Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Municipalitatea pietreanã, la cumpãna dintre ani

Municipalitatea pietreanã, la cumpãna dintre ani

• interviu cu Gheorghe ªtefan, primarul municipiului Piatra Neamþ

Orice sfîrºit de an este un prilej de retrospectivã a reuºitelor, dar ºi a eºecurilor, ca ºi un moment pentru a face noi proiecte pentru urmãtorul an calendaristic. Pentru municipalitatea pietreanã, 2005 a fost un moment al cãutãrii surselor de finanþare pentru proiectele aflate în derulare ºi pentru noi obiective menite sã pregãteascã localitatea pentru integrarea în Uniunea Europeanã. Pe primul plan s-a aflat modernizarea infrastructurii de drumuri ºi utilitãþi, o atenþie deosebitã fiind acordatã, de asemenea, construirii de locuinþe pentru tineri. Continuate au fost o serie de proiecte începute de fosta guvernare localã - cum ar fi baza de agrement din ªtrandul Tineretului ºi noul Sistem de Management al Deºeurilor. Conducerea Primãriei Piatra Neamþ îºi poate trece în palmares, de asemenea, nocturna Stadionului Municipal, baza sportivã urmînd sã fie introdusã în circuitul sportiv internaþional. Gheorghe ªtefan, primarul municipiului Piatra Neamþ, ne-a fãcut o retrospectivã a anului 2005, prezentîndu-ne, de asemenea, proiectele pentru anul viitor.

„Sînt realizãri care, cred eu, fac din 2005 un an important“
Reporter: Domnule primar Gheorghe ªtefan, acest an se apropie, cu paºi repezi, de final. Fãcînd o retrospectivã a obiectivelor finalizate, cum aþi caracteriza anul 2005?
Gheorghe ªtefan: Eu consider cã am avut realizãri deosebite. Sîntem în curs de finalizare a lucrãrilor de la ªtrandul Tineretului, zonã de implementare a unui program cu finanþare PHARE. Contribuþia noastrã, a autoritãþilor locale, a fost de 800.000 de euro ºi îmbucurãtor este faptul cã am reuºit sã o susþinem în totalitate. De asemenea, amintesc cã am demarat procesul de modernizare a sistemului termic din Piatra Neamþ. Am organizat licitaþia ºi, în aceastã iarnã, montãm primele centrale. De asemenea, am finalizat montarea centralelor termice proprii la cîteva ºcoli. Tot în categoria obiectivelor finalizate în acest an se încadreazã ºi cei 23.000 de metri de reþele de gaz metan, ca ºi volumul mare al asfaltãrii strãzilor din municipiul Piatra Neamþ. Cred cã ºi modernizarea zonei Curþii Domneºti, finalizatã în acest an, o putem trece la capitolul investiþii importante. Iluminatul public a fost modernizat în proporþie de 90%. Trebuie sã amintesc ºi despre lucrãrile derulate la Sala Polivalentã, pentru care Compania Naþionalã de Investiþii ne-a alocat, în acest an, peste 20 de miliarde de lei, urmînd sã primim, anul viitor, potrivit promisiunilor care ne-au fost fãcute, alþi 40 miliarde de lei. Potrivit contractului încheiat, Primãria trebuie sã se ocupe de realizarea reþelelor pentru utilitãþi. Pînã acum, a fost finalizatã canalizarea. Restul vor fi terminate anul viitor. Noi sperãm cã Sala Polivalentã va fi gata pînã la sfîrºitul anului viitor. Probabil cã va fi, ca numãr de locuri, a doua salã de sport din România, dupã Polivalenta din Bucureºti. În privinþa alocãrii loturilor pentru construirea de locuinþe, credem cã am reuºit sã venim în sprijinul tinerilor. Le-am pus la dispoziþie 8 hectare de teren, a fost realizat ºi un Plan Urbanistic Zonal care include 236 de locuri. Deja, 205 dintre acestea au fost preluate de cãtre beneficiari. Pentru cã 31 dintre aceºtia nu s-au prezentat, vom organiza o nouã tragere la sorþi. Am vrut sã fie o repartizare echitabilã, de aceea am hotãrît ca loturile sã fie trase la sorþi, pentru a nu se crea suspiciuni cã avantajãm sau dezavantajãm pe cineva. Acestea sînt realizãri care, cred eu, fac din 2005 un an important. Nu pot încheia aceastã prezentare fãrã a aminti despre instalaþia nocurnã a Stadionului Ceahlãu pe care am finalizat-o ºi cãreia i-am fãcut ºi probele.
Rep.: Nocturna a fost un permanent subiect de disputã cu aleºii din opoziþie. Cît de important este acest obiectiv în privinþa ridicãrii standardelor sportului pietrean?
G.ª.: Subliniez cã vom continua modernizarea stadionului. Chiar am discutat ºi cu reprezentanþii Direcþiei pentru Sport. Vrem sã facem un stadion european, cu ºase piste de atletism. Vrem ca pe stadionul din Piatra Neamþ sã organizãm competiþii internaþionale de atletism. Aici nu se va juca numai fotbal, ci vor fi organizate ºi alte manifestãri sportive, chiar de talie internaþionalã.

2006 îºi deschide porþile spre Uniunea Europeanã
Rep.: Referindu-vã la unul dintre proiectele cu finanþare europeanã implementate în Piatra Neamþ, care au fost paºii fãcuþi în acest an în privinþa noului Sistem de Management al Deºeurilor?
G.ª.: Eu cred cã au fost fãcuþi, în acest an, paºi importanþi în implementarea proiectului privind Managementul Deºeurilor. Cert este cã, în urmãtoarele ºase luni, va trebui sã îl finalizãm. Probabil cã, în aprilie sau mai, vom organiza ºi licitaþia pentru selectarea operatorului de salubrizare. Chiar dacã au mai fost mici sincope, ori unele nemulþumiri în privinþa amplasãrii noilor europubele, cred cã vom reuºi sã implementãm acest proiect care ne este necesar în perspectiva intrãrii în Uniunea Europeanã.
Rep: În acest an, aþi început o serie de demersuri pentru modernizarea infrastructurii turistice a localitãþii care, de-a lungul timpului, a avut renumele de Perlã a Moldovei.
G.ª.: ÃŽn prima fazã, ne vom ocupa de montarea gondolei - «Gondoperla», dupã cum a fost denumitã - pentru cã licitaþia este pe 16 ianuarie, iar apoi vom organiza licitaþia pentru concesionarea serviciului de teleschi. Vom organiza ºi licitaþia pentru liftul înclinat - denumit «Skylift» - de pe Pietricica. Toate acestea se vor întîmpla în primele trei luni ale anului viitor. Vom demara lucrãrile despre care cred cã, într-un an ºi jumãtate, vor fi finalizate. Din pãcate, proiectul nostru privind amenajarea bazei turistice pentru sporturile de iarnã, de pe Cozla, aflat în evaluãri la Ministerul Integrãrii, nu a avut prioritate, vorbind sincer ºi deschis. Deja, am discutat la minister ºi vor veni fondurile structurale. Vom încerca sã introducem proiectul pentru accesarea acestor surse de finanþare. Se pare cã vor veni mai repede decît fondurile PHARE. Nu vreau sã politizez, dar primele 3 proiecte cîºtigãtoare, din Moldova, au fost ale Iaºului ºi oraºelor Tîrgu Ocna, respectiv Tîrgu Neamþ, ai cãror primari sînt ai PSD. De asemenea, Consiliul Regional de Dezvoltare al Regiunii de Nord-Est are în componenþã preºedinþi de Consilii Judeþene care sînt ai PSD. Atunci, normal, ori anormal, proiectul municipiului Piatra Neamþ, al cãrui primar este PNL, a fost respins. Dar este metoda clasicã a PSD. Nu voiam sã ating aceste lucruri în perioada Sãrbãtorilor, dar sînt niºte realitãþi ºi trebuie spuse.
Rep.: Cu ce «atacaþi» anul 2006?
G.ª.: Dorim sã facem, în continuare, licitaþia pentru canalizare, pentru cã pe teritoriul municipiului Piatra Neamþ se deruleazã un program ISPA al Companiei Judeþene «Apa Serv» care nu curpinde întreaga arie a localitãþii. De aceea, noi vom suporta diferenþa, din fondurile locale. Vom continua cu lucrãrile de extindere a reþelelor de gaz metan, vom organiza licitaþiile de lucrãri care se vor derula pe strãzile unde nu existã asemenea reþele. Am promis cã, în doi ani, vom finaliza modernizarea infrastructurii pentru aceste utilitãþi. Vom porni cu asfaltãrile pentru cã linia de credit pe care am deschis-o ne dã posibilitatea sã asfaltãm toate strãzile din Piatra Neamþ. Dorim ca, în doi, maxim trei ani, sã nu mai existe stradã neasfaltatã în Piatra Neamþ. Sînt planuri pe care le vom pune în practicã din primãvarã.
Rep.: Cum a fost acest an sub aspectul încasãrilor la bugetul local ºi ce nemulþumiri aveþi?
G.ª.: Categoric, ca încasãri la bugetul local, a fost un an cu mult mai bun. Dar, vrem sã facem o situaþie exactã pe care o vom prezenta public. Apreciez cã, în proporþie de 80-90%, sînt mulþumit de modul în care am reuºit sã adunãm fondurile. Cred cã avem o micã problemã, iar aceea este a constructorilor din Piatra Neamþ care nu au reuºit, în totalitate, sã respecte termenele pe care le-am stabilit.

Articol afisat de 1582 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Interviu realizat de Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective