Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     CĂŁutare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareÎnregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Optiuni PaginĂŁ Optiuni paginĂŁ
AdaugĂŁ in Favorites AdaugĂŁ in Favorites
SeteazĂŁ PaginĂŁ de start SeteazĂŁ PaginĂŁ de start
TipĂŁreste pagina TipĂŁreste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Ianuarie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Loteria, reportul și politica

Loteria, reportul și politica

• în ultimii patru ani, frecvența cîștigurilor la 6 din 49 s-a prăbușit, contrar legilor statisticii • deși numărul de variante jucate a rămas constant, cîștigătorii sînt de cinci ori mai rari decît în perioada 1998-2000 • prin tehnica reportului, Loteria Română și-a mărit cîștigurile de 15 ori • poturi mari au fost „nimerite“ în preajma evenimentelor politice •

Luînd la puricat arhiva tragerilor Loto 6/49 pe ultimii opt ani se observă că la începuturile acestui joc cei care își încercau norocul aveau mult mai multă baftă, ei reușind să ghicească cele șase numere norocoase aproape săptămînal. De exemplu, în 1998 au avut loc 51 de extrageri, dintre care jucătorii au ghicit cele șase numere norocoase de 40 de ori. Practic, în 1998, nu a existat lună fără cîștigător. Dimpotrivă, în lunile iulie, august și noiembrie s-a cîștigat săptămînă de săptămînă. În 1999, din cele 52 de extrageri s-a cîștigat la prima categorie de 35 de ori. Și în acest an, în lunile februarie și mai s-a cîștigat săptămînal. Începînd cu anul 2000, norocul jucătorilor la 6/49 a început să scadă brusc: au avut loc 52 de extrageri, jucătorii reușind să ghicească doar de 14 ori combinația norocoasă. În 2001, cele șase numere norocoase au fost nimerite doar de cinci ori, de opt ori mai puțin decît în 1998. În 2002, combinația norocoasă a fost ghicită doar de șapte ori, în 2003 – doar de șase ori, în 2004 – doar de șapte ori, iar în 2005 – doar de șase ori.

Cînd e report, Loteria înregistrează cîștiguri fabuloase
„Bătaia peștelui“ la 6/49 o reprezintă prima categorie, acolo unde jucătorii trebuie să ghicească cele șase numere extrase din urna cu cele 49 de bile. La categoriile a II-a și a III-a se cîștiga de fiecare dată. Cînd cîștigul la prima categorie este reportat, numărul jucătorilor din săptămîna următoare crește, la fel și cel al variantelor și sumelor de bani jucate. La tragerea de la Revelionul trecut, unde s-a pus la bătaie un report de aproape cinci milioane de euro, peste două milioane de români au jucat în jur de șapte milioane de variante. Încasările Loteriei Române au fost de peste 10 milioane de euro numai în acest caz. Potrivit Regulamentului privind organizarea și administrarea jocurilor loto, la capitolul V, art. 23 se precizează că minimum 40% din banii încasați intră în conturile Loteriei, minimum 40% intră în fondul de cîștiguri, iar 2% merg către un fond special al Loteriei. Faptul că din 52 de extrageri pe an jucătorii ghicesc cele șase norocoase doar de 5-6 ori, restul cîștigului fiind reportat, nu poate decît să bucure conducerea Loteriei Române, căreia îi intră în conturi sume fabuloase.

Conducerea Loteriei, contrazisă de bilanțul contabil
Conducerea Loteriei Române a fost întrebată cum explică faptul că în ultimii ani șansele de cîștig ale românilor la 6/49 au scăzut drastic, de opt ori, în contextul în care numărul jucătorilor și al variantelor jucate a fost mai mare în ultimii ani, cînd au fost puse în joc premii-record. „În 1998, se jucau mai multe variante decît în 2005. Astfel ca probabilitatea de a ieși mai des o variantă cîștigătoare la categoria I era mult mai mare“, a răspuns Adrian Albu, directorul de marketing al Loteriei, care însă nu a oferit și cifre care să-i susțină afirmațiile.
Pentru a vedea în ce măsură poziția exprimată de conducerea Loteriei se susține, am recurs la un calcul aproximativ, luînd drept referință anii 1999 și 2004, extremele pentru care am găsit, pe site-ul Ministerului Finanțelor, cifre privind veniturile totale ale Loteriei Române pe anul respectiv. În 1999, la un venit de 273 de miliarde de lei și la un preț al variantei simple de 1.000 de lei, rezultă un număr de 5,2 milioane de variante simple jucate, în medie, pe săptămînă. În anul 2004, veniturile au fost de 8.064 de miliarde, iar prețul variantei simple a fost de 30.000 de lei. Rezultă o medie de 5,17 milioane de variante simple jucate pe săptămînă, ceea ce contrazice afirmațiile Loteriei.
Asistăm așadar la o scădere nesemnificativă a variantelor simple jucate săptămînal, de numai 30.000. În schimb, frecvența cîștigurilor a scăzut mult mai abrupt: în 1999 s-a cîștigat în 35 de săptămîni din 52, iar în 2004 doar de șapte ori. Or, jocul a rămas același: se extrag tot 6 bile din 49.

Combinația necîștigătoare se poate afla dinainte
Teoretic, reprezentanții Loteriei Române pot cunoaște dinaintea extragerii varianta la 6/49 pe care nu a jucat-o nimeni. Toate casele de joc sînt computerizate și se închid, în ziua tragerii, la prînz, la 13.30. Extragerea se transmite seara, la 18.50, înregistrat sau în direct. În cele cinci ore distanță dintre cele două momente, toate variantele jucate se pot centraliza într-un computer, căruia apoi să i se ceară să găsească varianta pe care nu a jucat-o nimeni. Numărul maxim de variante ce pot fi jucate la 6/49 este de 13.984.000. Recordul de variante jucate este de aproximativ șapte milioane, adică jumătate, iar media, așa cum am arătat, puțin peste cinci milioane. Prin urmare, o distribuție statistică rezonabilă recomandă, în cazul unor extrageri lipsite de suspiciuni, că minimum o treime dintre extrageri să fie cîștigătoare, adică în jur de 17 ori pe an.

Loteria ca actor politic
Nu de puține ori, Loteria Română a fost acuzată ca „organizează“ cîștigurile în funcție de evenimente politice. Patentul pare a fi următorul: înainte de alegeri se înregistrează reporturi fabuloase, astfel încît oamenii să aibă un motiv în plus să iasă din case, iar cîștigul este atribuit în săptămîna imediat următoare.
În anul 2004, în vară, au avut loc alegerile locale. În duminica din 6 iunie, Loto 6/49 a pus la bătaie o sumă ce fusese reportată vreme de 13 săptămîni. Nu s-a cîștigat la extragerea de alegeri, ci o săptămînă mai tîrziu, pe 13 iunie.
Pentru alegerile generale din 2004, în duminica din 28 noiembrie, Loteria Română a făcut mare tam-tam pe faptul ca marele cîștig la 6/49 nu și-a găsit stăpîn timp de tot 13 săptămîni. Potul s-a dat însă tot duminica următoare, pe 5 decembrie.
Un alt episod cețos s-a consumat pe 19 octombrie 2003, în duminica în care românii au fost chemați la referendumul privind schimbarea Constituției. Conform sondajelor comandate de PSD, românii nu aveau nici un chef să se prezinte la vot. Se acumulase un report tot de 13 săptămîni, însă s-a cîștigat pe 12 octombrie, cu exact o săptămînă înaintea referendumului. În aceste condiții, Loteria Română a percutat exemplar și a organizat, într-un mod cu totul excepțional, unic în istoria instituției, o tragere specială pentru care a suplimentat fondurile de cîștig cu 38 de miliarde de lei și a pus la bătaie 300 de Dacii, în cadrul tombolei naționale „DA pentru Europa“. Așa s-a numit și referendumul.
Începînd cu anul 2001, jumătate din profitul Loteriei Naționale este alocat, potrivit unei hotărîri a Guvernului Năstase, companiei naționale de Investiții, pentru finanțarea programului „Săli de sport“. Guvernul Tăriceanu aloca jumătate din profitul Loteriei pentru Stadionul „Lia Manoliu“.
NOTĂ: Titlul aparține redacției
FOTO: Pătrățelele verzi reprezintă datele cînd s-a cîștigat. Se observă că în ultimii ani cîștigurile au scăzut dramatic

Articol afisat de 1138 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Material preluat din „Cotidianul”)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Powered by SiteManager CMS
©2003-2006 Drepturile de autor asupra Ăźntregului continut al acestui site apartin Ăźn totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partialĂŁ a materialelor este permisĂŁ numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective