Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 10 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Normele“ pentru mãmici au sosit la primãrii

„Normele“ pentru mãmici au sosit la primãrii

• Primãria Piatra Neamþ a început sã primeascã dosarele solicitantelor de indemnizaþii de creºtere a copilului

Mãmicile care se aflã în perioada de creºtere a copilului au început sã depunã, de ieri, la Direcþia de Asistenþã Socialã din cadrul Primãriei Piatra Neamþ, dosarele cerute de noile prevederi legislative, pentru a putea beneficia de indemnizaþiile aferente. Reprezentanþii DAS au intrat, în sfîrºit, în posesia normelor de aplicare ale Ordonanþei de Urgenþã din 3 noiembrie 2005, intratã în vigoare la 1 ianuarie 2006, care prevede cã aceastã indemnizaþie va fi plãtitã de la bugetul de stat, prin direcþiile teritoriale de muncã, de la care banii vor pleca spre destinatare prin poºtã sau în cont bancar. „Dosarele au început sã soseascã la noi, acestea incluzînd º-i declaraþii pe propria rãspundere care trebuie avizate de cãtre Primãrie. Nu vã pot spune cu exactitate cîte mame s-au prezentat la noi cu documentele, pentru cã abia au început sã soseascã. Tot astãzi (n.r. - ieri), am intrat în posesia normelor de aplicare ale Ordonanþei de Urgenþã care au fost publicate în Monitorul Oficial din 4 ianuarie. Sperãm cã, de-acum înainte, totul va decurge normal“, ne-a declarat Camelia Prisecaru, directorul Direcþiei de Asistenþã Socialã din cadrul Primãriei Piatra Neamþ.
Pînã la apariþia noilor acte normative, statul plãtea angajatorilor circa 8 milioane de lei pentru fiecare mãmicã aflatã în concediu de creºtere a copilului în vîrstã de pînã la doi ani, iar beneficiara venea la firma la care lucra pentru a-ºi lua banii. Însã, situaþia s-a complicat prin introducerea unei noi verigi a birocraþiei: obligativitatea întocmirii unui dosar, pe care primãriiile trebuie sã îl primeascã ºi sã îl verifice, ca nu cumva sã existe vreo fraudã. Cererile pentru acordarea indemnizaþiei pentru creºterea copilului se depun la primãria comunei, oraºului sau municipiului pe raza cãruia solicitantul îºi are domiciliul sau reºedinþa, aceasta fiind parte a unui dosar care mai include: actul de identitate al solicitantului, certificatul de naºtere al copilului ºi livretul de familie, certificatul de persoanã cu handicap al copilului (dupã caz), adeverinþã eliberatã de autoritãþile competente sau de cãtre angajator, din care sã rezulte cã se îndeplineºte condiþia, cerutã de lege, de a fi realizat, timp de 12 luni, venituri profesionale, supuse impozitului pe venit. La dosar trebuie sã se mai gãseascã: adeverinþa eliberatã de plãtitorul indemnizaþiei de maternitate sau alte dovezi din care sã reiasã ultima zi de concediu de maternitate, o declaraþie pe proprie rãspundere din care sã rezulte faptul cã solicitantul nu beneficiazã, în acelaºi timp, de indemnizaþie de maternitate. O altã declaraþie care trebuie sã existe în dosar este aceea din care sã reiasã cã celãlalt pãrinte natural sau altã persoanã nu beneficiazã de drepturile prevãzute de Ordonanþã. Tot pe proprie rãspundere trebuie sã se declare faptul cã solicitantul se ocupã de creºterea ºi îngrijirea copilului ºi cã acesta nu este încredinþat sau dat în plasament familial. Dosarul va mai cuprinde o dovadã eliberatã de autoritãþile competente, de angajator sau declaraþie pe proprie rãspundere din care sã rezulte cã solicitantul se aflã în concediu pentru creºterea copilului. Solicitantul s-ar putea afla ºi în una din situaþiile stipulate de lege, reþinîndu-i-se cotizaþia din indemnizaþia de ºomaj, indemnizaþie de boalã, alte drepturi salariale sau avînd, cu 12 luni înainte, contract direct cu DMSSF pentru depunerea cotizaþiei. Acest lucru poate rezulta ºi dintr-o declaraþie pe proprie rãspundere. Pînã pe data de 10 a fiecãrei luni, primãriile au obligaþia de a transmite, pe bazã de borderou, cererile înregistrate în luna anterioarã, însoþite de documente justificative, la DMSSF Neamþ. Neanunþarea intervenþiei unor modificãri care ar trebui sã ducã la sistarea indemnizaþiei amintite constituie contravenþie ºi se pedepseºte cu aplicarea unei amenzi de la 3 la 6 milioane lei.

Articol afisat de 1505 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective