Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Piatra Neamþ, oraº turistic

Piatra Neamþ, oraº turistic

• autoritãþile locale au început demersurile pentru transformarea localitãþii într-o staþiune turisticã • culmile Cozla ºi Pietricica vor intra în amenajãri, primele licitaþii pentru selectarea firmelor care se vor ocupa de montarea gondolei ºi liftului înclinat fiind organizate în februarie • dupã vizita fãcutã la faþa locului, în urmã cu cîteva zile, expertul austriac Robert Apschner va face un studiu de soluþii pentru amenajarea pîrtiilor de schi • albia Cuejdiului va fi transformatã în zonã de agrement ºi pentru parcarea maºinilor •

Dispariþia unor sectoare industriale importante care au absorbit, pînã în 1989, o masã importantã de oameni de pe teritoriul judeþului ºi cu precãdere din municipiul Piatra Neamþ a creat probleme sociale deosebite, judeþul situîndu-se, o lungã perioadã de timp, pe loc „fruntaº“ în topul ºomajului. Insuficientul sprijin acordat sectorului privat nu a dus spre dezvoltarea doritã, oferta locurilor de muncã nefiind suficient de atractivã. Sãrãcia a dus la apariþia altui fenomen: plecarea masivã a tinerilor în strãinãtate. Dincolo de aspectele pozitive - faptul cã aceºtia se întorc ºi investesc banii în localitãþile din care au plecat ºi experienþa beneficã a intrãrii în contact cu civilizaþia occidentalã - cert este cã acestea nu produc o dezvoltare notabilã. Investiþiile care produc bani ºi ocupã forþa de muncã reprezintã, în fapt, motorul dezvoltãrii. Piatra Neamþ dispune de un uriaº potenþial nefolosit, cadrul natural deosebit care i-a atras renumele de „Perlã a Moldovei“ oferindu-i ºansa de dezvoltare a turismului. Municipalitatea pietreanã este preocupatã de realizarea unor investiþii care sã transforme localitatea în capitalã a turismului din Moldova.

Baza turisticã pentru sporturile de iarnã devine certitudine
Municipalitatea pietreanã ºi-a propus sã foloseascã potenþialul natural al Cozlei ºi Pietricicãi, realizînd un proiect pentru dezvoltarea unei baze turistice pentru sporturile de iarnã. Cum investiþia este de anvergurã, efortul financiar este pe mãsurã. Proiectul, care a participat la licitaþia organizatã la nivel central pentru atragerea finanþãrilor nerambursabile ale Uniunii Europene prin Programul PHARE 2004-2006, nu a avut ºansa de a fi selectat, însã autoritãþile locale intenþioneazã sã facã o nouã încercare, pentru accesarea fondurilor structurale. Pînã atunci, însã, a început sã facã demersuri pe cont propriu, în acest an urmînd sã treacã la realizarea unor obiective incluse în proiect - montarea unei gondole care va lega Pietricica de Cozla, a unui lift înclinat pe Pietricica ºi a pîrtiei de schi. „ÃŽn prima fazã, ne vom ocupa de montarea gondolei, iar apoi vom organiza licitaþia pentru concesionarea serviciului de teleschi. Vom organiza ºi licitaþia pentru liftul înclinat de pe Pietricica. Toate acestea se vor întîmpla în primele trei luni ale anului viitor. Vom demara lucrãrile despre care cred cã, într-un an ºi jumãtate, vor fi finalizate. Din pãcate, proiectul nostru privind amenajarea bazei turistice pentru sporturile de iarnã, de pe Cozla, nu a avut prioritate. Dar, am discutat la Ministerul Integrãrii ºi vor veni fondurile structurale. Vom încerca sã introducem proiectul pentru accesarea acestor surse de finanþare. Se pare cã vor veni mai repede decît fondurile PHARE“, a subliniat primarul Gheorghe ªtefan.

Autoritãþile locale, pregãtite sã dea startul amenajãrii bazei turistice de pe Cozla
Prin paºii pe care i-a parcurs pînã acum, municipalitatea pietreanã a reuºit sã pregãteascã documentaþiile tehnice ºi sã înfiinþeze structurile care sã se ocupe de gestionarea unui asemenea proiect.
ÃŽn elaborarea proiectului privind „Dezvoltarea infrastructurii turistice în zona versantului Cozla“, Primãria Piatra Neamþ a colaborat cu firma Consilier Construct din Bucureºti ºi cu Techno Alpine România, reprezentanþã a unei firme franceze de profil, consideratã drept cea mai importantã din Europa, aceasta ocupîndu-se de documentaþia tehnicã ce va sta la baza amenajãrii pîrtiilor de schi. Complexul turistic a fost gîndit cu minuþiozitate: amenajarea drumului de acces pînã la Terasa Gospodinelor, a locurilor de parcare, construirea în „punctul de belvedere“ a unei clãdiri cu 3 niveluri (demisol, parter ºi etaj) în care sã funcþioneze un punct de informare turisticã. Baza sportivã propriu-zisã a fost gînditã ca incluzînd douã pîrtii de schi, amplasate în zona esticã a versantului Cozla - una pentru avansaþi, iar cealaltã pentru începãtori, a unui patinoar artificial, a unui depozit ºi a unui centru de închiriere a materialului sportiv. Specialiºtii au propus dotarea pîrtiei pentru avansaþi cu 4 tunuri „de top“ pentru zãpadã, telescaun ºi instalaþie nocturnã, iar a celei pentru începãtori - cu douã tunuri pentru zãpadã, teleschi ºi, de asemenea, cu instalaþie nocturnã. Valoarea proiectului a fost estimatã la 8,7 milioane de euro.
Autoritãþile locale au aprobat înfiinþarea unei Unitãþi de Monitorizare ºi Supervizare care sã asigure managementul operaþional al proiectului, menþinerea ºi dezvoltarea infrastructurii pe o perioadã de minim 5 ani, precum ºi acoperirea costurilor operaþionale ºi de întreþinere pe perioada de exploatare a proiectului, pe nu mai puþin de 5 ani. Structura Unitãþii de Monitorizare ºi Supervizare - care ar urma sã îºi desfãºoare activitatea sub conducerea primarului Gheorghe ªtefan -va fi formatã dintr-un asistent manager ºi trei responsabili - tehnic, financiar ºi juridic.

Concurs pentru „botezarea“ gondolei ºi liftului înclinat
ÃŽn dorinþa de a suscita interesul pietrenilor ºi de a-i atrage în efortul de dezvoltare a localitãþii, municipalitatea pietreanã a organizat anul trecut, în perioada septembrie-noiembrie, un concurs pentru stabilirea denumirilor gondolei ºi liftului înclinat. Pietrenii au transmis - telefonic, prin scrisori ºi pe site-ul Primãriei - 53 de propuneri. Selectarea celor mai potrivite denumiri a fost fãcutã de cãtre membrii Comisiei pentru Culturã din cadrul Consiliului Local - consilierii locali Adrian Alui Gheorghe, Valeriu Andriþa, Gheorghe Dumitreasa ºi Ion Negurã - în final rãmînînd cîte 5 pentru fiecare obiectiv. Astfel, propunerile finale pentru liftul înclinat au fost: „Alpinistul“, „Pietricica“, „Euroliftul“, „Skylift“, „Moldolift“. Cele mai apreciate denumiri pentru gondolã au fost: „Gondoperla“, „Cozla“, „Moldogondola“, „TeleMoldova“ ºi „PanoramicTour“.
Consilierul local Adrian Alui Gheorghe, care este ºi directorul Direcþiei pentru Culturã, Culte ºi Patrimoniu Cultural Naþional Neamþ, a comunicat cã liftul înclinat va purta denumirea „Skylift“, iar gondola - „Gondoperla“, propunerile cîºtigãtoare aparþinînd pietrencelor Marta Ciubotariu, respectiv Magda Roxana Grigoriu. Acestea au fost premiate cu cîte 5 milioane de lei. Licitaþia pentru selectarea firmei care se va ocupa de montarea gondolei va fi organizatã în luna februarie. Potrivit studiilor de fezabilitate, gondola ºi liftul înclinat vor costa circa 7,5 milioane lei, perioada de amortizare fiind de 24 de ani.

Pietricica va intra cu totul în proprietatea municipalitãþii
Muntele Pietricica va reveni în totalitate în proprietatea Primãriei Piatra Neamþ, care a primit, recent, undã verde de la Consiliul Local pentru realizarea unor schimburi de terenuri cu Direcþia Silvicã Neamþ. Practic, Ocolul Silvic Gîrcina va preda autoritãþilor pietrene o suprafaþã de 38,1 hectare de pãdure de pe Pietricica, iar Ocolul Silvic Vaduri - 1,81 hectare teren din zona Doamna. Prima suprafaþã este necesarã pentru realizarea unor noi investiþii, iar cea de-a doua va servi ca bazã didacticã elevilor Colegiului Tehnic din Piatra Neamþ. Consiliul Local va da la schimb o suprafaþã de 39,91 hectare situate în zona Bistriþa, limitrofã Parcului Cozla, aceasta urmînd sã fie predatã Ocolului Silvic Vaduri. „Este, practic, vorba despre un schimb de terenuri realizat între noi ºi Direcþia Silvicã. Ne va fi datã toatã Pietricica. De fapt, aceasta a fost, cîndva, a Primãriei Piatra Neamþ. Suprafaþa cerutã ne este necesarã în realizarea Skylift-ului, componentã a bazei turistice în care vor intra atît Cozla, cît ºi Pietricica“, a explicat primarul Gheorghe ªtefan.

Un expert austriac realizeazã un studiu de soluþii pentru pîrtia de schi
La solicitarea edililor, în urmã cu cîteva zile, la Piatra Neamþ a sosit expertul austriac Robert Apschner - consultant în proiecte de turism, amenajãri de pîrtii de schi ºi instalaþii pe cablu. Acesta a evaluat ºansele municipiului Piatra Neamþ de a avea o bazã turisticã pentru sporturile de iarnã. Pentru a-i fi creatã posibilitatea de a avea o imagine de ansamblu a localitãþii, a fost închiriat un elicopter de la Braºov ºi, împreunã cu reprezentanþii Primãriei Piatra Neamþ, între care viceprimarul Mihaela Stoica, acesta a survolat zona, dupã care a fãcut o deplasare la pas pe Cozla. Potrivit viceprimarului Mihaela Stoica, oaspetele austriac a fost vrãjit de frumuseþea cadrului natural al „Perlei Moldovei“. „Robert Apschner este consultant ºi în cadrul unui proiect prin care se amenajeazã o zonã schiabilã la Lupeni, cu finanþarea Guvernului austriac. Ne-a spus cã investiþiile pe care dorim sã le realizãm ar transforma oraºul într-o zonã de vis. Ne-a sugerat sã pornim cu cele douã pîrtii ºi cu instalaþia de urcare, cu telescaun, ºi cã acestea ar atrage mulþi investitori care ar putea realiza noi amenajãri. Pînã la sfîrºitul lunii ianuarie, expertul austriac va veni cu un studiu de soluþii. Noi vom organiza, pe 10 februarie, o licitaþie pentru selectarea firmei care se va ocupa nu doar de gondolã, ci ºi de amenajarea spaþiului schiabil“, a subliniat viceprimarul Mihaela Stoica.
Opinia experþilor a întãrit convingerea autoritãþilor locale cã Piatra Neamþ poate deveni o veritabilã „perlã turisticã“. „Vom demara toate aceste lucrãri în acest an ºi cred cã vor fi finalizate în 18 luni. Le vom susþine din fonduri proprii ºi din linia de credit pe care am deschis-o. Dacã vor veni fondurile structurale, noi putem susþine partea noastrã de 130 miliarde de lei“, a subliniat primarul ªtefan.
Potrivit ºefului administraþiei locale, proiectul va atrage numeroºi investitori - români ºi strãini - ºi va produce o dezvoltare a sectorului serviciilor, avînd drept rezultate o creºtere substanþialã a ofertei de locuri de muncã.

Albia Cuejdiului va fi tranformatã în zonã de agrement
Un obiectiv care va fi legat de baza turisticã pentru sporturile de iarnã va fi complexul ce urmeazã sã fie amenajat pe albia Cuejdiului, care se va întinde de la podul din zona Complexului Comercial „Unic“, pînã la cel de la Orion. Specialiºtii Primãriei Piatra Neamþ au dorit, iniþial, construirea unei parcãri peste Cuejdi, organizînd, în acest sens, ºi o licitaþie pentru selectarea firmei care ar fi urmat sã se ocupe de proiectarea ºi construirea acesteia. ÃŽnsã, licitaþia nu a avut rezultatele scontate în ceea ce priveºte proiectele ºi costurile prezentate de ofertanþi - o firmã din Piatra Neamþ, iar cealaltã din Bacãu. Cele douã firme au prezentat proiecte pentru construirea unei parcãri masive, cu combinarea construcþiilor metalice cu structuri din beton.
Ulterior a apãrut altã idee, aceea de transformare a albiei Cuejdiului în zonã de agrement. ÃŽn acest sens, a fost încheiat un contract pentru un studiu privind amenajarea albiei Cuejdiului pe care, potrivit planurilor municipalitãþii pietrene, vor fi amenajate locuri de joacã pentru copii ºi de agrement, precum ºi locuri de parcare, urmeazã sã fie perfectat în aceastã sãptãmînã, împreunã cu reprezentanþii Direcþiei Generale a Apelor. „Studiul va sta la baza proiectului care va fi realizat“, ne-a declarat Dan Cîmpeanu, directorul Direcþiei Tehnice din cadrul Primãriei Piatra Neamþ.
Din discuþiile purtate de cãtre autoritãþile locale cu specialiºtii a rezultat ideea regularizãrii Cuejdiului potrivit sistemului folosit în lucrãrile executate în cazul Dîmboviþei. „ÃŽn amonte, ar urma sã fie construit un mic baraj, iar apa sã treacã printr-o tubulaturã specialã prin pãmînt. Ne gîndim la acelaºi sistem folosit în cazul regularizãrii Dîmboviþei. Parcarea ar urma sã fie realizatã pe actuala albie a Cuejdiului. Tot aici, intenþionãm sã construim locuri de joacã pentru copii, de agrement, cu fîntîni arteziene“, a subliniat Dan Cîmpeanu, directorul Direcþiei Tehnice din cadrul Primãriei Piatra Neamþ.
Autoritãþile îºi doresc crearea a 500 de locuri de parcare pentru autoturisme ºi 25 pentru autocare. Investiþia este estimatã la circa 10 milioane RON (100 miliarde de lei). ÃŽn realizarea noii investiþii, vor fi folosite ºi ideile studenþilor la arhitecturã din Bucureºti, Iaºi ºi Cluj care la sfîrºitul anului trecut, timp de o sãptãmînã, au realizat un studiu privind îmbunãtãþirea imaginii urbanistice a municipiului Piatra Neamþ. A fost vorba despre un experiment realizat de cãtre Centrul de Cercetare ºi Proiectare al Universitãþii de Arhitecturã ºi Urbanism „Ion Mincu“ Bucureºti care se ocupã de elaborarea Planului de Urbanism General (PUG) al municipiului, acesta urmînd sã fie gata în 18 luni.

Articol afisat de 4561 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de traktorist la data 21.01.2006 04:26
Mai comediantilor !
Principalii vizitatori la o pirtie de schi sint LOCALNICII.
Si cind vin " turisti ", sint de la bacau si de la Roznov.
Ce rau ca nu a iesit invingatoare numele de " eorolift ", ca scopul este de a ridica euroi cu furca.
Trebuie sa fie hazliu sa participi la sedintele primariei. Pacat ca nu ma invita ! Ca planuri sint multe, dar sa nu ramineti ca cei de la Troleibuze care dau taxieritele afara. Se va face autotaxare daca se termina malaiul.
Asa de slaba e primaria, ca pina si cei mai incapabili oameni pe care i-am vazut, cei de la arhitectura Ion Mincu, vin si ei sa va pacaleasca de bani. Asa de grozava e arhitectura lor , ca blocurile la Ulan Bathor si Vladivostok arata la fel ca cele din P Neamt.
Cuejdiul va fi parc de joaca pt copii. Am sa vin sa fac si eu citziva. Ca inainte tot aminam , ca nu avea
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective