Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 5 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Indemnizaþia de creºtere a copilului a rãmas în aer

Indemnizaþia de creºtere a copilului a rãmas în aer

• acordarea indemnizaþiei de creºtere a copilului se face, de la începutul anului, dupã ce fiecare mãmicã depune un dosar la primãrie • ordonanþa de urgenþã nu are încã norme de aplicare • Primãria Piatra Nemþ îndrumã mãmicile care vor sã îºi clarifice situaþia la Direcþia de Muncã •

Trecerea, de la 1 ianuarie, a obligaþiei de achitare a indemnizaþiei de creºtere a copilului de la asigurãrile de pensii la direcþiile teritoriale de muncã nu înseamnã numai o birocratizare suplimentarã prin etapa „dosar la primãrie“, ci un adevãrat blocaj, de vreme ce normele metodologice de aplicare a ordonanþei care legifereazã schimbarea instituþiei plãtitoare nu au fost nici mãcar publicate în Monitorul Oficial pentru a putea intra în vigoare.
Dacã pînã acum statul plãtea angajatorilor circa 8 milioane de lei pentru fiecare mãmicã aflatã în concediu de creºtere a copilului în vîrstã de pînã la doi ani, iar mãmica venea la firma la care lucra pentru a lua aceºti bani, o ordonanþã de urgenþã din 3 noiembrie 2005, intratã în vigoare la 1 ianuarie 2006, prevede ca aceastã indemnizaþie sã fie plãtitã de la bugetul de stat, prin direcþiile teritoriale de muncã, de la care banii vor pleca spre destinatare prin poºtã sau în cont bancar. Lucrurile sînt complicate însã de obligativitatea întocmirii unui dosar, pe care primãriiile trebuie sã îl primeascã ºi sã îl verifice, ca nu cumva sã existe vreo fraudã. Numai cã, nici pînã la aceastã orã, primãriile nu ºtiu ce sã facã cu aceste dosare, lipsind normele metodologice de aplicare a ordonanþei.
La Primãria Piatra Neamþ, mãmicile care au sunat, ieri, pentru a clarifica situaþia în care se aflã, au fost îndrumate la numãrul interior 235, de unde li se spunea cã instituþia nu are decît o notã informativã despre dosarul pe care trebuie sã îl primeascã ºi cã, neexistînd normele metodologice de aplicare a ordonanþei, persoanele interesate trebuie sã ae adreseze Direcþiei de Muncã.
Conform ordonanþei de urgenþã publicate în Monitorul Oficial Nr.148/2005, cererile pentru acordarea indemnizaþiei pentru creºterea copilului se depun la primãria comunei, oraºului sau municipiului pe raza cãruia solicitantul îºi are domiciliul sau reºedinþa. Dosarul cu cererea tip trebuie sã mai includã actul de identitate al solicitantului, certificatul de naºtere al copilului ºi livretul de familie, certificatul de persoanã cu handicap al copilului (dupã caz), adeverinþã eliberatã de autoritãþile competente sau de cãtre angajator, din care sã rezulte cã se îndeplineºte condiþia, cerutã de lege, de a fi realizat, timp de 12 luni venituri profesionale, supuse impozitului pe venit. La dosar trebuie sã se mai gãseascã: adeverinþa eliberatã de plãtitorul indemnizaþiei de maternitate sau alte dovezi din care sã reiasã ultima zi de concediu de maternitate, o declaraþie pe proprie rãspundere din care sã rezulte faptul cã solicitantul nu beneficiazã, în acelaºi timp, de indemnizaþie de maternitate. O altã declaraþie care trebuie sã existe în dosar este aceea din care sã reiasã cã celãlalt pãrinte natural sau altã persoanã nu beneficiazã de drepturile prevãzute de ordonanþã. Tot pe proprie rãspundere trebuie sã se declare faptul cã solicitantul se ocupã de creºterea ºi îngrijirea copilului ºi cã acesta nu este încredinþat sau dat în plasament familial. Dosarul va mai cuprinde o dovadã eliberatã de autoritãþile competente, de angajator sau declaraþie pe proprie rãspundere din care sã rezulte cã solicitantul se aflã în concediu pentru creºterea copilului. Solicitantul s-ar putea afla ºi în una din situaþiile stipulate de lege, reþinîndu-i-se cotizaþia din indemnizaþia de ºomaj, indemnizaþie de boalã, alte drepturi salariale sau avînd, cu 12 luni înainte, contract direct cu DMSSF pentru depunerea cotizaþiei.
Acest lucru poate rezulta ºi dintr-o declaraþie pe proprie rãspundere. Pînã pe data de 10 a fiecãrei luni, primãriile au obligaþia de a transmite, pe bazã de borderou, cererile înregistrate în luna anterioarã, însoþite de documente justificative, la DMSSF Neamþ. Neanunþarea intervenþiei unor modificãri care ar trebui sã ducã la sistarea indemnizaþiei amintite constituie contravenþie ºi se pedepseºte cu aplicarea unei amenzi de la 3 la 6 milioane lei.
În cazul în care mama opteazã sã se întoarcã la serviciu mai devreme de încheierea perioadei de doi sau trei ani, va primi, pe lîngã salariu, un stimulent de 3 milioane lei, situaþie în care indemnizaþia se suspendã.

Articol afisat de 4373 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Michael BALINT)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective