Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Reorganizarea Poliþiei - aceeaºi Mãrie, dar cu altã pãlãrie

• reorganizarea IPJ nu aduce prea multe lucruri noi • se doreºte schimbarea percepþiei despre omul în uniformã •

Apropiata aderare la Uniunea Europeanã a stimulat aproape toate instituþiile statului sã facã modificãri dacã nu de fond mãcar de formã. Pentru a arãta omologilor europeni cît de bine ne integrãm. Dacã mulþi bugetari au fãcut deja unele schimbãri, la 1 ianuarie 2006 a venit rîndul poliþiºtilor sã arate cã ºi ei aspirã la statutul de europeni. ÃŽn consecinþã, mai-marii Poliþiei din România au pitrocit de la mijlocul anului trecut un set de reguli menite a schimba imaginea instituþiei, de a eficientiza activitatea, dar ºi de a moderniza o structurã învechitã, perceputã negativ de populaþie ºi mult prea birocraticã. Mult trîmbiþatele schimbãri par a fi de formã, întrucît nimic esenþial nu s-a schimbat, fondul activitãþii rãmînînd acelaºi, iar cetãþeanul nesimþind „beneficiile“ europenizãrii oamenilor legii. Cu toate acestea s-a vorbit de necesitatea civilizãrii poliþistului, motiv pentru care a ºi fost creat anul trecut un aºa-zis Cod al bunelor maniere ºi, dupã vreo 6 luni de aplicare, se simte o uºoarã îmbunãtãþire a comunicãrii între poliþist ºi cetãþean. Totuºi, mai existã cazuri cînd oamenii legii uitã cã nu au numai drepturi, ci ºi obligaþii. Abia atunci cînd cei în uniformã îºi vor aminti zi de zi cã ei sînt în slujba populaþiei, cã societatea civilã îi poate taxa oricînd pentru greºelile lor ºi cînd îºi vor reaminti cã sînt plãtiþi din bani publici, abia atunci se va putea vorbi despre o schimbare la nivelul instituþiei.
Vineri, 6 ianuarie, conducerea IPJ Neamþ a prezentat în cadrul unei conferinþe de presã noua organigramã de funcþionare de inspectoratului ºi potrivit acesteia nu au apãrut modificãri esenþiale. Astfel, una dintre aceste schimbãri a diminuat numãrul de funcþii de conducere. Numãrul inspectorilor ºefi adjuncþi la judeþ s-a redus de la trei la doi, la nivelul poliþilor municipale a rãmas o singurã funcþie de adjunct, iar poliþiile orãºeneºti au rãmas doar cu ºefi.

Accent sporit pe serviciile de ordine publicã
De asemenea, mulþi dintre poliþiºtii de birou, practic de la structuri neoperative, au trecut la formaþiuni operative, ceea ce înseamnã cã majoritatea au fost scoºi în stradã, fapt care este doar în beneficiul populaþiei. ÃŽn plus, s-a pus un mai mare accent pe serviciile de asigurare a liniºtii ºi ordinii publice prin înmulþirea patrulelor ºi s-a dat o mai mare importanþã activitãþilor de prevenire. Deºi toate aceste prevederi au devenit oficiale abia de la începutul acestui an, în Neamþ ele s-au aplicat încã de la mijlocul anului, trecut astfel încît activitatea poliþiºtilor nu a suferit zguduiri semnificative inerente unor demiteri sau transferuri. Un alt punct pozitiv al noii organigrame este faptul cã sînt promovate femeile, un lucru privit cel puþin cu circumspecþie în anii din urmã. Ele puteau fi percepute doar ca secretare, telefoniste, personal auxiliar. Prejudecãþile misogine ale „poliþiºtilor-dinozauri“ au suferit o grea loviturã atunci cînd la IPJ Neamþ numãrul femeilor ofiþeri a crescut substanþial, iar de la finele anului trecut existã prima femeie manager de la nivelul inspectoratului. Inspector principal Mãdãlina Berejan a învins la un concurs doi bãrbaþi alãturi de care a participat la examenul pentru ocuparea funcþiei de ºef Serviciu Cabinet. De altfel, denumirea acestui serviciu a fost modificatã în Serviciul de Management Organizatoric, Comunicare Publicã ºi Relaþii Internaþionale. Cam în acelaºi fel s-au petrecut ºi celelalte schimbãri la nivelul IPJ, multe servicii sau compartimente primind nume noi, dar avînd aproximativ aceleaºi atribuþii. Modificãrile survenite nu afecteazã în nici un fel populaþia, dar rãmîne de vãzut dacã vor schimba percepþia oamenilor asupra poliþiºtilor care ar necesita în special schimbãri de fond ºi nu de formã.

Articol afisat de 1544 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective