Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     CĂŁutare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareÎnregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Optiuni PaginĂŁ Optiuni paginĂŁ
AdaugĂŁ in Favorites AdaugĂŁ in Favorites
SeteazĂŁ PaginĂŁ de start SeteazĂŁ PaginĂŁ de start
TipĂŁreste pagina TipĂŁreste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 23 Ianuarie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Pietrenii în Europa

Pietrenii în Europa

Generoasă cu publicitatea închinată găinărilor care ne fac de rîs de-a lungul și de-a latul continentului, presa amintește rareori că există din fericire și numeroși români inventivi, ingenioși, curajoși și bine intenționați, puși pe fapte mari (și bune) în Vest. Dacă ar avea cineva curiozitatea și mijloacele necesare pentru a face un recensămînt al pietrenilor realizați înainte ca România să fie admisă în Uniunea Europeană, ar avea mari și bune surprize. În afară de zecile de mii de muncitori împrăștiați de la Budapesta la Lisabona și Dublin, în Occident lucrează sute de medici, ingineri, informaticieni, intelectuali pietreni cu înaltă pregătire.
Două dintre motivele invocate de cetățenii francezi cînd au respins Constituția UE au fost: teama de invazia mîinii de lucru din Est și fuga capitalurilor către noile țări primite în Uniune. Se înșelau cu privire la posibila năvală a constructorilor români pe lîngă „plombierul polonez“. Ei, muncitorii români care voiau să se mute cu munca mai către apus, sînt deja aici. Iar cît despre delocalizarea capitalurilor, toate posturile de televiziune din Hexagon și marile ziare au făcut o adevărată campanie vara trecută în jurul unui pietrean care, iată, deschidea o întreprindere în Franța.
Aici s-a votat o lege prin care antreprenorii de locuințe sînt obligați să folosească lemnul la cel puțin 25% din materialele de construcție ale unei case. Începînd din zonele muntoase, tot mai numeroși sînt amatorii de case durate numai din lemn.
Pietreanul de care făceam vorbire mai înainte a construit o fabrică în apropiere de codrii de rășinoase din Morvan, pentru producerea acestor case, în unitatea respectivă, inaugurată de curînd, lucrînd ca specialiști mai mulți români, ingineri și muncitori. Surprinse de acest tip de delocalizare, în sens invers, adică de la est spre vest, mai ales că deocamdată avem de a face cu un unicat, presa și televiziunea îi acordă în continuare o atenție deosebită.
Și acum știrea de ultimă oră: În timp ce la noi, la Piatra, atenția generală este atrasă, pe bună și sfîntă dreptate, de filmările maestrului Copolla, postul de televiziune „France 3“ a trimis o echipă la Piatra Neamț și la Izvoare, în zilele de 17-20 ianuarie, pentru a realiza un reportaj despre locul de baștină al inginerului pietrean care a realizat prima delocalizare (citește „prima fabrică de case construită du un român în Franța“) de acest tip.
FOTO: Imagine din prima fabrică de case făcută în Franța de un român, pietreanul Horațiu Pristavu

Articol afisat de 1043 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Corespondență din Franța de la Mihai Mancaș)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Powered by SiteManager CMS
©2003-2006 Drepturile de autor asupra Ăźntregului continut al acestui site apartin Ăźn totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partialĂŁ a materialelor este permisĂŁ numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective