Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Pumnul ºi palma

• bãtãile din ºcoli coboarã în stradã • o elevã a Liceului de Artã s-a transferat la o ºcoalã particularã dupã ce a fost bãtutã în clasã • incidentul a degenerat pînã la ameninþãri ºi linºaj în plinã stradã •

Fenomenul violenþei din ºcoli devine, din pãcate, o obiºnuinþã pentru mai toate unitãþile de învãþãmînt, iar gestionarea eficientã a incidentelor este o pãlãrie prea mare, deopotrivã pentru autoritãþi ºi pãrinþi. Multe din evenimentele de acest gen, deºi pornesc de la motive puerile ºi par sã aibã implicaþii minore, degenereazã în conflicte greu de stãpînit, iar protagoniºtii ajung la spital ºi chiar în duba poliþiei. Nici adulþii nu dau dovadã de prea multã maturitate, apelînd la argumentul forþei chiar mai uºor decît copiii. Din pãcate, judeþul Neamþ nu face excepþie de la regulã, iar evenimentele de acest gen i-au pus la grea încercare pe profesori, pãrinþi ºi poliþiºti. O unitate unde poliþiºtii au intervenit în aceastã lunã este Grupul ªcolar Economic Piatra Neamþ, o încãierare între trei eleve finalizîndu-se cu exmatricularea a douã dintre bãtãuºe. În aceeaºi sãptãmînã, o altã elevã de la liceul amintit a fost lovitã, în timp ce se afla în incinta unitãþii, de doi consãteni din Gîrcina. În luna octombrie, elevii ºi profesorii de la ªcoala Bodeºtii de Jos au trecut prin grea cumpãnã dupã ce mama unui elev a intrat în ºcoalã înarmatã cu un cuþit ºi a ameninþat cu moartea o elevã. În aceeaºi lunã, un elev al ªcolii Grinþieº a ajuns în stare gravã la Spitalul de Urgenþã Neamþ, bãtut mãr, în urma unei agresiuni petrecutã în unitate.

Certurile dintre copiii îi încaierã pe adulþi
O ceartã între douã eleve ale Liceului de Artã „Victor Brauner“ s-a finalizat cu transferul uneia din protagoniste la o ºcoalã particularã, consideratã mai sigurã decît ºcolile de stat. Incidentul iniþial s-a petrecut în luna noiembrie, cînd C.M., elevã în clasa a IX-a, a avut o discuþie în contradictoriu cu B.H., elevã în clasa a V-a, pe tema concursului de frumuseþe organizat la nivelul ºcolii. Cearta a degenerat într-o bãtaie din care eleva mai mare a ieºit învingãtoare, dar numai pe moment, deoarece cealaltã a venit la ºcoalã cu pãrinþii sãi. Mama acesteia a apelat la directorul instituþiei în încercarea de a avea o discuþie cu pãrinþii elevei mai mari ºi de a aplana conflictul între cele douã fete. La mijloc a fost prins fratele liceencei de-a IX-a, elev în clasa a VI-a, bãiatul susþinînd cã ar fi fost bãtut de concubinul mamei fetei de-a V-a.
„L-am cãutat pe fratele elevei din clasa a IX-a, în pauzã, ºi l-am rugat sã meargã cu mama fetiþei mai mici, sã-l întîlneascã pe tatãl lor, deoarece acesta nu locuieºte în acelaºi loc cu copiii. Bãiatul s-a urcat în maºinã cu mama venitã la ºcoalã ºi concubinul acesteia, dar ce s-a întîmplat mai departe nu ºtiu. Mama era foarte supãratã pentru cã fetiþa a avut, în trecut, probleme serioase de sãnãtate ºi voia sã aibã o discuþie cu pãrinþii colegei mai mari. ÃŽn final, a decis sã-ºi transfere fiica la o ºcoalã particularã, lucru care s-a ºi întîmplat, iar conflictul pare sã se fi încheiat cu bine dupã ce ºi-au retras plîngerile înaintate la Poliþie“, a declarat profesor Mihai Albu, directorul Liceului de Artã Piatra Neamþ.
Actul final al istoriei începute în urmã cu douã luni s-a petrecut vineri, 23 decembrie, cînd reprezentanþii celor douã tabere s-au întîlnit din nou, iar bãtaia încinsã în apropierea Alimentarei 28 nu s-a încheiat decît dupã intervenþia poliþiºtilor pietreni. Fiecare echipã îºi apãrã propriile argumente, dar declaraþile contradictorii converg spre o concluzie tristã: ameninþãrile au curs ºi dintr-o parte ºi din alta, iar încercãrile de intimidare au mers pînã aproape de linºajul adversarului.

Articol afisat de 1905 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUÞ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective