Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Pompieri fugãriþi cu parul

Pompieri fugãriþi cu parul

• militarii au avut parte de un tratament special la o intervenþie în comuna Trifeºti

Pompierii militari ai Detaºamentului Roman au fost înjuraþi ca la uºa cortului ºi atacaþi cu parul, de rudele, vecinii ºi apropiaþii unei familii din satul Sofrãceºti, comuna Trifeºti, duminicã searã, 22 ianuarie, dupã ce fuseserã solicitaþi sã stingã un incendiu care cuprinsese o casã. Conform declaraþiilor locotenent-colonelului Costel Vrînceanu Caraiman, comandantul subunitãþii locale de pompieri, „supãrarea“ oamenilor ar fi fost generatã de întîrzierea cu care s-a ajuns la faþa locului, dar ºi aburii alcoolului ar fi avut un rol important în desfãºurarea de forþe. Turbulenþii, care puneau în pericol misiunea militarilor, au fost calmaþi abia dupã intervenþia poliþiºtilor din Trifeºti.
Agoniseala Zamfirei Vãtãmanu din Trifeºti a fost fãcutã scrum, în urma incendiului devastator, soldat cu pagube estimate la circa 200 milioane lei. Jarul scãpat de soba din bucãtãrie a aprins întîi podeaua de lemn ºi focul s-a extins, apoi, la planºeu ºi acoperiºul casei. În final, flãcãrile au cuprins tîmplãria ºi pereþii casei, dar ºi piesele de mobilier ºi obiectele electrocasnice.
Pompierii au fost chemaþi în jurul orei 21 ºi, pentru a interveni, au avut nevoie de douã autospeciale. Cu toatã intervenþia pompierilor, care a durat cam douã ore ºi jumãtate, locuinþa Zamfirei Vatamanu a fost distrusã în cea mai mare parte, alãturi de mobilier, obiecte electrocasnice, haine ºi actele de identitate ale proprietarei. O altã locuinþã avariatã serios din cauza unui incendiu, luni spre dimineaþã, este cea a lui Mihai Solomon din comuna Dochia. La ora 3.18, pompierii militari din Piatra Neamþ s-au deplasat pentru a stinge focul care a cuprins bucãtãria de varã din cauza unui coº de fum neizolat corespunzãtor de materialele combustibile. Datoritã intervenþiei, focul a provocat pagube estimate la circa 25 milioane lei, dupã ce au fost distruºi cîþiva metri pãtraþi din acoperiº, planºeul ºi peretele construcþiei.
Temperaturile scãzute îngreuneazã intervenþiile pompierilor, în primul rînd datoritã stãrii drumurilor. ÃŽn unele cazuri, se poate întîmpla chiar ca apa sã îngheþe pe furtun, dacã nu existã o utilizare raþionalã a acesteia. „Chiar mi s-a întîmplat sã vãd, la o intervenþie pe ger, sã îngheþe apa pe furtun în doar cîteva minute de nu puteam sã îl pliem ºi sã îl punem în maºinã. De aceea, e foarte important ca utilizarea apei sã se facã foarte raþional ºi trebuie lãsat un fir de apã, tot timpul, pe furtun. Ideal ar fi sã fie douã maºini la intervenþie, una sã stingã focul, iar cealaltã sã asigure rezerva de apã de la o sursã apropiatã. ÃŽn plus, trebuie schimbat, la cel mult o orã interval, omul care stã la capãtul furtunului ºi care, vrînd-nevrînd, se stropeºte, cu un altul care vine de la cãldurã“, a declarat locotenent Ciprian Mitrea, purtãtorul de cuvînt al Inspectoratului pentru Situaþii de Urgenþã Neamþ.
Dupã o intervenþie dificilã, militarii primesc ceai fierbinte ºi mîncare la revenirea în unitate, dar pot beneficia ºi de servicii medicale dacã starea de sãnãtate ar avea prea mult de suferit. „Cînd revin de la astfel de intervenþii, noi le asigurãm oamenilor ceai fierbinte, mîncare ºi chiar posibilitatea de a face un duº fierbinte ca sã se încãlzeascã. Nu pot sã bea vin sau þuicã fiartã pentru cã nu permite regulamentul ºi, dacã sînt solicitaþi din nou, trebuie sã fie pregãtiþi sã intervinã. ÃŽn unele cazuri solicitãm prezenþa medicului care îi examineazã ca sã nu fie probleme dupã o intervenþie dificilã. Costumul asigurã o bunã izolare, fiind impermeabil ºi suficient de gros pentru ca sã nu le fie frig“, a declarat colonelul Ioan Niþicã, inspector ºef al ISU Neamþ.

Articol afisat de 2112 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUÞ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective