Gripa aviarã „invadeazã“ orele de diriginþie
• elevii ºi profesorii vor afla cum sã se pãzeascã de temuta boalã Orele de diriginþie vor avea, în acest semestru ºcolar, o nouã menire, ºi anume, sã-i familiarizeze pe elevi ºi cadrele didactice cu mãsurile de prevenire a gripei aviare. Campania este coordonatã de Comandamentul Central Antiepizootic, iar Ministerul Educaþiei asigurã sprijinul prin programarea instruirilor în timpul orelor de diriginþie, ocazie cu care elevii ºi personalul din ºcoli vor afla mai multe cu privire la efectele, modul de rãspîndire, mãsurile de protecþie personalã ºi de prevenire a gripei aviare. „Noi le-am transmis profesorilor cã, la orele de diriginþie, vor fi programate întîlniri cu reprezentanþi ai Direcþiei de Sãnãtate Publicã în vederea obþinerii de informaþii în legãturã cu gripa aviarã. Noi nu mai avem cabinet medical, deoarece asistenta noastrã s-a pensionat, dar am luat legãtura ºi cu Direcþia de Sãnãtate Publicã ºi cu cei de la Colegiul „Gheorghe Cartianu“. Dacã sîntem mai informaþi, sîntem mai pregãtiþi sã ne ferim de aceastã boalã cumplitã. Deocamdatã, ºtim cîte ceva din ceea ce am auzit la televizor, dar e nevoie ca oamenii sã fie informaþi, mai ales în mediul rural. Noi nu avem copii care provin din mediul rural, doar de la Vînãtori sau Speranþa, dar mai sînt care merg, în vacanþã, la bunici, la þarã ºi e bine sã ºtie cum pot sã previnã rãspîndirea bolii“, a declarat profesor Doina Popescu, director al ªcolii 1 Piatra Neamþ.
Specialiºtii recomandã evitarea contactului cu pãsãrile din gospodãrii, pieþe sau ferme sau cu pãsãrile sãlbatice, ultimele fiind sursa gripei aviare ºi cele mai rezistente la infecþie. Cazurile de îmbolnãviri la om s-au înregistrat, dar nu în România, în special la lucrãtorii din fermele avicole în urma contactului cu pãsãrile bolnave, situaþie în care virusul a suferit anumite modificãri genetice. Pentru a preveni contactarea bolii, se recomandã vaccinarea antigripalã, dat fiind cã virusul se transmite, cu precãdere, la persoanele care au gripã. Spãlatul frecvent ºi atent al mîinilor, cu apã ºi sãpun sau dezinfectarea acestora cu alcool îndepãrteazã potenþialele surse de infecþie de pe piele ºi împiedicã transmiterea bolii. Nu se va consuma carne de pasãre neprelucratã termic. Ouãle se spalã cu apã ºi sãpun înainte de depozitare ºi se fierb, deoarece viruºii gripali nu rezistã la temperaturi mai mari de 70 de grade Celsius. Dupã tranºarea pãsãrilor sau prepararea ouãlelor crude trebuie spãlate toate suprafeþele ºi instrumentele folosite, precum ºi mîinile, ori de cîte ori este nevoie. Persoanele expuse trebuie sã-ºi urmãreascã starea de sãnãtate timp de zece zile. În caz de febrã, tuse, dureri în gît, respiraþie dificilã, dureri musculare, stare generalã alteratã trebuie consultat medicul. În prezent, în România existã 23 de focare în Ilfov, Tulcea, Buzãu, Brãila, Cãlãraºi ºi Ialomiþa.
|