãcorire, de luminã ºi de pace, în ÃŽmpãrãþia Sa!“, a mai menþionat Pãrintele Cristian Pal.
Preþuirea arãtatã liderului spiritual din Buruieneºti de cãtre toþi ce care l-au cunoscut, este fãrã margini. Preot Adrian Dancã, de la Radio Vatican, fiu spiritual al celui dispãrut, a þinut sã fie alãturi de comunitate, chiar dacã numai cu gîndul, în aceste momente grele. Acesta i-a scris Pãrintelui Cristian Pal cîteva gînduri despre fostul sãu mentor: „Amprenta pe care Sfinþia Sa a întipãrit-o în sufletele multor buruieneºteni, nu poate fi ºtearsã cu uºurinþã. Pentru a spune cît mai multe în puþine cuvinte, era un om în care Cerul se oglindea cu bucurie ºi în care semenii sãi gãseau raza Luminii cereºti. Om între oameni, avea desigur ºi slãbiciunile lui, dar le stãpînea suveran prin harul preoþiei lui Cristos ºi pilda Sfîntului Francisc. Domnul sã-I ierte puþinele pãcate ºi sã-l primeascã în lãcaºurile sale. Milostivirea lui Dumnezeu ne insuflã speranþa cã, de acum înainte, avem un nou prieten în Cer. ÃŽi promit Pãrintelui Ciocan cã, atunci cînd voi merge acasã, primul angajament pe care vreau sã-l onorez este o rugãciune fierbinte la mormîntul sãu, acolo unde aºteaptã clipa ÃŽnvierii fericite. Aceasta este, în fond, speranþa Sfinþiei Sale, ca ºi speranþa pe care el a întãrit-o în sufletele noastre“.

Preot Petru Ciocan (6 iunie 1929 - 17 decembrie 2005)
Preotul Petru Ciocan, cunoscut pentru meticulozitatea cu care îºi þinea jurnalele ºi evidenþele parohiei, a lãsat posteritãþii o autobiografie. Nãscut în Luizi Cãlugãra, judeþul Bacãu, din pãrinþii Gheorghe ºi Niþa, acesta a avut o viaþã zbucuimatã, credinþa ghidîndu-l, în cele din urmã, spre a-ºi împlini menirea. Dupã prigoana comunistã, acesta a reuºit sã îºi completeze studiile ºi sã devinã preot. Vã prezentãm ordinea cronologicã din autobiografie, marcînd momentele cele mai importante ale vieþii sale: „1.X.1958 - subdiaconatul; 3.X.1958 - diaconatul; 5.X.1958 - prezbiteratul; 5.X.1958 - 19.XII.1958 am rãmas vicar la Mãrgineni
19.XII.1958 - 1 .V.1959 vicar parohial Valea Seacã, jud. Bacãu; 1.V.1959 - 1.I.1960 vicar la Vãleni, jud. Bacãu; 1.I.1960 - 1.IV.1960 vicarius expositus de Arini-Gãiceana, jud. Bacãu; 1.IV.1960 - 1.XII.1960 - din nou vicar de Vãleni, jud. Bacãu; 1.XII.1960 -1.II.1964 Vicar de Huºi; 1.II.1964 - 1.III.1970 vicar de Tg. Trotuº, jud. Bacãu; 1.III.1970-1.XI.2000 paroh de Buruieneºti, jud. Neamþ
1.IX.2000..... pensionar la Buruieneºti.
«Omnia Ad Majorem Dei Gloriam», Buruieneºti, 3.XII.2003.
Pr. Petru Ciocan“.

Articol afisat de 4284 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective