Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Parlamentari lipsã la votarea propriilor privilegii

• Ioan Munteanu ºi Rãzvan Bobeanu (PSD), ªerban Strãtilã ºi Vasile Pruteanu (PNL), Silvia Ciornei (PC) nu au votat statutul deputaþilor ºi senatorilor ºi au lipsit de la ºedinþã • Marius Rogin este singurul care a recunoscut cã vrea mai mult pentru el •

De la ºedinþa în care s-a votat legea privind statutul deputaþilor ºi senatorilor, majoritatea parlamentarilor de Neamþ spun cã au lipsit ºi numai cîþiva dintre cei chestionaþi s-au declarat de acord cu unele prevederi ale iniþiativei legislative. Acum, dupã ce legea a trecut cu unanimitate de voturi, cu doar trei abþineri, parlamentarii de Neamþ comenteazã ºi, în mare parte, se declarã de acord cu recomandãrile preºedintelui Bãsescu, care a refuzat promulgarea, criticînd aspru cîteva dintre prevederile ce le conþine acest act normativ. Reamintim cã senatorii si deputaþii au votat fãrã reþineri, la sfîrºitul anului trecut, legea care urma sã le acorde o mulþime de avantaje pînã la sfîrºitul vieþii. Pensii de zeci de milioane de lei, paºaport diplomatic pentru toatã familia, transport ºi cazare gratuite, ajutor de ºomaj, diurne substanþiale pentru deplasãri ºi decontarea altor cheltuieli sînt numai cîteva dintre drepturile pe care ºi le-au acordat parlamentarii în decembrie 2005, dupã ce au fost de acord sã renunþe la alte cîteva beneficii, precum ajutorul de înmormîntare.
Traian Bãsescu a cerut Parlamentului sã reexamineze Legea privind statutul deputaþilor ºi al senatorilor, considerînd cã parlamentarii ºi-au stabilit o serie de avantaje care „se constituie în privilegii interzise de Constituþia României“.

Ce spun parlamentarii nemþeni
Pentru a vedea care este reacþia parlamentarilor de Neamþ ºi, mai exact, cum au votat aceºtia, am cules cîteva opinii. Surprinderea a fost destul de mare cînd am aflat cã, dintre cei chestionaþi, doar unul singur a fost prezent la ºedinþã ºi a ºi votat pentru. Ceilalþi care ne-au rãspuns la întrebãri au declarat ori cã au lipsit motivat, ori au fost prezenþi, dar au refuzat sã voteze.
Ioan Munteanu, deputat PSD: „ÃŽn momentul votului eram la un cabinet medical. Dacã eram în salã cred cã aº fi încercat sã mã abþin. Am multe rezerve asupra unor prevederi din aceastã lege. Sînt unele logice, dar altele sînt obraznice. Cu indemnizaþia nu sînt de acord, iar depre pensii aº fi de acord doar în cazul în care aº contribui la fondul de pensii tot din banii mei. Nu sînt de acord nici cu acordarea de medicamente gratuite“.
Rãzvan Bobeanu, deputat PSD: „Sincer, aceste privilegii mã intereseazã cel mai puþin, deoarece sînt tînãr ºi aº putea beneficia de ele abia peste 35-40 de ani, timp în care se pot schimba multe. Legat de indemnizaþie pãrerea mea este cã fiecare avem dreptul la ºomaj, dar ºi mai normal ar fi ca un demnitar sã lucreze în sistem, sã ajute în continuare. Cu toate acestea, legea a venit într-un moment total neprielnic ºi trebuie menþionatã clar diferenþa dintre necesitate, cum sînt maºinile de serviciu, ºi exagerare, aºa cum este prevederea legatã de pensii. Nu am votat“.
ªerban Strãtilã, senator PNL: „Nu am fost prezent la momentul votãrii. Am avut chiar un amendament în acest sens ºi a fost asemãnãtor observaþiilor fãcute de Traian Bãsescu. Nu sînt de acord nici cu pensiile, nici cu indemnizaþia de serviciu. Observaþiile pe care le face domnul preºedinte acum sînt corecte, dar nu înþeleg de ce nu le-a discutat înaintea votului cu cei din comisia care au alcãtuit acest proiect de lege. Iar acum, cã a fãcut aceste observaþii, Traian Bãsescu ar trebui sã meargã mai departe ºi sã le discute cu cei în drept“.
Absentã a fost ºi senatorul PC, Silvia Ciornei, care a declarat cã nici nu a citit acest proiect de lege, dar cu toate acestea a spus cã „dacã eram în salã aº fi votat pentru“, a spus senatorul. Ea a mai adãugat cã nu ºtie dacã se justificã un sistem de pensii special, dar ºi cã pãstrarea însemnelor ºi a paºaportului diplomatic nu ar costa nimic bugetul.
ªi Vasile Pruteanu, deputat PNL, a lipsit de la acea ºedinþã, „din motive medicale“, dar ºi el a afirmat cã, dacã era prezent, ar fi urmat decizia luatã de colegii din grupul parlamentar PNL, adicã vota pentru. Cu toate acestea, el s-a declarat de acord cu observaþiile fãcute de Traian Bãsescu.
Mult mai tranºant a fost Marius Rogin, deputat PD: „Cine spune cã a votat împotrivã, minte. Pur ºi simplu m-am supus majoritãþii. Fiecare vrea sã obþinã cît mai mult, iar acum, dupã ce Traian Bãsescu a refuzat promulgarea, o vom dezbate din nou, sub o altã formulare“.

Articol afisat de 1394 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Alex NECHITA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective