Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Paralizaþi de ger

• termometrul a coborît la -23 de grade Celsius • romaºcanii din 6.000 de apartamente nu au nici o sursã de încãlzire • deºi presiunea gazului metan se aflã în limite normale, din cauza gerului regulatoarele de presiune ale centralelor termice se blocheazã • coloanele de apã de la scãri întregi au îngheþat • autobuzele pe o serie de trasee nu au mai plecat din autogarã • gravidele au nãscut la 10 grade • viscolul a izolat cîteva localitãþi ºi zeci de mii de nemþeni au rãmas fãrã energie electricã • cîteva ºcoli ºi-au întrerupt cursurile •

Aproximativ 6.000 de locuinþe ale romaºcanilor nu au, în prezent, pe un ger nãpraznic, nici o sursã de încãlzire ori sînt încãlzite cu surse improvizate. Aceasta în condiþiile în care, conform informaþiilor primite de la Staþia meteo, în zona Romanului, termometrul a indicat minus 23 de grade Celsius. La ora 15, luni, 23 ianuarie, temperatura era de minus 19 grade Celsius. Directorul societãþii „Acvaserv“, Eduard Corduneanu, a declarat cã societatea a fãcut, cu greu, faþã avalanºei de avarii apãrute în aceste zile. „De luni dimineaþã am alcãtuit 10 echipe de intervenþii, a cîte doi oameni, care au alergat de la un bloc la altul, de la o locuinþã la alta. La scãri întregi au îngheþat coloanele de apã. Am avut intervenþii la blocuri din Mihai Viteazu, Cuza Vodã, zona Banc-Post, Policlinica cu platã, viitorul sediu al PSD, din strada ªtefan cel Mare ºi Smirodava, unde se aflã adãpostul pentru femeile maltratate“, a precizat Eduard Corduneanu. Pentru a nu avea probleme la captarea de apã, conducerea societãþii a avut în zonã, toatã noaptea de duminicã ºi în cursul zilei de luni, un utilaj care a deszãpezit. Luni dimineaþã, ºoferii au avut mari probleme cu pornirea motoarelor la maºini, mai ales la cele de tip vechi. Din autogarã n-au plecat autobuzele pe traseele: Bãluºeºti (Icuºeºti), Izvoare (Bahna), Cuci (Bozieni) ºi Vãleni.
O altã categorie de romaºcani, care, aparent, par a se numãra printre „fericiþi“, este cea care a fãcut eforturi financiare sã investeascã în centrale proprii de apartament. ÃŽn aceastã situaþie se aflã 13.000 de romaºcani, ce au contractat, în perioada 2001-2004, în mare parte, credite bancare, pentru a-ºi rezolva problema termicã. Chiar ºi aºa, mulþi s-au plîns în legãturã cu presiunea gazelor, care a fãcut ineficiente multe centrale, mai ales cu tiraj normal. „Din pãcate, de la an la an, efortul financiar de susþinere a cheltuielilor cu gazul metan sînt mai grele ºi nu ne putem permite sã achitãm factura, care, în luna ianuarie, pentru consumul din decembrie a fost deja între 1,9 milioane de lei ºi 3,5 milioane. La aceastã sumã se adaugã tot pe atît rata la credit. Dacã punem la socotealã curentul electric, apa care se consumã, din ce în ce mai scumpã, ne aflãm în situaþia în care încãlzim apartamentul doar cîteva ore pe zi. Stãm în casã, încotoºmãnaþi. A mai dat Dumnezeu ºi aceastã iarnã grea...“, a declarat romaºcanca Mioara Toma. Nici cei 3.000 de romaºcani care locuiesc la case, încãlzite cu gaz metan, nu pot spune cã sînt „fericiþi“, pentru cã, abia-abia, pot susþine cheltuielile pentru o „gurã“ de foc. Poate ceva mai liniºtiþi sînt cei 2.500 de romaºcani care îºi încãlzesc locuinþele cu lemne de foc, pentru cã, o tonã de lemne, cu care se poate asigura încãlzirea a douã camere, pe o perioadã destul de mare de timp, costã 1,5 milioane de lei. Totuºi, ºi o parte dintre aceºtia, care nu au îngrijit cum trebuie sursele de încãlzire, au avut probleme, mai ales pe timp de viscol.

Naºteri la 10 grade
Temperaturile extrem de scãzute, din cursul nopþii de 22 spre 23 ianuarie, s-au repercutat ºi asupra bolnavilor internaþi la Spitalul Municipal Roman. Cel mai mult au avut însã de suferit gravidele de la Sala de Naºteri, din cauza întreruperii furnizãrii de agent termic, în cursul nopþii. Doctor Dorel Romanescu, medic primar obstetricã-ginecologie, ºeful Maternitãþii, a declarat cã în cele douã sãli de naºteri a fost frig, atît în cursul nopþii, cînd a fost opritã cãldura, dar ºi în timpul zilei, cînd, din cauza gerului, nu a fost asiguratã temperatura optimã în saloane. „ÃŽn noaptea de 22 spre 23 ianuarie erau 10 grade Celsius. ÃŽn mod normal, temperatura din Sala de Naºteri ar trebui sã fie de 19 grade. Cele douã boxe de naºteri trebuie sã fie bine încãlzite, însã, întrerupîndu-se cãldura în cursul nopþii, a fost foarte frig. Conducerea spitalului nu ne permite sã folosim nici o sursã suplimentarã de încãlzire. Luni dimineaþã, 23 ianuarie, am împrumutat un radiator de la Secþia neonatologie, dar ºi nou-nãscuþii au nevoie de cãldurã. ÃŽn garda de 22 spre 23 ianuarie, s-au înregistrat ºase naºteri. Luni dimineaþã am încercat sã iau legãtura cu directorul economic, pentru a ne permite sã mai aducem un radiator la sãlile de naºteri. Personalul din secþii a fost ameninþat cu amenzi substanþiale dacã foloseºte surse electrice de încãlzire. Este o situaþie fãrã precedent, în decursul ultimilor zece ani, dar nici nu au fost, parcã, temperaturi atît de scãzute“, a declarat doctor Dorel Romanescu. Bebeluºii nu au avut de suferit, deoarece, la Sala de naºteri, existã o masã de reanimare a nou-nãscuþilor, care este încãlzitã electric, aceºtia fiind înveliþi în scutece calde.

Frig periculos în spital
Economist Gheorghe Tureschi, ºeful Serviciului administrativ din spital, a declarat cã, începînd de luni, 23 ianuarie s-a modificat programul fochiºtilor, aceºtia lucrînd în flux continuu. „Dacã va scãdea temperatura exterioarã, automat se va decala ºi programul de furnizare a agentului termic, cu 1-2 ore, în funcþie de temperatura de afarã. Se va ajunge pînã la 14-15 ore de furnizare a cãldurii“, a declarat Gheorghe Tureschi.
Doctor Marilena Þubucanu, ºefa Secþiei neonatologie, a declarat cã sectoarele de prematuri ºi nou nãscuþi potenþiel septici, de la etajele IV-V, sînt încãlzite, printr-o centralã muralã, comunã. ÃŽn schimb, în Secþia neonatologie, existã 10 saloane Rooming-in ºi cinci rezerve, unde agentul termic este suplimentat cu ajutorul a opt radiatoare electrice. „ÃŽn Secþia neonatologie sînt internaþi 30 de copilaºi. ÃŽn permanenþã, ne preocupãm sã menþinem cãldura optimã. Mamele de la rezerve îºi aduc radiatoare de acasã, iar, în restul saloanelor, mutãm radiatoarele, dintr-un loc în altul. Cînd sînt mulþi nou-nãscuþi ºi nu avem cum face faþã temperaturilor scãzute, izolãm copiii de mame, într-un salon comun de supraveghere, încãlzit. ÃŽn general saloanele de la extremitãþile etajului V, situate în aripa vesticã, sînt mai reci“, a declarat doctor Marilena Þubucanu. Numãrul victimelor gerurilor cumplite a mai crescut, cu Elena C., în vîrstã de 47 de ani, din Moreni, care a fost adusã în ºoc hipotermic, duminicã, 22 ianuarie, starea acesteia fiind extrem de gravã, medicii fiind rezervaþi în ceea ce priveºte ºansele de supravieþuire.

A „îngheþat“ ºi... Hora Unirii
Conducerea Primãriei Roman a anulat, din cauza temperaturilor extrem de scãzute, tradiþionala ceremonie, organizatã, în fiecare an, în ziua de 24 ianuarie, la Stejarul Unirii. „Am decis anularea ceremoniilor de la Stejarul Unirii, pentru cã nu vom putea scoate copiii în frig, la temperaturile din aceste zile. ÃŽn fiecare unitate ºcolarã ºi la Muzeul de istorie se vor desfãºura manifestãri specifice“, a declarat primarul Dan Ioan Cãrpuºor. Acesta a mai spus cã Primãria Roman a luat mãsuri pentru ca mãturãtorii de pe stradã sã primeascã un ceai cald.

Viscol, beznã, ºcoli închise, drumuri blocate...
Gerul ºi viscolul au lãsat fãrã luminã zeci de mii de nemþeni dupã ce reþeaua de medie tensiune Costiºa-Siliºtea-Români a cãzut în noaptea de duminicã spre luni. Timp de 13 ore, sãtenii din 29 de localitãþi au petrecut noaptea la lumina lumînãrii, iar proprietarii de centrale termice au fost nevoiþi sã facã focul în sobe pentru a se încãlzi. De duminicã la ora 22 pînã luni în jurul orei 11, sãtenii din Costiºa, Cîndeºti, Rediu, Podoleni, Români, Bîra, Ghindãoani ºi Stãniþa nu au mai avut curent din cauza defecþiunilor înregistrate la douã reþele de medie tensiune, Costiºa-Siliºtea-Români ºi Slobozia-Vlãdicele-Stãniþa.
„Au fost probleme din cauza lipsei curentului electric, de duminicã seara, la ora 23 pînã luni în jur de ora 11. La ºcoli ºi la primãrie am avut noroc cã nu am dãrîmat sobele, altfel nu ºtiu ce fãceam, din cauzã cã au cãzut centralele. Cred cã mai sînt ºi prin comunã oameni care au centrale termice, dar majoritatea localnicilor au sobe, din fericire, altfel ar fi stat în frig cît nu a fost curent“, a declarat Constantin Aniþei, viceprimarul comunei Costiºa.
Alte 15 localitãþi erau izolate, ieri dimineaþã, din cauza viscolului, neavînd acces la drumurile publice. Pe drumul naþional DN 15 ºi patru drumuri judeþene se circula cu dificultate din cauza zãpezii adunate pe carosabil, iar 5 drumuri judeþene erau blocate ieri dimineaþã, la ora 8.30. La Fãurei ºi Climeºti, Cotu Vameº, Ion Creangã, Stejaru, Bordea, Valea Ursului, Dochia, Soci, Bãluºeºti, Itrineºti, Topoliþa ºi Petricani, localnicii au rãmas înzãpeziþi prin blocarea drumurilor judeþene.
Mii de elevi nemþeni nu au mai fãcut ieri ore, fie pentru cã nu au ajuns ei la ºcoalã, fie pentru cã nu au putut ajunge la ore profesorii navetiºti, din cauza drumurilor înzãpezite. Astfel, conducerea ºcolii Dochia a solicitat suspendarea cursurilor pe perioada 23-25 ianuarie, din cauza înzãpezirii drumurilor de acces la ºcoala de centru. Tot drumurile înzãpezite au fãcut probleme ºcolilor din Valea Ursului, Icuºeºti ºi Vãleni. Astfel, la ºcolile primare din Moreni ºi Munteni, copiii nu au mai ajuns la ore, nefiind lãsaþi de pãrinþi sã iasã din casã, din cauza gerului, iar la ºcoala Vãleni, deºi copiii au rãzbit prin nãmeþi, ei nu au mai fãcut ore deoarece nu au mai ajuns în clase profesorii navetiºti.

Articol afisat de 1673 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN, Lãcrãmioara BUGA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective