Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 20 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Munca la negru ºi prost plãtitã bagã patronii la zdup

Reglementãrile legale privind mãsurile de protecþie a persoanelor încadrate în muncã au fost modificate recent.
„Legea 130/1999 precizeazã, în esenþã, obligaþiile angajatorilor - sã înregistreze contractele de muncã la inspectoratele de muncã în 20 de zile de la data perfectãrii lor, sã depunã la inspectorate statele de platã sau dovezile de platã într-o anumitã perioadã, sã depunã în termen de 5 zile actele privind încheierea, încetarea, modificarea, suspendarea raporturilor de muncã, a contractelor de muncã, sã prezinte inspectoratelor carnetele de muncã pãstrate la sediile proprii, pentru certificare, º.a.m.d. A apãrut însã Legea 403/2005, în Monitorul Oficial din 9 ianuarie 2006, care modificã fundamental Legea 130/1999. Aceasta precizeazã foarte clar cã angajatorii au obligaþia ca, pentru comisionul pe care-l plãtesc inspectoratelor de muncã pentru serviciile prestate, sã depunã o declaraþie lunarã, pînã pe 25 ale lunii. Comisionul se ridicã la 0,25% din fondul lunar de salarii pentru angajatorii care pãstreazã carnetele de muncã la sediul lor cu avizul inspectoratelor de muncã, ºi de 0,75% din fondul lunar de salarii pentru angajatorii ale cãror cãrþi de muncã sînt pãstrate ºi completate de inspectoratele de muncã. Deci lunar, pînã pe 25 ale lunii, fiecare angajator va trebui sã depunã la inspectoratul de muncã la care este arondat acele declaraþii privind plata comisionului. Legea stabileºte sancþiuni foarte mari pentru cei care nu depun declaraþiile, ºi anume amenzi cuprinse între 45 ºi 90 de milioane lei. Tot o noutate este ºi faptul cã angajatorii care au debite restante la inspectoratele de muncã vor trebui sã depunã o declaraþie-inventar în care sã menþioneze toate aceste debite ºi sã-ºi calculeze majorãrile ºi penalitãþile de întîrziere. Pînã pe 9 februarie va apãrea un ordin al ministrului Muncii cu acel model al declaraþiei, iar în 60 de zile de la publicarea legii toþi angajatorii vor trebui sã depunã acele declaraþii-inventar la inspectoratele de muncã“, a precizat jurist Ioan Popescu, inspector ºef la Inspectoratul Teritorial de Muncã Neamþ.
Legea 403/2005 cuprinde mai multe reglementãri ºi în legãturã cu sancþiunile. Potrivit noilor dispoziþii, constituie infracþiune ºi se pedepseºte cu închisoare de la ºase luni la un an sau cu amendã penalã fapta persoanei care în mod repetat stabileºte pentru angajaþii încadraþi în baza contractului individual de muncã salarii sub nivelul salariului minim brut pe þarã garantat în platã, prevãzut de lege. Cu aceeaºi pedeapsã se sancþioneazã ºi infracþiunea constînd în refuzul repetat al unei persoane de a permite, potrivit legii, accesul inspectorilor de muncã în oricare dintre spaþiile unitãþii sau de a pune la dispoziþia acestora documentele solicitate, potrivit legii. De asemenea, constituie infracþiune ºi se sancþioneazã cu închisoare de la 1 la 2 ani sau cu amendã penalã fapta persoanei care în mod repetat utilizeazã persoane care desfãºoarã activitãþi salarizate, fãrã respectarea dispoziþiilor legale ce reglementeazã încheierea contractului individual de muncã.

Articol afisat de 1567 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective