Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     CĂŁutare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareÎnregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Optiuni PaginĂŁ Optiuni paginĂŁ
AdaugĂŁ in Favorites AdaugĂŁ in Favorites
SeteazĂŁ PaginĂŁ de start SeteazĂŁ PaginĂŁ de start
TipĂŁreste pagina TipĂŁreste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Ianuarie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Dublă înmormîntare după crima de la priveghi

Dublă înmormîntare după crima de la priveghi

• mama și bunica ucigașei au fost înmormîntate în aceeași zi, în același mormînt • la serviciul funerar au asistat cîteva sute de oameni • autoarea crimei, în vîrstă de 17 ani, a fost arestată pentru omor calificat • „Era o fată bună (Irina, n.r), n-ai fi zis că are așa o inimă încît să-i ia viața mamei sale. Numai Necuratul și-a băgat coada, aici nu-i lucru curat“, comentau cei prezenți la înmormîntare •

Un nou episod al crimei comise de o tînără de 17 ani care și-a ucis mama la căpătîiul bunicii s-a consumat duminică, 22 ianuarie, atunci cînd victima și mama ei au fost îngropate în același mormînt.
La înmormîntare au participat cîteva sute de persoane. Familia a cerut acordul anchetatorilor pentru a ridica de la morgă corpul victimei, urmînd ca serviciul funerar să se facă simultan pentru mamă și fiică. Așa se face că atît Rada Gasparic Baroi, de 45 de ani, cît și mama sa, Eugenia Gasparic, de 82 de ani, din Văleni, au fost îngropate în aceeși zi și în același mormînt. Deși era un ger năprasnic, la serviciul funerar și la înmormîntare au participat peste 200 de persoane. Ambele sicrie au fost depuse la capela de la Biserica Vaduri II. Cei care i-au cunoscut pe membrii familiei Gasparic s-au adunat încă dinainte de prînz pentru a aduce un ultim omagiu. Pe lîngă cei din familie, au mai fost prezenți colegi de la Săvinești ai Radei, colegi ai soțului său și foști colegi ai celei care a provocat tragedia, Irina Gasparic Baroi, de 17 ani. Pînă la începerea slujbei, cîteva femei discutau despre cele întîmplate. „Era o fată bună (Irina, n.r), n-ai fi zis că are așa o inimă încît să-i ia viața mamei sale. Numai Necuratul și-a băgat coada, aici nu-i lucru curat. Cum poate o fetiță, slabă de vezi prin ea, să facă așa ceva?“, întreba o femeie mai mult pentru ea, pentru că nu părea să aștepte un răspuns de la cineva. Cu toate acestea a primit o explicație, de la o bătrînă, din imediata sa apropiere. „Așa i-a fost scris Radei, să fie înmormîntată odată cu maică-sa. Atîta s-a chinuit biata de ea să facă copilul asta și uite cum a sfîrșit. De asta spun, așa a fost să fie. Dar parcă iar mă întorc, cum a putut, de unde atîta ură să-ți ucizi mama? Lumea spune că se certau tot timpul, iar fata pleca de la unul la celălat. Ba era la mamă-sa, ba la taică-su. Doamne ferește“, a încheiat aceasta nu înainte de a-și face o cruce mare. La apariția preotului șoaptele au încetat și toți cei prezenți au ascultat în liniște slujba. Preotul a evocat momentele copilăriei adolescentei, cînd mama sa o ducea de mînuță la școală sau la biserică pentru a o apăra de pericole. Asistența a fost mișcată de evocări, iar pe tot parcursul slujbei tatăl fetiței a vărsat lacrimi amare. Chiar dacă Rada și Romică Gasparic Baroi erau despățiți de mai bine de un an, el a fost cel mai afectat de tragedie. Mama copilului său a fost ucisă, iar fata a ajuns după gratii. Trupurile victimei și mamei ei au fost coborîte apoi în același mormînt, în cimitirul de lîngă Mănăstirea Bistrița, iar mulțimea s-a risipit încă marcată de neverosimila tragedie.
Reamintim că omorul a avut loc joi, 19 ianuarie 2006. Irina Gasparic Baroi, de 17 ani, din Vaduri, elevă la un liceu din București, cu rezultate foarte bune la învățătură, fostă olimpică, a fost chemată de miercuri acasă, deoarece decedase bunica sa, mama mamei. Fata a venit imediat și locuia numai cu viitoarea victimă, Rada Gasparic Baroi. Între cele două erau relații tensionate. Pe fondul tensiunilor anterioare și din cauza faptului că mama îi tot reproșa fiicei diverse lucruri, aceasta nu a mai rezistat psihic. A clacat și într-un moment de furie necontrolată a strîns-o de gît cu o sfoară. Furia minorei a fost atît de mare încît nu și-a dat seama că victima a murit și a mai lovit-o și cu o bardă în cap. Nu cu tăișul, ci cu cealaltă parte, în formă de piolet, provocînd o rană adîncă de cîțiva centimetri. Adolescenta a abandonat cele două cadavre și a fugit la tatăl său fără să-i spună acestuia ce s-a întîmplat. „Deși inițial a spus că nu știe nimic, pentru că atunci cînd a plecat la tatăl său mama era în viață, ulterior a recunoscut cum s-au petrecut faptele. Ea a declarat că îi pare foarte rău de cele întîmplate, dar că nu mai suportat modul în care o trata mama sa, care o cicălea incontinuu. Irina Gasparic Baroi a fost arestată preventiv sub aspectul săvîrșirii infracțiunii de omor calificat, pentru o perioadă de 20 de zile“, a declarat subcomisarul Paul Tablan, din cadrul Serviciului Investigații Criminale a Inspectoratului Județean de Poliție Neamț. Irina provine dintr-o familie de intelectuali. Rada Gasparic Baroi fusese inginer chimist și a lucrat mai mulți ani pe platforma chimică Săvinești, iar tatăl este inginer proiectant. Fetița învăța foarte bine, iar liceul îl urma la București. Pentru a se stabili dacă a avut reprezentarea faptei sale, va fi trimisă la expertizare psihiatrică, care va avea loc la Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici“, din București. Nu are antecedente penale, dar, dacă va fi găsită vinovată, riscă închisoarea de la 7 ani și șase luni la 12 ani și șase luni.

Articol afisat de 2845 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Powered by SiteManager CMS
©2003-2006 Drepturile de autor asupra Ăźntregului continut al acestui site apartin Ăźn totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partialĂŁ a materialelor este permisĂŁ numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective