Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„PSD nu are lideri credibili“

„PSD nu are lideri credibili“

• interviu realizat cu senatorul PNL de Neamþ ªerban Strãtilã

Reporter: Revine Iliescu în fruntea PSD? E acesta un motiv de îngrijorare pentru Alianþã?
ªerban Strãtilã: De ce sã ne îngrijoreze Ion Iliescu? În primul rînd, foarte puþini mai cred în revenirea sa la cîrma PSD. România nu mai este þara pe care a condus-o, oamenii sînt mult mai bine informaþi ºi chiar cei din PSD ºtiu cã nu Iliescu este liderul de care au nevoie.
Poate cã degringolada din PSD ar trebui sã ne îngrijoreze un pic, pentru cã nu este sãnãtoasã pentru politica româneascã. Alianþa PNL-PD are nevoie de un concurent puternic ºi, mai ales, credibil. ÃŽn acest moment PSD nu are lideri credibili ºi, pînã cînd în interiorul lui nu se va produce o schimbare substanþialã, atît a persoanelor, cît ºi a mentalitãþilor, toate afirmaþiile conducerii PSD despre reforma internã rãmîn vorbe goale. Aþi putut vedea încercãrile ridicole ale domnului Adrian Nãstase de a-ºi justifica averea „moºtenitã“ de la mãtuºi pensionare, aruncînd acuzaþii cã tot acest scandal ar fi orchestrat de Alianþa DA.
Nu Alianþa DA i-a scris domnului Nãstase declaraþia de avere ºi nici nu i-a vîndut terenuri la preþuri de o sutã sau chiar o mie de ori mai mici decît valoarea de piaþã.
Nu ºtiu în cîte þãri civilizate se întîmplã ca un om politic marcant sã foloseascã intermediari pentru a cumpãra terenuri ieftin ºi a le vinde scump, în schimbul unor favoruri politice. În mod clar, poziþia de Preºedinte al Camerei Deputaþilor nu este compatibilã cu astfel de acþiuni ºi cred cã demisia domnului Nãstase din aceastã funcþie ar fi un gest de onoare.
Rep.: Balonul închisorilor CIA s-a dezumflat. Am avut de suferit în ceea ce priveºte imaginea?
ª.S.: Aºa cum am mai declarat, nu am crezut nici o clipã în aceastã „gogoriþã“ a închisorilor CIA. Parlamentul României a înfiinþat o comisie care a investigat aceastã chestiune ºi, în scurt timp, vom avea ºi un raport oficial. Mai mult, datoritã reacþiei ferme ºi, în conformitate cu recomandãrile UE, þara noastrã va înregistra chiar o îmbunãtãþire a imaginii în faþa instituþiilor europene.

„ÃŽncã se mai emit Ordonanþe de guvern fãrã a fi analizate responsabil toate consecinþele aplicãrii lor“
Rep.: Se vorbeºte din nou despre ºtergerea datoriilor istorice ale unor firme. Unii reprezentanþi ai Alianþei au atacat PSD tocmai pe acest motiv. Se va reveni acum la aceastã practicã?
ª.S.: Eu sper cã nu, deºi aceastã tentaþie existã, probabil. Totuºi, nu trebuie sã confundãm haiducia practicatã de PSD la RAFO sau prin alte pãrþi cu eventuale încercãri ale Guvernului Tãriceanu de a revitaliza niºte agenþi economici de stat, pentru a salva niºte locuri de muncã. Ar fi bine sã nu se aplice astfel de mãsuri pentru cã asta ar împovãra ºi descuraja pe agenþii economici care ºi-au plãtit obligaþiile în fiecare lunã.
Din pãcate, încã se mai emit Ordonanþe de guvern fãrã a fi analizate responsabil toate consecinþele aplicãrii lor. Aº da ca exemplu recenta ordonanþã care instituie o taxã pentru mediu de 3% pentru societãþile care prelucreazã lemnul. Din punctul meu de vedere, se încalcã principiul „poluatorul plãteºte“, pentru cã nu vãd cum o fabricã de mobilã care foloseºte ºi ultima aºchie de lemn în procesul de producþie afecteaza în vreun fel mediul. Practic, aplicarea acestei ordonanþe ar însemna condamnarea la dispariþie a producãtorilor de semifabricate ºi de mobilã, un sector care aduce peste 15% din exportul României. Personal mã voi opune la adoptarea în aceastã formã a ordonanþei ºi sper ca ºi reprezentanþii Guvernului care au propus-o sã corecteze prevederile respective.
Rep.: Faceþi parte dintr-un proiect inedit pentru judeþul Neamþ. De unde ideea de a pune faþã în faþã cetãþenii ºi aleºii lor?
ª.S.: Ideea proiectului aparþine Centrului Educaþia 2000^ care l-a lansat în 20 de circumscripþii electorale din þarã. Prin constituirea echipei compusã din parlamentar, membrii biroului acestuia, consilieri locali ºi judeþeni, reprezentanþi ai societãþii civile, se urmãreºte acoperirea unei cît mai mari pãrþi din componentele vieþii sociale a unei comunitãþi. Nu vrem doar sã putem aleºii în faþa cetãþenilor, ci sã antrenãm cetãþenii - ºi în special pe cei tineri - în procesul de luare a deciziilor care-i privesc în mod direct. Cred cã foarte mulþi dintre noi nu realizãm încã faptul cã, fãrã implicare, nu putem avea pretenþia ca vocea sã ne fie auzitã.
De asemenea, aleºii vor trebui sã acþioneze cît mai mult în calitate de reprezentanþi ai oamenilor de rînd, chiar dacã, uneori, ar putea fi în contradicþie cu, sã spunem, conducerea politicã a formaþiunilor politice din care fac parte. Uneori, anumite decizii se iau în niºte cabinete de funcþionari la Bucureºti fãrã o evaluare corectã a efectelor aplicãrii lor ºi aþi vãzut ce s-a întîmplat, de exemplu, în cazul cozilor pentru indemnizaþiile mamelor.
În mod clar, nu putem lãsa numai presa sã semnaleze aspectele necorespunzãtoare ºi sã facã presiuni pentru remedierea lor. Cetãþenii, fie direct, fie prin reprezentanþii lor, vor trebui sã se facã mai bine auziþi ºi cred cã proiectul pe care îl coordonez va ajuta în acest sens.

Articol afisat de 1460 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective