Pamflet culinar suin
Deºi au trecut 16 ani de la schimbarea macazului, deºi s-au perindat tot felul de guverne ºi parlamentari, omul tot cu strachina mai goalã a fãcut Crãciunul ºi Revelionul. ªi înjurã tot ca-n 89... Bãnuind cã fiecare are mult aer în punguþã, hai sã ne reamintim minunãþiile care se puteau obþine din suina ucisã ºi pîrlitã cu paie. Este un exerciþiu intelectual obligatoriu, la fel ca folclorul, ca sã nu ne facã sãrãcia sã uitãm de bunãtãþile acestei parºive vieþi. Dacã nu le-am mîncat, mãcar sã le vorbim: Antricot afumat, Aspic (gelatinã), Burtã afumatã ºi papricatã, Burtã friptã, Cabanos, Caltaboº, Cîrnaþi, Cap de porc, Ceafã, Costiþã afumatã, Cîrnãciori, Debreþini, Fierturã de afumãturi, Jambon, Jumãri, Kaiserfleisch, Lebãrvurºti, Limbã, Muºchi file, Mititei, Oase afumate, Pastramã, Prad, Rãcituri, Ruladã, Salam, Sîngerete, Slãninã, ªuncã,Tobã, Tocãturã, Tochiturã.
Acesta e alfabetul porcin. Dacã n-ai avut un godac de tãiat prin bãtãturã, sigur ai mers pe la negustori sã alegi produsul preferat ca sã-ncerci a-l cumpãra. Aºa a început „colinda“ pe la tarabe, cu sacoºa în mînã, moment dramatic în care îþi dai seama cît de calic eºti. Cele mai mari frustrãri au fost în aceastã perioadã, þi-a venit sã-nebuneºti cînd ai vãzut vitrinele strãlucitoare ºi pe copiii tãi salivînd ca javrele lui Pavlov, iar tu trebuie sã le explici de ce nu poþi cumpãra nimic, de ce n-ai bani...
Unii au întins-o la mama la þarã, cu trei banane învelite într-un ziar ºi s-au întors la oraº cu sarsanalele pline. Pãrinþii i-au petrecut pînã la maºinã, sãrutîndu-i ºi privindu-i cu drag, iarna e grea ºi bãtrîneþile ºi mai ºi... Cine ºtie dacã vor mai trãi pînã la Paºti, cînd copiii vor veni dupã miel.
|