Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 31 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Un jurnal pentru toþi: „Carnete maro“, volumul IV

La Editura „Timpul“, din Iaºi, a apãrut recent, cu sprijinul Ministerului Culturii ºi Cultelor, volumul al IV-lea din „Carnete maro“, semnat de Aurel Dumitraºcu.
„Apariþia celui de-al patrulea volum din jurnalul lui Aurel Dumitraºcu, «Carnete Maro», este un eveniment care marcheazã, practic, actualitatea culturalã a judeþului Neamþ. Jurnalul a fost considerat, încã de la primul volum, o probã pentru epoca, perioada 1983-1990, o perioadã extrem de dificilã, de controversatã, de grea din viaþa noastrã. S-ar pãrea cã Aurel Dumitraºcu a scris un jurnal pentru noi toþi, pentru cã a scris în amãnunt tot ce i s-a întîmplat lui, tot ce ni s-a întîmplat nouã. Este, prin urmare, un jurnal extrem de corect, lucid, critic, autocritic, este un jurnal care dã seamã, practic, în numele tuturor, despre ce am trãit în ultimul deceniu al perioadei comuniste. Este, de asemenea, ºi o probã despre modul în care a evoluat un tînãr scriitor, de la primul volum de versuri, publicat în 1983, ºi pînã în anul 1990, dupã revoluþie. Este o evoluþie spectaculoasã, de altfel, ºi cred cã foarte multã lume se regãseºte în acest jurnal, pentru cã pare sã fie scris în numele tuturor“, a precizat Adrian Alui Gheorghe, directorul Direcþiei pentru Culturã, Culte ºi Patrimoniu Cultural Neamþ.
Volumul IV al jurnalului poetului Aurel Dumitraºcu se referã la perioada mai 1989 - septembrie 1990. Cartea include, totodatã, o parte din articolele publicate de poet în anul 1990, îndeosebi în presa localã, douã „Carnete“ din perioada 1985 - 1986, ºi cîteva necrologuri apãrute în presa localã. Un alt volum, al V-lea, îºi aºteaptã ºi el rîndul la tipar. Acesta va include cîteva „Carnete maro“ cu încercãri de poezii ºi cu numeroase însemnãri culturale. Primele pagini vor cuprinde, de asemenea, multe note critice la adresa unor prieteni, scriitori/nescriitori, destul de dure uneori. Odatã cu tipãrirea ultimului volum, carnetele vor fi depuse fie la Biblioteca Judeþeanã „G. T. Kirileanu“ Neamþ, într-un fond special „Aurel Dumitraºcu“, fie la Muzeul Literaturii Române din Iaºi.
„Considerãm cã trebuie pãstrate toate manuscrisele lui, toate jurnalele, pentru cã ele dau seamã despre un mare poet ºi un mare caracter“, a adãugat directorul Adrian Alui Gheorghe.
Poetul Aurel Dumitraºcu s-a nãscut la Borca, la 21 noiembrie 1951. El a lãsat posteritãþii un imens jurnal, o impresionantã corespondenþã ºi multe poeme inedite. În perioada 1986-1990 a lucrat ca muzeograf la Muzeul de Artã din Piatra Neamþ, iar în 1990 a fost consilier la Inspectoratul pentru Culturã. A murit în 1990 ºi a fost înmormîntat la Borca, locul unde a vãzut lumina zilei. Din anul 1995, o stradã din Piatra Neamþ îi poartã numele.

Articol afisat de 3144 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective