Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     CĂŁutare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareÎnregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Optiuni PaginĂŁ Optiuni paginĂŁ
AdaugĂŁ in Favorites AdaugĂŁ in Favorites
SeteazĂŁ PaginĂŁ de start SeteazĂŁ PaginĂŁ de start
TipĂŁreste pagina TipĂŁreste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Social 23 Ianuarie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Bomboana și sandvich-ul, „uneltele“ corupției din școli

• liceenii vor învăța, din anul școlar viitor, cum să se ferească de corupție • lecțiile vor fi predate, în viitor, și bobocilor de clasa I •
măsura a fost inclusă în Strategia Națională Anticorupție •

Liceenii vor învăța, din toamnă, cum să devină „imuni“ la corupție, în cadrul lecțiilor de sociologie. Comisiile de specialitate ale Ministerului Educației și Cercetării au introdus deja capitole despre corupție în programele valabile pentru anul școlar 2006-2007. Chiar dacă poate părea o glumă, această inițiativă a autorităților face parte din Strategia Națională Anticorupție. Mai mult, pentru ca răul să fie tăiat de la rădăcină, predarea noțiunilor legate de corupție va fi extinsă, în anii viitori, și la clasele de gimnaziu, ba chiar și la cele primare. Astfel, dacă, în practică, nu prea reușesc să-i convingă pe cei mari să renunțe la proastele obiceiuri, autoritățile mută lupta de pe băncile școlilor, apreciind, probabil, că puștanii sînt mai ușor de convins.

Liceenii vor fi școliți să elimine șpaga
Combaterea corupției este o prioritate națională deoarece un eșec în acest domeniu ar amîna integrarea în Uniunea Europeană prin activarea clauzei de salvgardare. Liceenii vor fi învățați să nu dea și să refuze să ia șpagă, încercări cărora trebuie să le facă față încă de pe băncile școlii. Ministrul educației, Mihail Hîrdău, a ținut să demonstreze că e conectat la realitățile școlii românești contemporane susținînd că un elev care-i face altuia tema, pentru două bomboane sau pentru sandvich-ul adus de acasă, este un exemplu de mică corupție în școli. În acest fel, elevii din clasele primare vor fi avantajați pentru că pot folosi pe post de șpagă cornul și laptele din pachețelul guvernamental.
Între timp, elevii de liceu își însușesc noțiunile elementare de corupție din viața de zi cu zi, atunci cînd se îmbolnăvesc, cînd au nevoie de o adeverință de la primărie sau cînd urmăresc activitatea politicienilor.
„Ce nevoie mai am să învăț despre corupție, credeți că nu știu cum e? E ceva obișnuit în aproape toate domeniile. Dacă ajungi la doctor, nu te bagă în seamă fără să scoți din buzunar măcar o sută de mii. Cînd ai nevoie de o adeverință de la primărie, trebuie să mergi măcar cu o ciocolată sau cu un buchet de flori, iar la poliție sau la vamă trebuie să mergi cu euro. De fapt, mi se pare că printre politicieni și parlamentari sînt și cei mai corupți, acolo se învîrt cei mai mulți bani. Dacă noi ne mai ajutăm unul pe altul la teme sau ne mai inspirăm la o teză nu mi se pare că e o formă de mituire, așa a fost de cînd bunica“, a declarat Adina Tănase, elevă la Colegiul Național „Calistrat Hogaș“.
Și părinții apreciază că inițiativa autorităților nu e convingătoare, mai ales că viața de zi cu zi îi obligă să apeleze frecvent la mită pentru rezolvarea unor probleme personale.
„Mi se pare apă de ploaie. Ce pot înțelege copii din aceste lecții dacă sînt bombardați din toate părțile de informații legate de corupție ? Ei nu văd că, oriunde ai merge, pentru a-și rezolva problemele, trebuie să apelezi la șpagă ? Societatea românească este prea afectată de această boală, iar schimbările nu se pot produce prin simple lecții predate copiiilor culmea, copiiilor de clasa I. Teoria e frumoasă, dar practica o infirmă“, a menționat Iulia Alexandrescu din Piatra Neamț.

În loc să scadă, numărul de ore crește
Reprezentanții școlilor apreciază că inițiativa vine în contradicție cu angajamentul fostului ministru al educației, Mircea Miclea, de a mai reduce numărul de ore pentru a face materiile mai aerisite, iar copiii vor fi bombardați cu informații care nu le vor fi de mare folos.
„Practic, nu știu cum vor mai putea copiii să facă față unui orar atît de încărcat și de divers. Acum, planurile de învățămînt au tot atîtea ore cîte erau și înainte de Revoluție, doar că atunci elevii aveau șase zile pe cînd acum sînt doar cinci. Dacă ajung să stea la școală și 7-8 ore zilnic, ce randament mai pot avea cînd vine vorba de învățat ? Ca să nu mai spunem că sînt o grămadă de lucruri pe care trebuie să le știe, în afară de disciplinele obligatorii, de la educația sexuală și cum să se ferească de droguri la traficul de ființe umane și combaterea fumatului pînă la gripă aviară și, acum, chiar cum să scape de corupție. Cred că, undeva, se pune căruța înaintea boilor și nu mai știm ce e important, cu adevărat, mai precis, cei 7 ani de acasă“, a declarat profesor Mihai Cozma, director al Colegiului Tehnic Forestier Piatra Neamț.

Articol afisat de 1131 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUȚ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Powered by SiteManager CMS
©2003-2006 Drepturile de autor asupra Ăźntregului continut al acestui site apartin Ăźn totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partialĂŁ a materialelor este permisĂŁ numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective