Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Economie 24 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Patronii, obligaþi sã-ºi protejeze angajaþii de ger

• se prevãd amenzi cuprinse între 15 ºi 25 milioane de lei

Angajatorii sînt obligaþi sã-ºi protejeze salariaþii de gerul care a cuprins, de la sfîrºitul sãptãmînii trecute, ºi zona Neamþului.
„Potrivit prevederilor Ordonanþei Guvernului nr. 99/2000, în condiþii de temperaturi extreme angajatorii trebuie sã ia mãsuri de protecþie a salariaþilor care lucreazã în aer liber. Cînd temperaturile coboarã sub minus 20 de grade Celsius pentru mai mult de douã zile consecutiv, sau cînd, corelate cu condiþiile de vînt intens, pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii trebuie sã asigure urmãtoarele mãsuri minimale pentru menþinerea stãrii de sãnãtate a salariaþilor care lucreazã în aer liber: distribuirea de ceai fierbinte în cantitãþi de 0,5-1 litru pentru fiecare persoanã ºi în fiecare schimb; acordarea de pauze pentru refacerea capacitãþii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaþii fixe sau mobile cu microclimat corespunzãtor; asigurarea echipamentului individual de protecþie. ÃŽn cazul în care angajatorii nu pot sã asigure aceste condiþii, vor stabili de comun acord cu reprezentanþii sindicatelor sau cu reprezentanþii aleºi ai salariaþilor, dupã caz, urmãtoarele mãsuri: reducerea duratei zilei de lucru sau întreruperea colectivã a lucrului, cu asigurarea continuitãþii activitãþii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptã, potrivit prevederilor legale“, a precizat Nicolae Hârlea, purtãtor de cuvînt în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncã Neamþ. Actul normativ menþioneazã, totodatã, ºi mãsurile pe care sînt obligaþi sã le ia angajatorii pentru prevenirea unor îmbolnãviri determinate de munca în condiþii de temperaturi extreme: asigurarea, de cãtre angajator, a examenului medical la angajare ºi a controlului medical periodic, urmãrind depistarea precoce a contraindicaþiilor pentru munca la temperaturi scãzute; asigurarea primului ajutor ºi a transportului la cea mai apropiatã unitate sanitarã a persoanelor afectate; trecerea, dupã posibilitãþi, în alte locuri de muncã sau reducerea programului de muncã pentru persoanele cu afecþiuni ce au contraindicaþii privind munca la temperaturi extreme scãzute.
„Pentru cã au apãrut acum aceste temperaturi foarte scãzute, inspectorii de muncã verificã la unitãþile controlate ºi mãsurile prevãzute de Ordonanþa 99/2000. Deci atunci cînd temperaturile coboarã sub minus 20 de grade Celsius pentru mai mult de douã zile consecutiv, angajatorii sînt obligaþi prin lege sã asigure fiecãrui salariat o jumãtate de litru de ceai pe zi sau sã reducã programul de lucru. Agenþii economici care nu respectã reglementãrile legale riscã amenzi cuprinse între 15 ºi 25 milioane de lei“, a adãugat purtãtorul de cuvînt Nicolae Hârlea.

Articol afisat de 1471 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de traktorist la data 24.01.2006 04:47
Asa e bine !
Nevestele patronului sa le impleteasca capute si fulare de lina.
Ar mai trebui sa le mai dea ceva undeva sa nu le mai cada pantalonii !
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective