Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 5 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
2006 ne arde la buzunare

2006 ne arde la buzunare

• s-au scumpit gazul metan, energia electricã, benzina • aceasta înseamnã preþuri mai mari la diverse utilitãþi ºi produse • au crescut ºi impozitele ºi taxele • Aqua Calor a cerut o creºtere cu 11 % a tarifului Gigacaloriei, dar scumpirea energiei termice nu se va reflecta asupra populaþiei •

Nemþenii au început sã se obiºnuiascã cu ideea cã fiecare început de an vine cu majorãri de tarife la utilitãþi sau la taxe ºi impozite. Plus asigurãrile obligatorii auto, precum ºi taxele de drum, ceea ce înseamnã un nou atac la buzunare. 2006 nu face excepþie de la regulã ºi a debutat cu scumpiri semnificative la carburanþi, gaze ºi energie eletricã. Care vor genera o reacþie în lanþ, cu scumpiri ºi în alte sectoare. De la 1 ianuarie, preþul gazelor naturale s-a majorat cu 17 procente, iar previziunile sînt sumbre, estimãrile arãtînd cã anul acesta tarifele la gaze vor creºte cu 35-40%, scumpirea fiind influenþatã în primul rînd de creºterea tarifelor la gazele naturale importate din Rusia, cu aproximativ 30-35 de dolari mia de metri cubi. În prima etapã, creºterea este de 17% ceea ce înseamnã cã preþul unui metru cub de gaze naturale pentru consumatorii casnici va fi de aproximativ 10.000 de lei. Potrivit tarifelor actuale, preþul unui metru cub de gaz pentru consumatorii afiliaþi la Distrigaz Nord este de 7.959 de lei, fãrã TVA, iar pentru cei din zona de sud a þãrii este de 8.065 de lei. TVA-ul aferent acestor preþuri este de aproape 1.600 de lei ceea ce înseamnã cã persoanele fizice vor plãti un metru cub de gaz la tariful de 9.600 de lei. Dar, la finele acestui an costul unui metru cub de gaz va fi de 10.000 de lei fãrã TVA, noi scumpiri anunþîndu-se în 2007.

Pîine, benzinã ºi cãldurã mai scumpe
Tot de la 1 ianaurie 2006 s-a majorat ºi preþul energiei electrice cu 1,8%. Deºi procentul de scumpire nu pare mare, în condiþiile în care pe parcursul anului trecut curentul s-a scumpit destul de mult, cele douã procente de majorare vor fi resimþite la plata facturilor. La toate acestea se adaugã o altã „veste“ bunã. De la Petrom. De ieri, preþul carburanþilor este mai mare cu 300-600 de lei. Cea mai semnificativã scumpire se va resimþi la benzina Premium fãrã plumb, al cãrei preþ va creºte de la 32.500 la 33.100 de lei. Toate aceste majorãri de preþuri vor fi resimþite atît în mod direct, la plata facturilor sau la plinul de benzinã, dar ºi indirect, prin aceea cã, treptat, toate produsele ºi serviciile se vor scumpi. Preþurile mai mari la gaze, curent ºi carburanþi vor conduce la majorarea preþurilor la pîine, carne, produse alimentare ºi nealimentare, etc.
Foarte probabil preþul pîinii va fi anul acesta serios ajustat ºi ca urmare a faptului cã se va introduce timbrul fiscal ºi eticheta de provenienþã, care au ca scop eliminarea evaziunii fiscale. Începutul fiecãrui an aduce dupã sine ºi o creºtere a taxelor ºi impozitelor, precum ºi a asigurãrilor auto obligatorii. Astfel, anul acesta taxele locale (impozitele pe clãdiri, terenuri, locuinþe, maºini, etc,) vor fi mai mari în medie cu 6%, iar asigurãrile obligatorii auto, precum ºi taxa de drum, ce sînt obligatorii pentru toþi posesorii de maºini, sînt de la începutul acestui an mai mari cu 10%.
Creºterea preþului energiei electrice ºi gazului metan va produce ºi o scumpire a Gigacaloriei, dar care, potrivit conducerii societãþii producãtoare ºi distribuitoare de agent termic ºi apã caldã menajerã, Aqua Calor, nu va fi resimþitã de cãtre populaþie, ci doar de cãtre producãtori. Societatea pietreanã a înaintat o documentaþie legislativului local, cu care ºi-a fundamentat cererea de aprobare a creºterii preþului Gigacaloriei. Solicitarea ar putea fi luatã în discuþie în prima ºedinþã de consiliu local din acest an. „Noi am solicitat o creºtere cu 11%, motivatã de influenþele suferite în urma majorãrii tarifelor gazului metan - cu 17%, ºi energiei electrice - cu aproape 2%. Dacã va fi aprobatã, aceasta va apãsa pe umerii autoritãþilor locale ºi Guvernului, cei care alocã subvenþiile pentru agentul termic livrat populaþiei. Pietrenii vor plãti, în continuare, 1,075 milioane lei/ Gigacalorie. La nivelul nostru, costul Gigacaloriei este de 2,070 milioane lei/ Gigacalorie ºi, dacã legislativul local îºi va da acordul, va ajunge la circa 2,3 milioane lei/ Gigacalorie, cu tot cu TVA“, a declarat Radu Stîncescu, managerul de proiect al Aqua Calor. Potrivit aceleiaºi surse, scumpirea agentului termic ar putea sã se reflecte asupra populaþiei numai în situaþia în care nu s-ar realiza un nivel normal al încasãrilor pentru utilitãþile furnizate, ceea ce ar însemna o scãdere a calitãþii serviciilor oferite.

Articol afisat de 2115 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, I. IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective