Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Investiþii multe, sãrãcie mare

Investiþii multe, sãrãcie mare

• fondurile ce vor fi alocate autoritãþilor locale vor fi puse în discuþie sãptãmîna viitoare, iar bugetul judeþului - spre sfîrºitul lunii • preºedintele CJ Neamþ susþine cã acesta va fi aproximativ egal cu cel de anul trecut • din necesarul de 300 miliarde de lei pentru investiþii, vor putea fi asiguraþi doar 50 miliarde de lei •

Autoritãþile nemþene se aflã spre finalul evaluãrii necesarului de fonduri pentru anul bugetar 2006. Alocãrile bugetare din acest an vor intra în dezbaterea plenului Consiliului Judeþean în douã etape: sãptãmîna viitoare - pentru convocarea ºedinþei extraordinare, preºedintele CJ Neamþ, Dan Vasile Constantin, semnînd, deja, o dispoziþie - vor fi supuse dezbaterii bugetele autoritãþilor publice locale, iar pe 27 sau 28 ianuarie - bugetul propriu al judeþului. „Faþã de anul trecut, bugetul din 2006 este aproximativ egal. Se înregistreazã o creºtere de 9 % care acoperã inflaþia ºi care asigurã un buget real pozitiv pentru acest an. Repartizarea fondurilor se va face potrivit Ordonanþei de Guvern nr.45 privind finanþele publice locale. Dar, ca ºi criterii specifice, vom avea în vedere finalizarea investiþiilor executate, în anul fiscal 2005, în proporþie de 80%, astfel încît acestea sã fie terminate în acest an. Drumurilor comunale le vor fi repartizate fonduri care vor cunoaºte o creºtere de 40%. Cert este cã nu vom putea acoperi necesarul tuturor comunelor, însã vom avea în vedere autoritãþile publice locale vãduvite de fonduri în anul 2005, începînd cu cele din vestul ºi terminînd cu sud-vestul judeþului“, a declarat Dan Vasile Constantin, preºedintele CJ Neamþ.
Potrivit aceleiaºi surse, în cursul sãptãmînii viitoare, specialiºtii CJ vor lucra la întocmirea bugetului propriu al judeþului, acesta urmînd sã fie supus aprobãrii legislativului nemþean în termen de 15 zile. ªeful executivului judeþean considerã cã surplusul de fonduri - necheltuite de cãtre instituþiile subordonate ºi care s-au întors la bugetul judeþean - indicã faptul cã bugetul pe 2005 a fost suficient de ridicat. Aceste rezerve vor fi folosite în acest an.

Investiþii multe, bani puþini
O atenþie deosebitã va fi acordatã, în acest an, investiþiilor. Solicitãri sînt multe, însã, din necesarul de fonduri care se ridicã la 300 miliarde de lei, CJ va putea asigura, în mod real, 50 miliarde de lei. Lista investiþiilor este consistentã. Potrivit preºedintelui Dan Vasile Constantin, de finanþare vor beneficia drumurile judeþene, fonduri urmînd sã fie alocate ºi pentru finalizarea modernizãrii Palatului Administrativ. De asemenea, sînt aºteptate propunerile conducerii Spitalului Judeþean de Urgenþã Neamþ, iar acestea urmau sã fie supuse aprobãrii Consiliului de Administraþie al instituþiei, în cursul zilei de ieri. „M-am întîlnit, joi, cu directorul Stelian Ghiþã, pentru a discuta proiectele care urmeazã sã fie finanþate din sumele defalcate de la nivelul CJ. Am discutat ºi cu reprezentanþii noºtri în CA, consilierii judeþeni Vasile Boþoc ºi Dorel Botez, iar aceºtia vor asigura tot sprijinul pentru implementarea proiectelor spitalului“, a subliniat preºedintele Constantin.
Pe lista investiþiilor care ar urma sã fie realizate în acest an se aflã: centralele termice ale noilor sãli de sport construite de Compania Naþionalã de Investiþii în comunele Ceahlãu, Vînãtori ºi în oraºul Bicaz, centralele termice de la ªcoala Specialã ªtefan cel Mare (aceasta urmînd sã beneficieze, în proporþie de 50%, de sprijin danez) ºi de la Centrul de Sãnãtate din comuna Ceahlãu, cele de la ºcolile din Tarcãu, Valea Ursului, Piatra ªoimului sau Poiana Teiului, finalizarea Cãminului Cultural din comuna Mãrgineni (realizat în proporþie de 80 %), bibliotecile din Farcaºa ºi Crãcãoani. „De asemenea, va trebui sã asigurãm sumele necesare branºamentelor electrice la ºcolile construite cu fonduri de la Banca Mondialã. Va trebui sã asigurãm sumele necesare acoperirii dobînzilor ºi comisioanelor pentru proiectul SAPARD derulat în Ruginoasa. Bani vor fi alocaþi, de asemenea, pentru Centrul de Sãnãtate de la Valea Ursului, Centrul Social-Cultural construit de Protopopiatul Roznov, pentru finalizarea sediilor Primãriilor Bicaz-Chei ºi Petricani, ºi pentru începerea celor de la Tupilaþi ºi Costiºa, pentru Centrul de Sãnãtate de la Pîngãraþi. Vom sprijini autoritãþile din Tazlãu pentru finalizarea lucrãrilor la sala de sport, construitã prin eforturi proprii, finalizarea montãrii centralei termice de la ºcoala din Bodeºti, sediului Primãriei Dulceºti, sediilor autoritãþilor din comuna Români. La Moldoveni, vom susþine reabilitarea celei mai mari sãli de ºedinþe din judeþ, folositã, la momentul actual, ca depozit. Este posibil ca, în acest an, sã fie finalizat sediul Primãriei Alexandru cel Bun. ÃŽn atenþia noastrã se aflã, de asemenea, Centrul Social Sagna, sediul Primãriei Stãniþa, al Centrului Social Cultural Doljeºti. Cred cã nu existã comunã fãrã solicitãri. Cereri pentru investiþii au venit ºi din comunele nou-înfiinþate, Boghicea ºi Negreºti, însã, la întîlnirea pe care am organizat-o pe aceastã temã, primarul de Boghicea nu a fost prezent, acesta transmiþîndu-ºi doleanþele prin intermediari“, a subliniat preºedintele Constantin.

Articol afisat de 1544 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective