Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Reabilitarea sistemului termic al municipiului, sprijin real pentru pietreni

Reabilitarea sistemului termic al municipiului, sprijin real pentru pietreni

• conducerea Primãriei Piatra Neamþ a demarat, anul trecut, proiectul de modernizare a sistemului termic al municipiului • în prima etapã se lucreazã la centralele care vor fi montate în clãdirile unde au fost vechile instalaþii • celelalte douã variante sînt de montare a acestora în diverse spaþii situate în interiorul blocurilor, ori în containere tip vagon sau în anexele situate în imediata apropiere a blocurilor • proiectul, în valoare de 400 miliarde de lei, va fi gata anul viitor • în paralel, a fost începutã montarea centralelor termice în unitãþile de învãþãmînt •

Sistemul termic al municipiului a intrat de ceva vreme în degringoladã, centralele termice ºi reþelele pentru transportul apei calde ºi agentului termic fiind uzate fizic ºi moral. Slaba calitate a serviciilor oferite ºi supraîncãrcarea facturilor la întreþinere - fie din cauza pierderilor de pe trasee, dar ºi concepþiei tehnice depãºite, corelate cu debranºãrile în masã - au reprezentat, în ultimii ani, un serios motiv de nemulþumire pentru populaþie. Rezultatul? Renunþarea la sistemul centralizat de producere ºi furnizare a acestor utilitãþi a devenit un fenomen în masã. Începînd de anul trecut, s-a trecut la reducerea subvenþiilor alocate de la bugetul de stat ºi cele locale, pînã în 2007, cînd România urmeazã sã se integreze în Uniunea Europeanã, acestea vor dispãrea. Pentru populaþie, efectele vor fi dezastruoase în lipsa unui sistem performant. Acestea au fost elementele care au stat la baza deciziei de conturare a proiectului de modernizare a sistemului termic, care a fost demarat anul trecut.

Actualul sistem termic este compromis
În ultimii ani, din cele 36.000 de apartamente cîte sînt în Piatra Neamþ, 51% au fost debranºate, aproape 1.000 numai în acest an. O parte din pietreni ºi-au montat centrale termice, însã semnificativã este ponderea celor care au preferat sã îndure rigorile iernii, decît sã rãmînã total descoperiþi sub aspect financiar. Pe lîngã considerentele de ordin social, demne de luat în seamã, aceste decuplãri au produs mari dezechilibre în reþeaua termicã. Practic, actualul sistem este compromis, iar respectarea raportului preþ-calitate este imposibilã.
Existã voci care continuã sã susþinã faptul cã renunþarea la sistemul centralizat este o greºealã, însã nu mai existã condiþiile tehnice pentru pãstrarea sa. „Dacã ar fi fost sã pornim de la zero, soluþia sistemului termic centralizat ar fi fost cea mai eficientã. ÃŽnsã, la ora actualã, jumãtate dintre apartamentele din Piatra Neamþ sînt debranºate, iar acestea nu sînt distribuite uniform, în toate zonele municipiului. Poate cã, pentru Piatra Neamþ, soluþia aleasã nu este cea mai bunã, dar este cea mai eficientã pentru momentul actual ºi pentru urmãtorii ani“, considerã senatorul liberal ªerban Strãtilã.
Care este starea actualã a sistemului termic? „Sînt 200 de scãri de bloc cu cîte douã apartamente rãmase la sistemul centralizat. Alte 600-700 au cîte 20-30% din apartamente nedebranºate. Reþeaua este uzatã fizic ºi moral, iar cazanele sînt foarte vechi. ÃŽn studiul de fezabilitate am prevãzut atît adaptarea sistemului actual, cît ºi posibilitatea revenirii a încã 30% dintre debranºaþi“, a subliniat Radu Stîncescu, managerul de proiect al Aqua Calor.

Pietrenii doresc sã plãteascã mai puþin la întreþinere
ÃŽnainte de a trece la modernizarea sistemului termic, municipalitatea pietreanã s-a consultat cu cetãþenii în cadrul dezbaterilor publice organizate. Promotor al unei asemenea întîlniri - la care au participat autoritãþile locale ºi judeþene, dar ºi parlamentari de toate culorile politice - a fost cotidianul „Monitorul de Neamþ“, discuþiile avînd ca temã „Implicaþiile sociale ale costului încãlzirii“. Dincolo de opiniile diferite ale adversarilor politici, reprezentanþii asociaþiilor de proprietari au agreat ideea montãrii centralelor termice de bloc, sperînd cã vor plãti mai puþin decît pînã acum ºi cã vor beneficia de grad mai ridicat de confort.
Cum vãd, cu precãdere pensionarii, situaþia actualã? „ÃŽn asociaþia noastrã sînt pensionari care trãiesc din 900.000 de lei. Pentru încãlzirea unui apartament cu douã camere se consumã douã Gigacalorii/ lunã. ÃŽn contextul creºterii preþului de referinþã cu 20%, numai încãlzirea va costa 2,3 milioane de lei. Existã un dezechilibru total între venituri ºi costuri. Sîntem de acord cu alinierea la preþurile din þãrile Uniunii Europene, însã numai odatã cu creºterea nivelului salariilor ºi pensiilor“, declara, recent, un pensionar din Piatra Neamþ. Pe de altã parte, pietrenii susþin necesitatea existenþei unui operator specializat care sã se ocupe de administrarea centralelor termice.

Modernizarea va fi finalizatã pînã în 2007
Anul trecut, municipalitatea pietreanã a organizat licitaþia pentru proiectare ºi achiziþia de echipamente, aceasta fiind cîºtigatã de cãtre firma „Start Erg Burners“ din Ploieºti. Programul de reabilitare termicã a municipiului se va finaliza anul viitor, odatã cu eliminarea subvenþiilor pentru agentul termic, proiectarea ºi echipamentele fiind estimate la circa 270 miliarde de lei. Valoarea totalã a programului este de circa 400 miliarde de lei. Programul de modernizare include trei variante combinate. Una este reprezentatã de folosirea spaþiilor centralelor termice de cvartal situate în imediata apropiere a blocurilor, astfel încît traseele de circulaþie a agentului termic sã fie foarte scurte, o alta - montarea centralelor termice în diverse spaþii situate în interiorul blocurilor, iar a treia - folosirea unor containere tip vagon, ori a anexelor situate în imediata apropiere a blocurilor.
Pînã acum, firma ploieºteanã a livrat componente pentru douãzeci de noi centrale termice, acestea fiind depozitate în clãdirile celor de cvartal. „Pentru prima etapã, au fost alese zece clãdiri în care funcþioneazã, încã, vechile centrale de cvartal: din zona centralã - CT 5, CT 7, CT 8 ºi CT 4, din Cartierul Dãrmãneºti - CT 19, CT 21, CT 23 ºi CT 27, din Mãrãþei - CT 31, iar din Precista - CT 10. ÃŽn fiecare clãdire vor fi montate între douã ºi cinci centrale termice de mici dimensiuni, fiecare dintre acestea urmînd sã furnizeze cãldurã ºi apã caldã blocurilor celor mai apropiate, soluþia aceasta fiind aleasã acolo unde traseele sînt scurte. Fiecare grup de centrale termice de mici dimenisiuni va folosi coºul de evacuare al vechilor centrale termice, fiind o soluþie care duce la o reducere a costurilor. ÃŽn aceastã iarnã, se lucreazã numai în interioare, montarea centralelor termice care se încadreazã în celelalte douã variante urmînd sã fie fãcutã din primãvarã. La acest moment, un numãr de zece firme se ocupã de montarea centralelor termice. Am purtat discuþii cu conducerea Primãriei Piatra Neamþ ºi am înþeles cã, în acest an, proiectul va fi realizat în proporþie de 80 %. Dacã se va dori o urgentare a lucrãrilor, iar actualii executanþi nu vor putea þine ritmul, este posibil sã angajãm mai multe firme“, a subliniat Gheorghe Plai, consilier al primarului pe probleme tehnice.
Între criteriile cele mai importante de selecþie a zonelor incluse în prima etapã de modernizare s-au numãrat numãrul mare al apartamentelor rãmase la sistemul centralizat, precum ºi datoriile scãzute la furnizorul de agent termic ºi apã caldã menajerã.

Centrale termice de apartament, cu sprijinul Aqua Calor
Printr-o colaborare a Consiliului Local cu societatea Aqua Calor, anul trecut a început implementarea unui nou proiect, de montare a centralelor termice de apartament, vizaþi fiind cetãþenii din blocurile în care debranºãrile sînt aproape de 100%.
Potrivit estimãrilor fãcute de cãtre conducerea Aqua Calor, în aceastã situaþie s-ar afla 250 de apartamente. Conducerea Aqua Calor a încheiat contracte de închiriere a centralelor, cu pietrenii care au optat pentru aceastã variantã, pînã la achitarea integralã a lor. Investiþia a fost realizatã din fondurile proprii ale societãþii de interes local care a acoperit cheltuielile cu achiziþionarea ºi montarea centralelor termice, instalaþiilor sanitare, realizarea traseelor ºi legarea la calorifere, cele legate de cuplarea la reþeaua de gaz metan fiind suportate de cãtre beneficiari.

Pînã în mai, centrale termice proprii în toate unitãþile de învãþãmînt
Iarna 2005- 2006 este ultima în care unitãþile de învãþãmînt primesc agent termic produs în sistemul centralizat, proiectul de modernizare al sistemului ºcolilor avansînd cu rapiditate.
Licitaþia pentru selectarea executanþilor lucrãrilor, organizatã pe 22 august, anul trecut, a fost cîºtigatã de cãtre firmele Confort Term ºi Moldocor, contractul cu autoritãþile locale pietrene fiind semnat cu o sãptãmînã mai tîrziu.
Investiþia în reabilitarea sistemului termic al unitãþilor de învãþãmînt a fost estimatã la circa 35 miliarde de lei, în atenþia autoritãþilor locale aflîndu-se: Grãdiniþele nr. 1 (ºi creºa), nr. 4, nr. 5 (ºi creºa), nr. 6, nr. 8, nr. 10 ºi nr. 12 (ºi creºa), ªcolile nr. 28 (sala de sport), nr. 4 (centrala termicã fiind programatã ºi pentru sala de sport a unitãþii de învãþãmînt), nr. 6, nr. 3, nr. 9, nr. 2 (corpurile 1 ºi 2), nr. 5, nr. 27, nr. 26 (corpurile 1 ºi 2), precum ºi Clubul Sportiv Olimpia, Liceul cu Program Sportiv, Liceul „Gheorghe Asachi“ (clãdirile în care funcþioneazã unitatea de învãþãmînt, internatul ºi cantina), Grupul ªcolar Economic Administrativ, Colegiul Tehnic de Transporturi Auto (centrale termice prevãzute atît în clãdirea unitãþii liceale, cît ºi cele în care funcþioneazã cãminul ºi cantina), Colegiul Tehnic Forestier (centralã termicã prevãzutã ºi pentru atelierele liceului), Colegiul Naþional „Calistrat Hogaº“ (centralã termicã ºi pentru internat), Colegiul Naþional de Informaticã, precum ºi Liceul de Artã (de reabilitare termicã urmînd sã beneficieze ºi corpul 5 al unitãþii).
Modernizarea sistemului termic al ºcolilor va contribui la o reducere substanþialã a fondurilor alocate de cãtre Primãria Piatra Neamþ pentru încãlzire, datoriile cãtre societatea Aqua Calor, la acest capitol, fiind împovãrãtoare. De asemenea, vor continua investiþiile în înlocuirea tîmplãriei vechi, din toate unitãþile de învãþãmînt, cu termopane. Modernizarea sistemului termic ºi reducerea pierderilor de cãldurã sînt considerate aspecte importante care ar urma sã contribuie nu doar la asigurarea confortului necesar bunei desfãºurãri a actului educaþional, dar ºi la economisirea unor sume considerabile care ar putea fi folosite pentru alte investiþii. „Ieri (17 ianuarie - n.r.), s-a dat drumul la centrala termicã a Clubului Sportiv ªcolar Olimpia. Gata sînt ºi centralele termice ale Liceului «Gheorghe Asachi», Colegiului Naþional «Calistrat Hogaº», Colegiului Tehnic de Transporturi Auto, ale Grãdiniþelor nr. 6 ºi 10. Acestea vor începe sã funcþioneze pe mãsurã ce vor fi finalizate demersurile de racordare la reþeaua de gaz metan. O parte a centralelor termice vor fi montate în containere speciale. Pentru o parte din acestea, am început sã turnãm fundaþiile. Acest proiect va fi terminat pînã în luna mai“, a subliniat Gheorghe Plai, consilierul primarului pentru probleme tehnice.

Blocurile din Piatra Neamþ vor fi „cosmetizate“
ÃŽn acest an, autoritãþilor locale intenþioneazã sã demareze un proiect de refacere a faþadelor blocurilor. Subiectul a fost prezentat chiar în urmã cu cîteva zile, cei doi viceprimari, împreunã cu reprezentanþii Direcþiei Tehnice din cadrul instituþiei publice organizînd dezbatere publicã în cadrul cãreia au abordat alte cîteva subiecte de interes: acþiunile de curãþare a zãpezii, mansardarea blocurilor, desfiinþarea acoperiºurilor realizate din plãci de azbest, precum ºi obligativitatea desfiinþãrii construcþiilor ilegale amplasate pe domeniul public. La aceastã întrunire au participat circa 150 de reprezentanþi ai asociaþiilor de proprietari. „ÃŽn privinþa desfiinþãrii acoperiºurilor realizate din plãci de azbest, aceasta va deveni, oricum, obligatorie, din 2007. Vom cãuta sã identificãm, cu sprijinul asociaþiilor, blocurile pretabile la mansardare. Apartamentele rezultate ar urma sã fie vîndute tinerilor, fiind o importantã sursã de venituri pentru refacerea faþadelor blocurilor. Domnul primar ªtefan va încerca sã obþinã ºi o serie de fonduri guvernamentale pentru acest proiect“, a declarat Mihaela Stoica, viceprimar al municipiului Piatra Neamþ. O altã sursã de venituri pentru refacerea faþadelor de bloc va fi fondul creat din „taxa edilitarã“, introdusã începînd din acest an. Aceasta va fi calculatã aplicînd cota de 15% la valoarea impozitului/ clãdire datorat pentru apartamentul aflat în proprietatea contribuabilului. Din taxa edilitarã se preconizeazã încasarea, în acest an, a sumei totale de 6,8 miliarde de lei. Un proprietar de garsonierã, cu o suprafaþã de 15 mp, ar avea de plãtit 40 mii de lei/ an, pentru un apartament cu 2 camere (30 mp) - 90 mii de lei/ an, cu 3 camere (60 mp) -130 mii lei/ an, iar cu 4 camere (100 mp) - 210 mii de lei/ an.

Articol afisat de 1794 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Vaaai!
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective