Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Moº Crãciun, la o ºcoalã cu 7 elevi

Moº Crãciun, la o ºcoalã cu 7 elevi

• la Izvorul Alb, sat calamitat de inundaþiile din varã, Moºul a ajuns prin bunãvoinþa unor oameni de suflet • ºcolarii, puþini la numãr, au pregãtit un program artistic apreciat de asistenþã •

Moº Crãciun a poposit, joi, 22 decembrie, printre copiii din Izvoru Alb. Emoþia întîlnirii au trãit-o ºi cei mari, care ºi-au rupt din timp sã purceadã la serbarea de Crãciun pregãtitã Moºului cu mult sîrg, ºi-n acest an, de cãtre ºcolarii ºi preºcolarii satului. ÃŽn total 11 copilaºi, din care doar ºapte sînt ºcolari, trei fiind de-a I-a. Restul, prichindeii, veniserã ºi ei, cã doar Moºu-ºi anunþase venirea. Dupã o orã de „petrecere“ într-o lume de basm, cu datinile ºi obiceiurile specifice Sãrbãtorilor de Iarnã, Moºul cel darnic a slobozit baierile sacului ºi a împãrþit cu generozitatea-i strãbunã daruri tuturor copiilor. Alãturi de Moº Crãciun, acelaºi gest caritabil l-au fãcut reprezentanþii Carpatcement, Petrom, Gicovanu, preotul Aurel Florea, pãdurarul Ghiþã Agape ºi pensionarul Isidor Sandu. Bucuria trãitã de cei mici a pãtruns cu uºurinþã ºi-n sufletele celor în vîrstã, care de altminteri, de o bunã bucatã de vreme, simt mereu pe propria lor piele ce vrea sã însemne omenia ºi nobleþea sufleteascã a celor din jur. Acesta a fost de fapt motivul pentru care am þinut sã ajungem ºi noi la Izvoru Alb. Am simþit nevoia sã fim martorii momentului de fericire, pe care intuiam cã-l vor trãi izvorãnii, o datã cu sosirea lui Moº Crãciun.
Pentru o aºa „întîmplare“ am pornit-o la drum în miez de ziuã. Cãlãuzã ne-a fost Vasile Gherasim, izvoranul, ce a devenit de cîþiva ani buni omul de legãturã al satului cu lumea. Cãci cine altul, decît poºtaºul poate înlesni acest lucru? Aºa cã ne-am „ghemuit“ în maºina pe care o stãpîneºte acesta cu mult meºteºug printre meandrele drumului de munte ºi am luat calea Izvorului Alb. Prima oprire am fãcut-o la Izvoru Muntelui, pentru a încãlþa caii putere cu lanþuri, cãci vorba lui Vasile „nu-i de glumã cu drumul pe timp de iarnã, chiar dacã zãpada nu trece de-un lat de palmã“. ÃŽncet-încet, ocolind cu mãistrie pericolul vreunei rupturi de ºosea ºi înscriindu-ne în curbele viclene ale „axialului“ rînd pe rînd dupã ceva mai mult de o orã am intrat în sat. O liniºte parahialã ne-a învãluit încã de la prima casã, spre surprinderea noastrã care ne-am întrebat firesc unde sã fie dispãrut lumea cu freamãtul ei cu tot. Dupã cîteva sute de metri avea sã ne ia în primire Bobiþã, cîinele lui Gherasim. Simþise sosirea stãpînului ºi-i ieºise în cale. Precum o cãlãuzã credincioasã a alergat zglobiu în faþa maºinii pînã la ºcoala din sat unde de fapt trebuia sã ajungem. Aici freamãt de copii ºi de lume, multã emoþie ºi ultimele preparative în aºteptarea lui Moº Crãciun.
Am dat bineþe ºi am intrat.

„Ca sã dea drumul la apã/ Din ea casele sã scoatã“
Se fãcea de ora 14.30 ºi Moºul întîrzia... Ca spectatori, învãluiþi de acordurile colindelor slobozite în surdinã într-o repetiþie din spatele cortinei intrasem deja sub vraja unei lumi de basm, ce avea sã culmineze prin intrarea în salã a Moºului. A urmat spectacolul. Un adevãrat „regal“, sigur pãstrînd proporþiile, ºi asta, mai ales, prin multele numere în care au evoluat aceiaºi artiºti, începînd cu vorbele introductive ºi mergînd pînã la urãtura, sorcova ori urãrile de „La Mulþi Ani!“, slobozite, cu dãrnicie, din tot sufletul lor de copii. Am fost purtaþi rînd pe rînd în lumea colindelor, am fost conduºi pe plaiurile biblice ºi fãcuþi pãrtaºi la momentul Naºterii Domnului, am trãit cruzimea lui Irod ºi influenþarea acestuia de cei trei Crai de la Rãsãrit, dar ne-am ºi descreþit frunþile la apariþia ºi jocul caprelor ori la auzul urãturii, care prin talentul celor mici ºi al învãþãtoarei lor, Ioana Bistriceanu, au adus în actualitate, cum este obiceiul într-un astfel de moment, întîmplãrile ºi ironia faptelor de peste an. ªi cum evenimentul anului fusese „iadul“ abãtut asupra izvorãnilor ca urmare a potopului din varã, urãtura micuþilor nu putea sã mai surprindã efortul „cãziut“ uneori al lumii de ieºi de sub vremi. „De-un an de cînd nu ne-am vãzut/ Multe s-au mai petrecut/ A venit o viiturã/ Ce-a fãcut mare rupturã/ ÃŽmpãrþind satul în douã/ Lumea veche ºi cea nouã/ Dealul la vale-a luat/ Apa-n case a intrat/ De am rãmas fãrã de pat/ ªi fãrã de rost în sat/ Toþi încearcã sã rãzbatã/ Un drum nou ca sã ne facã/ Am venit ºi am privit. La judeþ s-au sfãtuit/ S-au gîndit ce pot sã facã/ Ca sã dea drumul la apã/ Din ea casele sã scoatã...“. Pentru o clipã reacþia fireascã a vîrstnicilor a fost sã sloboadã o lacrimã. ÃŽnsã nu pentru mult timp, deoarece a venit rîndul lui Moº Crãciun sã-ºi intre în drepturi bucurînd sufletele tuturor prin consistenþa darurilor scoase din tolbã. La serbarea de Crãciun din Izvoru Alb, am recunoscut pe o parte dintre oamenii, ce, datoritã ironiei sorþii, poartã la vîrsta senectuþii numele de sinistraþi. Printre ei ºi Miluþa Titianu, a cãrei casã continuã sã se afle sub ape. „Am venit la serbare pentru cã mi-i drag sã-i vãd pe copiii satului cum cîntã. ÃŽn ei ni-i speranþa. Poate-or avea mai mult noroc, decît noi cei bãtrîni. Dumnezeu sã-i ajute!“, au fost vorbele slobozite printre lacrimi de tanti Miluþa. Spre înserat, lumina din dupã-amiaza de joia dinaintea Crãciunului lui 2005 s-a stins, încetul cu început, ºi-o datã cu ea ºi vraja întîlnirii cu Moº Crãciun. Sigur, însã, în sufletele celor mici a rãmas pentru încã un an. ªi de ce nu ºi-n sufletul celor mari? Cît ne priveºte pe noi lãsarea serii ne-a împins spre case mai „bogaþi“ cu un moment de trãire emoþionalã printre izvorãni.

Articol afisat de 2211 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective