Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Piatra Neamþ, cotropit de „Banda“ lui Lupu

Piatra Neamþ, cotropit de „Banda“ lui Lupu

• urãtori, capre, urºi, cãiuþi ºi mascaþi au fãcut urãri autoritãþilor ºi reprezentanþilor descentralizatelor • prima oprire a fost la „SEF Petroforest“, unde au fost aºteptaþi de conducere, în frunte cu preºedintele grupului de firme „TCE 3 Brazi“, Culiþã Tãrîþã, sponsorul manifestãrii • alaiul a fãcut, mai apoi, urãri conducerii Direcþiei Agricole, dupã care au fãcut opriri la Palatul Administrativ ºi la Primãria Piatra Neamþ •

S-a fãcut, ieri, mare zarvã prin tîrgul Pietrei Neamþului. Vestita „Bandã“ a lui Costache Lupu, în care s-au adunat urãtori vestiþi, urºii de la Girov, caprele, cãiuþii ºi mascaþii de la Centrul pentru Culturã ºi Arte „Carmen Saeculare“, a venit sã anunþe dregãtorilor sosirea noului an. Urãturile, croite pe mãsura gazdelor, mai cu bune, mai cu ironii fine, ori cu ziceri neaoºe ºi dansurile formaþiilor, pe muzicã de taraf, au readus în prim-plan atmosfera dominantã a universului satului românesc, cu tradiþiile ºi obiceiurile sale de Anul Nou.

“Va trebui sã vinã ºi timpul ca pãmîntul sã dea roade bogate, iar acestea sã ajungã pe masa fiecãrui român“
Odatã intrat în Piatra Neamþ, alaiul, condus de doi cãlãreþi - Costache Lupu, fost viceprimar de Bicaz, ºi de un sportiv al Clubului de Cãlãrie „Girostar“, a pornit spre „SEF Petroforest“, fiind aºteptat de staff - Culiþã Tãrîþã, preºedintele grupului de firme „TCE 3 Brazi“, Vladimir Chirilã, directorul general al „SEF Petroforest“, Alexandru Neagu, directorul tehnic, Maria Voicu, directorul economic, Maria Beºleagã, directorul comercial - ºi de o parte din angajaþi. La ora fixatã, au început sã îºi facã apariþia cãlãreþii, patru la numãr, caleaºca trasã de doi cai albi de o mare frumuseþe, camionul împodobit din ambundenþã cu crengi de brad, folosit pentru transportarea urãtorilor, iar mai la coadã, douã tractoare mari, cu pluguri - folosite ca simbol al belºugului dorit pentru urmãtorul an. „Pornim urãtura azi,/ De la TCE Trei Brazi,/ Iar cu surle ºi þambale,/ Ne-abatem ºi peste vale;/ Luãm caii, tropa-tropa,/ Renumiþi în Europa,/ Prin concursuri mondiale/ Consemnate în anale/ ªi-ajungem la dumneavoastrã/ Sã vã urãm la fereastrã“, au anunþat Costache Lupu ºi colegul nostru de redacþie din Bicaz, Ion Asavei. Rînd pe rînd, în „colimatorul“ urãtorilor a intrat fiecare dintre directorii firmelor din grupul „TCE 3 Brazi“, cel mai mult, bineînþeles, preºedintele Culiþã Tãrîþã. „Hotãrît, badea Culiþã,/ Bun creºtin ºi om de viþã,/ ÃŽn scãri cînd s-a ridicat/ ªi prin judeþ s-a uitat,/ A constatat cu uimire,/ Dar ºi cu multã mîhnire,/ Cã în diverse sectoare,/ Cu activitãþi de amploare,/ Trepãduºi pe metereze/ Umblau sã le lichideze“.
Ineditã a fost prezenþa vechiului an, „bãtrîn, nenorocit ºi care a adus numai necazuri“ - întruchipat de un matur, îmbrãcat ºi mascat ca un bãtrîn gîrbovit, ca ºi a celui nou, reprezentat de un copil. Cum a fost anul 2005? „V-am dat pe plaiuri nemþene/ Doar belele, doar probleme,/ Nu am fost deloc zgîrcit/ Anu-ntreg v-am chinuit/ Ba cu ploi torenþiale,/ Cu preþuri demenþiale,/ V-am tot dat cu duºmãnie/ Tunete ºi nebunie.“ Glasul candid al copilului a anunþat un nou an îmbelºugat ºi plin de bucurii: „Eu am sufletul curat,/ Vã voi da un an bogat/ Ca de griji ºi sãrãcie/ Nemþeanul sã nu mai ºtie./ Din Ceahlãu la Piatra Neamþ/ Bucurii sã fie-n lanþ/ S-aveþi în 2006,/ Bucurii, belºug în case./ S-aveþi cîºtig însutit/ Cu mine, cã-s an vestit“. Banda de urãtori a avut un membru mai puþin obiºnuit - un cîine lup, blînd ºi prietenos, ale cãrui giumbuºlucuri a provocat hohote de rîs, prezenþa sa avînd, însã, un scop precis: la cît de încãrcat de necazuri ºi neajunsuri a fost, „pe 2005 n-are decît sã îl mãnînce cîinii“.
Urãtura a fost urmatã de dansul caprelor, cel al renumitei formaþii de urºi a Cãminului Cultural de la Girov, dupã care au intrat în scenã cãiuþii, programul încheindu-se cu dansul mãºtilor. Apoi, conducerea ºi angajaþii au fost invitaþi la tradiþionala horã.
Urãtura se cere plãtitã, aºa cã gazdele au pregãtit plicurile consistente, dar ºi rãsplata în mere, colaci ºi pãlincã. „Este cel de al ºaisprezecelea an în care venim sã urãm autoritãþile. Am cerut sprijinul Clubului Sportiv de Cãlãrie «Girostar», dar ºi pe al celei mai reprezentative unitãþi agricole a judeþului ºi þãrii - «TCE 3 Brazi». ÃŽncercãm mãcar sã menþinem tradiþiile ºi obiceiurile de care le-am moºtenit ºi care, cu timpul, au început sã se degradeze. Dar, este de apreciat efortul unor oameni înrãiþi, în sensul bun al cuvîntului, cum sînt cei de la Centrul «Carmen Saeculare», ori din renumita formaþie de urºi de la Girov care, în acest an, a fãcut o figurã foarte frumoasã la Festivalul Naþional de Datini ºi Obiceiuri de Crãciun ºi Anul Nou de la Braºov“, ne-a spus ºeful bandei, Costache Lupu. Prima oprire a fost consacratã sponsorului acestei manifestãri - „TCE 3 Brazi“ - care a susþinut cu generozitate organizarea sa.
Cum au apreciat gazdele urãturile? „Urãtura a fost destul de frumoasã ºi a surprins diferite aspecte ale anului 2005, aºa cum a fost el. A avut aspecte critice, dar ºi vesele, punctînd ce a fãcut fiecare în acest an. Ne punem mari speranþe în noul an, care se apropie, ºi dorim sã fie mai bine tuturor românilor. Avem mare încredere cã agricultura va rodi. Cum, de la naºtere, omului îi este hãrãzit sã se hrãneascã cu pîine ºi apã, va trebui sã vinã ºi timpul ca pãmîntul sã dea roade bogate, iar acestea sã ajungã pe masa fiecãrui român“, ne-a spus Culiþã Tãrîþã, preºedintele grupului de firme „TCE 3 Brazi“. Pe de altã parte, Vladimir Chirilã, directorul general al „SEF Petroforest“, a subliniat: „Urãturile au fost frumoase, cu trimiteri sigure. Din punctul meu de vedere, anul 2005 a fost unul prost, marcat de inundaþii ºi instabilitate la nivel naþional. ÃŽn 2006, dorim ca «SEF Petroforest» sã revinã la parametrii de dinainte de 1989“.

Înþepãturi cu strigãturi la adresa conducerii judeþului
Alaiul - însoþit de lucrãtorii Poliþiei Rutiere ºi Jandarmeriei - s-a urnit dupã circa o orã, pornind spre Direcþia pentru Agriculturã ºi Dezvoltare Ruralã. Mai apoi, sub privirile curioase ale pietrenilor, a traversat zona centralã ºi s-a oprit în faþa Palatului Administrativ, unde era aºteptat de cãtre conducerile Prefecturii ºi Consiliului Judeþean Neamþ, alãturi de angajaþi. Capii celor douã instituþii au lipsit, dar au fost supliniþi de cãtre secunzi - subprefectul Vasile ªendrea, respectiv vicepreºedinþii Dumitru Badea ºi Valericã Frãþilã. Programul s-a derulat dupã acelaºi tipic, diferite fiind doar urãturile. Primul luat „la roatã“ a fost „prefectul navetist“, Toader Mocanu: „Prindeþi plugul cu arcanul/ Pentru domn prefect Mocanu,/ ÃŽl vedem mereu cam trist,/ Pentru cã e navetist,/ Dar venind acum în faþã,/ Reuºind prefect pe viaþã,/ Poate ªtefan s-o-ndura/ Vreo locuinþã i-o da/ Undeva pe la Speranþa,/ Pentru a-ntãri Alianþa“. Nu au scãpat nici aluziile la frecventele „frecuºuri“ cu preºedintele CJ Neamþ, Dan Vasile Constantin: „Pentru domnul Toderaº,/ Cã-i bãiat fin de oraº,/ ÃŽi dorim mai multã pace,/ Cu Constantin sã se-mpace, Sã-nceteze cîrcoteala/ ªi toatã ciorovãiala“. Nici plecarea subprefectului Vasile ªendrea din PD, obligat fiind de noul statut pe care îl are, nu a trecut netaxatã: „L-au cam plîns pedistele,/ Fluturîndu-ºi fustele/ Reproºîndu-i listele,/ Listele de la locale,/ Unde-a cam lãsat-o moale,/ Ca ºi Nana din Tarcãu,/ Fiindcã le-a abandonat,/ ªi lui Rogin le-a predat“. Cît despre preºedintele Dan Vasile Constantin... „Revenim la Constantin/ Care meritã din plin,/ Un premiu de excelenþã,/ Pentru-ndelungata-absenþã/ Din Consiliul Judeþean,/ Exact în ultimul an./ I-acordãm cu-ndurare/ ªi-un premiu de consolare/ Pentru Victoria mare,/ Cã-n prag de inaugurare/ Podul din Roznov-oraº, Dovedind cã-i buclucaº,/ Iatã cã s-a dãrîmat,/ Apa iarãºi l-a luat“. Mai puþin ironizaþi au fost cei doi vicepreºedinþi de CJ: „Ajungem cu biciu-n dinþi/ ªi la vicepreºedinþi,/ Dar nu pentru a-i biciui,/ Ci pentru a-i cinsti,/ Cei doi, Badea ºi Frãþilã,/ Care-au trosnit o torpilã/ Anul trecut la locale,/ Victorioºi cu urale“. La final, Costache Lupu a „ameninþat“: „Aþi urmãrit dansul urºilor, caprelor, cãiuþilor, mãºtilor, dar la anul vã promit cã voi veni cu dansul lupului“. Rãspunsul subprefectului Vasile ªendrea a fost pe mãsurã: „Mulþumim alaiului ºi, în primul rînd, domnului Costache Lupu cãruia îi dorim sã mai vinã ºi la anul, ºi la mulþi ani. Sperãm ca dansul lupului sã nu devinã vînãtoarea lupului. Ne bucurã faptul cã mulþi tineri fac eforturi pentru renaºterea obiceiurilor populare. Tuturor nemþenilor le urãm un an mai bun, cu sãnãtate ºi bucurii“. Mesaje au fost transmise ºi de cãtre cei doi vicepreºedinþi ai CJ.
Urãtorii au fost cinstiþi cu vin, colaci, bomboane ºi prãjituri, dupã care au plecat spre Primãrie.

S-a sculat... badea ªtefan
Cum strada ªtefan cel Mare este destul de strîmtã, aranjarea cadrului a fost destul de dificilã. Urãtura a fost în mod special croitã pentru primarul Gheorghe ªtefan, motiv pentru care Costache Lupu a fost dezamãgit de absenþa acestuia. Conducerea Primãriei Piatra Neamþ a fost reprezentatã doar de cãtre viceprimarul Vasile Ouatu, acestuia alãturîndu-i-se numeroºi angajaþi ai instituþiei. Cum „ºeful cel mare“ nu a apãrut, Banda lui Lupu ºi-a început programul. „S-a sculat acum un an/ Ca primar badea ªtefan/ ªi asemeni lui Traian/ Dar fãrã cal nãzdrãvan,/ Peste oraº s-a uitat/ S-a gîndit, s-a frãmîntat,/ Planuri multe ºi-a fãcut,/ Strategii a conceput,/ Cu lumea s-a consultat,/ Idei multe-a adunat,/ De valori s-a-nconjurat“. Trecute în revistã au fost, pe rînd, situaþia moºtenitã de la vechea guvernare localã - „C-avea datorii cu caru'/ Transmise de la Rotaru“, programele cu finanþare externã, construirea de locuinþe ºi loturile pentru tineri, parcãrile ºi nocturna. Cel mai gustat, însã, a fost blestemul adresat fostului consilier local Florin Cantoreanu care s-a aflat în litigiu cu autoritãþile pentru cã a „ciunþit“ Baza Hipicã: „Dacã nu se va lãsa/ Noi iar îl vom blestema:/ «De te legi de cãlãrie,/ Dumnezeu nu te mai þie,/ Sã devii mai alb ca varul,/ Sã-þi cadã ºi mãdularul,/ Limba sã-þi putrezeascã,/ Sã ai mersul ca de broascã,/ Iar cînd te-ai afla la mal/ Sã mori strivit de un cal»“.
Urãtorii au fost rãsplãtiþi pe mãsurã, cu bani, colaci ºi vin. „Vã aºteptãm ºi la anul. Vã dorim multã sãnãtate, bucurie ºi putere de muncã“, le-a urat viceprimarul Ouatu.

Articol afisat de 3133 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective