Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Experiment eºuat în învãþãmînt

Experiment eºuat în învãþãmînt

• mult lãudatul proiect privind finanþarea per elev a intrat la apã •
doar 50 de ºcoli din þarã vor mai beneficia de descentralizare în 2006 • lista acestora se lasã aºteptatã, deºi ºcoala începe luni • contabilii angajaþi anul trecut nu mai sînt necesari, iar directorii trebuie sã-ºi ia înapoi orele de care au fost degrevaþi •

Descentralizarea învãþãmîntului a intrat într-o fundãturã, dupã ce guvernul s-a gîndit ca doar 50 de unitãþi din þarã sã beneficieze de finanþarea „per elev“ începînd cu 2006. Lista acestor unitãþi se lasã aºteptatã, deºi cursurile încep luni, iar judeþul Neamþ se aflã printre judeþele pilot în care era anunþatã, de la 1 ianuarie, implementarea noului sistem de finanþare. ÃŽn acest moment, incertitudinea este cuvîntul de ordine ºi încã nu se ºtie dacã unitãþile vor fi selectate din toatã þara sau doar din cele 9 judeþe pilot. Practic, toate planurile celor angrenaþi în acþiunea de pilotare sînt date peste cap, iar eforturile din ultimii doi ani sînt inutile, dacã ar fi sã amintim doar de angajarea contabililor ºi degrevarea de ore a directorilor.

Descentralizarea, o pãlãrie prea mare pentru primãriile sãrace
Un proiect de ordonanþã de guvern apãrut recent pe site-ul Ministerului Educaþiei ºi Cercetãrii i-a bãgat în ceaþã pe directorii de ºcoli, reprezentanþii inspectoratului ºcolar, ai autoritãþilor locale ºi judeþene, dar ºi pe dascãli, elevi ºi pãrinþi. Schimbarea este pusã atît pe seama lipsei de resurse financiare la bugetele locale, dar ºi criticilor aduse în repetate rînduri sistemului de finanþare per elev.
Primele hibe ale strategiei de descentralizare au fost descoperite de sindicaliºti, care au contestat titularizarea limitatã la o unitate de învãþãmînt ºi implicarea reprezentanþilor autoritãþilor locale în administrarea ºcolilor. În plus, ºcolile din mediul rural ar fi fost dezavantajate atît din cauza numãrului mic de elevi, dar ºi din cauza bugetelor modeste ale primãriilor comunale. În acest moment, contabilii repartizaþi în cursul anului trecut nu mai sînt necesari ºcolilor ºi se vor întoarce, probabil, la centrele bugetare, iar directorii ºcolilor trebuie sã-ºi recupereze orele de care au fost degrevaþi începînd cu decembrie 2005.
„Practic, s-a fãcut un pas înapoi ºi toate planurile noastre sînt date peste cap. ÃŽncã nu ºtim ce ne aºteaptã în 2006, dar e clar cã nu vor fi decît cîteva unitãþi care vor mai intra în strategia de descentralizare. Acum, noi trebuie sã ne luãm înapoi orele de care am scãpat luna trecutã ºi care au fost împãrþite deja altor cadre didactice. Manevra autoritãþilor este, probabil, justificatã, mai ales prin lipsa banilor, dat fiind cã multe din primãrii nu puteau face faþã cheltuielilor preconizate prin descentralizare. Fiind un experiment, totul e posibil, doar cã mai e un an pînã la integrare în Uniunea Europeanã ºi trebuie sã se clarifice aceste lucruri, într-un fel sau altul“, a declarat profesor Liviu Vlãsceanu, directorul ªcolii 3 PIatra Neamþ. O problemã mare va ºi cu dascãlii care þineau orele directorilor de ºcoli, în condiþiile în care aceºtea vor reveni la catedrã.
Finanþarea experimentalã va fi direcþionatã sub trei forme, de bazã, complementarã ºi compensatorie. Prima depinde de numãrul elevilor ºi costul standard necesar desfãºurãrii procesului de învãþãmînt ºi include banii pentru salarii, perfecþionarea dascãlilor, manualele gratuite, dotãri, cheltuieli curente ºi facilitãþi de transport pentru elevi ºi profesori. Finanþarea complementarã acoperã cheltuielile cu internatele ºi cantinele ºcolare, reabilitarea spaþiilor de învãþãmînt ºi acordarea unor facilitãþi bãneºti pentru elevi ºi cadre didactice. Finanþarea compensatorie ar viza elevii aparþinînd minoritãþilor naþionale, cei cu nevoi speciale de ºcolarizare ºi de învãþare, precum ºi stimularea elevilor capabili de performanþã. Prin bugetele locale ar urma sã fie acrodate subvenþii pentru salarii, manuale ºi o parte din cheltuielile curente, în funcþie de potenþialul economic al localitãþii ºi indicatorul „impozit pe venit încasat pe locuitor“.

Articol afisat de 1740 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUÞ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective