Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Poliþiºtii penali

Poliþiºtii penali

• 57 de lucãtori de poliþie nemþeni au fost reclamaþi de comiterea unor infracþiuni • 25 de oameni ai legii au fost gãsiþi nevinovaþi, iar 24 sînt cercetaþi de procurori • împotriva a doi poliþiºti a început urmãrirea penalã •

Aproape 60 de poliþiºti nemþeni au fost reclamaþi anul acesta cã ar fi comis infracþiuni, dar aproape jumãtate dintre ei au fost gãsiþi nevinovaþi de procurorii care au cercetat cazurile motiv pentru care au fost scoºi de sub urmãrire penalã. Potrivit unei informãri întocmite de Inspectoratul General de Poliþie din România în perioada 1 ianuarie - 1 noiembrie 2005 la nivelul IPJ Neamþ s-au înregistrat 59 de lucrãri penale dintre care douã s-au dovedit a fi îndreptate împotriva unor persoane civile iar restul împotriva poliþiºtilor. Din cei 57 de poliþiºti verificaþi pe parcursul acestui an, 21 sînt erau lucrãtori ai poliþiei judiciare. Din cele 57 de lucrãri penale înregistrate au fost soluþionate în total 51 dintre care 21 au dovedit nevinovãþia poliþiºtilor motiv pentru care procurorii au dispus neînceperea urmãririi penale. Alte 24 de dosare se aflã în diverse stadii de cercetare fiind declinate spre continuarea verificãrilor la alte organe competente precum Parchetul Judeþean Neamþ, abilitat sã cerceteze subofiþerii sau Parchetul de pe lîngã Curtea de Apel Bacãu ce are competenþe în verificarea ofiþerilor. În acest moment la IPJ mai sînt în lucru alte 8 lucrãri penale. De asemenea, pe parcursul acestui an au fost întocmite douã dosare penale împotriva unor poliþiºti, ambele fiind soluþionate ºi s-a început urmãrirea penalã împotriva celor doi oameni ai legii.

Bãtãuºi, ºpãgari ºi leneºi - principalele acuzaþii
Printre cazurile mult mediatizate pe parcursul acestui an ºi care i-au avut drept protagoniºti pe poliþiºti s-a numãrat ºi „Cazul Gordun“ în care mai mulþi agenþi de poliþie au fost acuzaþi cã au bãtut un tînãr din Piatra Neamþ. La sfîrºitul lunii august procurorii de la Parchetul Piatra Neamþ au început urmãrirea penalã împotriva agenþilor de poliþie Vasile Ifrim ºi Adrian Chiriþã, de la Biroul de Ordine Publicã Piatra Neamþ pentru comiterea infracþiunii de purtare abuzivã. Cei doi au fost acuzaþi cã în seara de 10 iunie, însoþiþi fiind de practicanta Dumitriþa Asmãrãndiþei, l-au gãsit pe Constantin Gordun stînd pe o bancã în staþia de autobuz din faþa Spitalului Judeþean. Oamenii legii au încercat sã-l legitimeze pe tînãr, iar acesta a refuzat ºi se pare cã i-a ºi înjurat. Cel mai probabil, aceºtia, în loc sã-l ignore sau sã-l sancþioneze contravenþional pentru faptele sale, au reacþionat violent ºi l-au lovit. Poliþiºtii au avut, probabil, mustrãri de conºtiinþã ºi l-au dus la spital dar victima a refuzat orice ajutor ºi a fãcut plîngere. Conducerea IPJ a dispus demararea unei anchete iar apoi dosarul a fost declinat la Parchet. Un alt poliþist reclamat a fost ºi agentul Daniel Novac, din cadrul Biroului de Ordine Publicã de la Poliþia Municipiului Piatra Neamþ care a cerut ºi a primit suma de 300.000 de lei de la un presupus scandalagiu, care trebuia sancþionat pentru tulburarea liniºtii ºi ordinii publice. Tînãrul poliþist a fost þinta unui test de integritate întrucît conducerea Poliþiei Neamþ a declanºat la începutul lunii mai o acþiune menitã sã efectueze teste în scopul combaterii corupþiei. Aºa se face cã, în noaptea de 1 spre 2 iulie, persoana sub acoperire care a fost surprinsã în ipostaza de scandalagiu de agentul Novac i-a propus acestuia sã-i dea suma de 300.000 de lei pentru a nu-i mai întocmi procesul-verbal de constatare a contravenþiei prin care ar fi primit o sancþiune mult mai mare. Poliþistul a fost de acord ºi astfel ºi-a dat cinstea pe ruºine pentru o sumã modicã.
Majoritatea plîngerilor s-au referit la subofiþeri de poliþie dar au fost ºi cazuri în care ofiþeri au fost acuzaþi de comiterea unor infracþiuni. Unul dintre aceºtia este comisarul Vasile Checheriþã, din cadrul Serviciului de Investigaþii Criminale. Acesta a fost acuzat pe data de 3 septembrie de un tînãr din Tîrgu Neamþ despre faptul cã în loc sã dea curs unei sesizãri referitoare la furtul a aproappe 20 milioane de lei din maºina sa a fost trimis sã sã-i caute pe hoþi ºi sã-ºi recupereze singur banii. Mai mult, dupã ce a gãsit hoþii, victima a sunat la poliþie, dar Checheriþã ar fi spus cã nu are maºinã sã se ducã la locul unde era parcatã maºina suspecþilor. Pînã la urmã în zonã s-au dus patru agenþi dar au luat în maºina lor doar doi suspecþi, celui de-al treilea permiþîndu-i sã îi urmeze cu maºina personalã. Acesta s-a fãcut nevãzut iar ceilalþi doi hoþi reþinuþi au fost eliberaþi deºi aveau banii la ei. Victima furtului, revoltat de atitudinea ofiþerului a fãcut plîngere ºi astfel a început cercetarea penalã a poliþistului. Soluþia în dosar va fi datã de Parchetul de pe lîngã Curtea de Apel Bacãu.
FOTO: Aºa arãta Constantin Gordun dupã „întîlnirea“ cu poliþiºtii

Articol afisat de 1762 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective