Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     CĂŁutare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareÎnregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Optiuni PaginĂŁ Optiuni paginĂŁ
AdaugĂŁ in Favorites AdaugĂŁ in Favorites
SeteazĂŁ PaginĂŁ de start SeteazĂŁ PaginĂŁ de start
TipĂŁreste pagina TipĂŁreste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Economie 23 Ianuarie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Pentru patroni, una caldă, una rece

• unele contribuții de asigurări sociale și de șomaj s-au diminuat, dar au apărut altele noi

Începutul anului 2006 a adus numeroase modificări ale legislației fiscale. Unele dintre acestea au ușurat viața angajatorilor, însă altele au introdus noi biruri. Astfel, noile reglementări prevăd și diminuarea cotelor de contribuție la asigurările sociale cu 1,5 procente și la șomaj cu 0,5 procente. Începînd de la 1 ianuarie 2006 patronii vor trebui să achite la bugetul de asigurări sociale contribuții în valoare de 30% din salariu pentru angajații care lucrează în condiții normale de muncă, de 35% pentru cei ce muncesc în condiții deosebite și de 40% pentru salariații care își desfășoară activitatea în condiții speciale de muncă. În cazul contribuțiilor pentru șomaj diminuările au fost nesemnificative, de doar 0,5%, iar angajatorii trebuie să achite la buget o contribuție de 2,5 procente. Salariaților li se va reține pe statul de plată tot 1% pentru șomaj, la fel ca și anul trecut, în schimb persoanele care au contracte de asigurare pentru șomaj vor da statului o contribuție de 3,5% față de 4%, cît era anul trecut. Tot de la 1 ianuarie, patronii vor trebui să achite și ei un procent de 0,75% din fondul total de salarii drept contribuții pentru concedii și indemnizații. Această taxă ce reprezintă o premieră înseamnă că în afara contribuțiilor la bugetul asigurărilor sociale, la sănătate sau la șomaj și în afara contribuțiilor pe care le achită fiecare salariat în parte, agenții economici vor mai vira statului 0,75% din valoarea totală a salariilor pentru a asigura plata concediilor angajaților. Această sumă va fi destinată finanțării cheltuielilor indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă, pentru prevenirea îmbolnăvirii și a accidentelor de muncă, pentru concediile de maternitate, dar și pentru indemnizațiile acordate pentru îngrijirea copilului bolnav. De asemenea, de la începutul acestui an s-au modificat și condițiile în care se acordă indemnizațiile pentru creșterea și îngrijirea copilului în vîrstă de pînă la doi ani. Dacă pînă anul trecut tinerele mămici trebuiau să muncească minimum 9 luni pentru a-și lua banii aferenți concediului pentru creșterea copilului, acum sînt nevoite să cotizeze minimum 12 luni anterior intrării în concediu.

Articol afisat de 1611 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de traktorist la data 23.01.2006 03:08
Taxati puternic intreprinderile !
Ca intr-o zi va zice " m-am saturat ! " si inchide mustaria. O fabrica de cuie nu mai face cuie cit are grija de femei gravide si cine stie ce sarbatori mai introduce statul. Eu ma mir ca mai tin deschise fabricile.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Powered by SiteManager CMS
©2003-2006 Drepturile de autor asupra Ăźntregului continut al acestui site apartin Ăźn totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partialĂŁ a materialelor este permisĂŁ numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective