Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Copii maltrataþi de pãrinþi maltrataþi

• anul trecut, 228 de copii au fost victimele agresiunilor comise în „familie“• s-au înregistrat cazuri de sadism, mutilãri, molestãri fizice sau psihice, plus cele de naturã sexualã • cele mai frecvente astfel de situaþii au loc în familiile mãcinate de lipsuri •

În Neamþ, cazurile de maltratare a copiilor sînt în creºtere. Dacã în 2004, la Direcþia Generalã de Asistenþã Socialã ºi Protecþia Copilului Neamþ au fost semnalate 84 de cazuri de copii maltrataþi, în 2005 numãrul lor a crescut la 228. Specialiºtii susþin cã maltratarea copiilor are loc în toate clasele sociale, dar cã posibilitatea maltratãrii creºte odatã cu problemele financiare, dat fiind cã stãrile conflictuale în familie ºi societate sînt stimulate de sãrãcie, nesiguranþa locului de muncã ºi de necazurile de zi cu zi. Au fost numeroase cazuri de sadism, de mutilãri ale copiilor, de molestãri fizice ºi psihice, semnalate îndeosebi în familiile mãcinate de lipsuri.
„La noi s-au înregistrat, anul trecut, 228 cazuri de copii maltrataþi, cele mai multe - peste 70% - fiind de abuz fizic asociat cu abuz emoþional. Am mai avut, de asemenea, în jur de 15 cazuri de abuz sexual - la fel, asociat fie cu abuzul fizic, fie cu cel emoþional. Apariþia lor se datoreazã mai multor cauze: sãrãcia extremã, sub pragul minim admis ºi stabilit de Institutul de Cercetare a Calitãþii Vieþii, lipsa locurilor de muncã pentru unul sau pentru ambii pãrinþi, promiscuitate, consum de alcool, stres, inabilitãþi în rezolvarea stãrilor conflictuale, º.a.m.d. Au fost cazuri cînd pãrintele a venit stresat de la serviciu ºi a transferat acasã, asupra celui aflat în poziþie de ascultãtor - soþia sau copilul - starea conflictualã de la locul de muncã. Atunci se trezeºte abilitatea parentalã la el, dorinþa de a face educaþie! Iar dacã aceasta se asociazã ºi cu un pahar, douã de alcool în plus, copilul nu mai este atenþionat pentru ceea ce a fãcut atunci, ci pentru tot ce îºi aduce aminte pãrintele cã a fãcut de-a lungul timpului. Nu se þine cont de faptul cã, în momentul cînd copilului i se aplicã pedeapsa - bãtaia, palma, bãþul - , aceasta oricum nu rezolvã nimic, pentru cã atenþia minorului este distrasã de la greºeala pe care a fãcut-o ºi este îndreptatã cãtre pericolul pe care îl reprezintã agresiunea. Deci problema de fond - greºeala pe care a fãcut-o copilul - nu se rezolvã în felul acesta“, a declarat profesorul Eugen Simion de la Serviciul Judeþean pentru Copilul Maltratat, din cadrul Direcþiei Generale de Asistenþã Socialã ºi Protecþia Copilului Neamþ.
Copiii maltrataþi sînt frustraþi de dragoste, pierd bucuria de dragoste ºi înþelegere a semenilor, sãnãtatea lor psihicã fiind, pe termen mediu ºi lung, serios afectatã.
„Copilul «Ã®mpietreºte» în momentul în care se þipã la el, iar acest comportament este indus mai tîrziu ºi adultului - adulþii care au fost agresaþi în copilãrie «Ã®mpietresc», din cauza experienþei traumatizante din copilãrie, la o replicã mai durã. Cel mai afectat va fi copilul abuzat sexual, la care apar tulburãri de tip neurofiziologic: coºmaruri, somn agitat, fobii, teama de spaþii întunecate, teama de orice îi aminteºte de agresiunea suferitã. Efectele psihologice pe termen lung ale unui abuz continuu produs în familie sînt, însã, mult mai dramatice. Copilul neglijat, abuzat, agresat - chiar ºi numai verbal - îºi diminueazã stima de sine, iar copilul cu încredere de sine redusã nu are capacitatea de a spune «nu» unei agresiuni venite din afarã, devenind astfel ºi victima altor abuzatori, care pot fi copii mai mari sau adulþi necunoscuþi. ÃŽn plan social, copilul abuzat va avea dificultãþii în relaþionarea cu colegii de ºcoalã, iar mai tîrziu se va integra greu în societate, la locul de muncã, putînd rãmîne marginalizat toatã viaþa. De orice naturã ar fi abuzul - emoþional, fizic sau sexual - copilul acela înceteazã, practic, sã-ºi mai trãiascã copilãria“, a adãugat profesorul Eugen Simion.
Un caz care a îngrozit opinia publicã s-a petrecut în iulie 2005. Un bãiat în vîrstã de 14 ani, ªtefan G., din comuna Icuºeºti, judeþul Neamþ, a ajuns în stare criticã la Spitalul Roman, dupã ce a fost bãtut cu biciul de tatã. Copilul, diagnosticat cu policontuzii provocate prin agresiune, era în stare de ºoc psiho-emoþional. Bãieþelul a susþinut cã tatãl sãu, Costicã C., îl bãtea frecvent pe motiv cã seamãnã cu mama pe care nu a cunoscut-o niciodatã ºi care l-a abandonat pe peronul Gãrii Roman. În spital s-au aflat ºi alte detalii ºocante ale vieþii de coºmar pe care o ducea copilul. Bãieþelul a spus cã aproape zi de zi tatãl îl tocmea la muncã, la cosit sau la alte munci agricole, la oameni de prin sat, de la care bãrbatul lua banii, neglijîndu-ºi fiul. O vreme copilul a fost internat într-un centru de plasament dar a fost luat acasã, se pare doar pentru alocaþia de cîteva sute de mii de lei. Din cauza lipsurilor îndurate, copilul arãta, la 14 ani, ca un ºcolar de clasa I.

Articol afisat de 5733 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective