Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
ªase fraþi pãrãsiþi de pãrinþi

ªase fraþi pãrãsiþi de pãrinþi

• ºase copii, doi bãieþi ºi patru fete, cu vîrste între 5 ºi 16 ani, au fost pãrãsiþi de pãrinþi • ei au fost lãsaþi în grija celui mai mare dintre ei ºi a vecinilor • mama a plecat de acasã de cîteva luni, iar tatãl munceºte prin Bucureºti • copiii au fost instituþionalizaþi • este posibil ca acei care le-au dat viaþã sã fie decãzuþi din drepturile pãrinteºti •

Direcþia Generalã de Asistenþã Socialã ºi Protecþia Copilului Neamþ a preluat, luni, în regim de urgenþã, ºase fraþi din Icuºeºti, pãrãsiþi de pãrinþi. Mama copiilor, Maria, a plecat de acasã anul trecut, prin octombrie-noiembrie. Despre ea, copiii au declarat cã ar sta pe la cineva prin Roman, dar nu ºtiu nimic concret. Tatãl, Gheorghe, ar fi plecat la muncã la Bucureºti. Pe acasã a trecut ultima datã înainte de Revelion, cu un porc pe care l-a cumpãrat ºi l-a tãiat ca sã le lase copiilor mîncare. Apoi s-a dus, lãsîndu-ºi copiii în grija bãiatului cel mare, Petre, în vîrstã de 16 ani. A mai vorbit ºi cu vecinii, sã mai dea o fugã pe acasã, sã vadã ce-i cu copiii. ªi atît.
„Luni am preluat în regim de urgenþã, în prezenþa organelor de poliþie, ºase copii din Icuºeºti, pãrãsiþi de pãrinþi. Dosarele lor vor fi înaintate la tribunal, pentru soluþionare. Sînt ºase fraþi, doi bãieþi ºi patru fete. Stãteau într-o casã micã, nemobilatã, fãrã geamuri, fãrã uºi, fãrã duºumele, într-o mizerie cruntã. Pe podeaua de pãmînt nu era aºternut nici mãcar un þol. Copiii erau neîngrijiþi, murdari, îmbrãcaþi sãrãcãcios. Fãceau focul într-o sobã foarte micã, dar nu reuºeau sã-ºi încãlzeascã prea mult locuinþa. Aveau de mîncare mãmãligã, niºte slãninã într-o tigaie ºi mere coapte pe plitã“, a spus Alina Levardã, asistent social în cadrul Direcþiei Generale de Asistenþã Socialã ºi Protecþia Copilului Neamþ.
Neglijaþi, copiii au abandonat ºcoala. Petre, bãiatul cel mare, de 16 ani, nu a urmat decît patru clase, dar povara de a fi, la vîrsta lui, capul unei familii cu cinci copii, s-a întipãrit pe faþa lui de copil subnutrit. Pentru Elena, mezina de 5 ani, nu s-a pus problema de a merge la ºcoalã, dar ceilalþi patru copii de vîrstã ºcolarã, Veronica - 14 ani, Florentina - 12 ani, ªtefan - 10 ani ºi Gabriela - 8 ani, au cam ocolit învãþãtura. Gabriela nu a mers la ºcoalã niciodatã, iar una din fetele mai mari a repetat clasa a doua. Acum, dupã ce au fost preluaþi de asistenþii sociali, copiii vor merge la ºcoalã. Fetiþele vor fi încredinþate unor asistenþi maternali din Piatra Neamþ ºi Agapia, iar bãieþii vor rãmîne în Centrul de Plasament „Ion Creangã“. Copiii sînt isteþi ºi frumuºei: blonzi cu ochi albaºtri sau ºateni cu ochi cãprui-verzui. Sînt timizi ºi retraºi, ca toþi copiii lipsiþi de dragostea pãrinteascã. Dar faptul cã ºi-au pãrãsit locuinþa nu i-a îndurerat deloc. Dimpotrivã.
„Copiii sînt extraordinari, s-au adaptat foarte bine ºi nespus de repede condiþiilor din Centrul de Plasament «Ion Creangã», unde au fost aduºi prima datã. Cînd i-am luat de acasã erau fericiþi cã merg cu maºina, fericiþi cã ies din sat - ei n-au mers niciodatã cu maºina ºi n-au vãzut oraºul niciodatã. I-am întrebat dacã vor sã-ºi vadã mama ºi mi-au spus cã nu vor sã o mai vadã sub nici o formã. De tatã, însã, sînt mai ataºaþi - el venea sã le aducã de mîncare“, a adãugat asistenta socialã Alina Levardã.
Copiii nu au bunici. În afarã de pãrinþi, în familie mai sînt doi fraþi de-ai tatãlui care nu s-au interesat de soarta lor. Doar vecinii treceau pe la ei sã vadã dacã mai trãiesc sau nu. ªi tot ei au sesizat cazul Direcþiei Generale de Asistenþã Socialã ºi Protecþia Copilului Neamþ. Este posibil ca instanþa sã dispunã decãderea din drepturile pãrinteºti a celor care le-au dat viaþã.

Articol afisat de 1842 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Vaaai!
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective