Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Viaþa la -20 de grade

Viaþa la -20 de grade

• ca sã reziste gerului, tonetarii din faþa Gãrii Piatra Neamþ se încãlzesc ziua la focul pe care-l fac într-un bidonaº de tablã spart • frigul a lãsat Piaþa Centralã fãrã comercianþi •

Gerul a nãvãlit timid peste judeþ. Sîmbãtã ºi apoi duminicã de pe la prînz. La Piatra Neamþ, luni s-au înregistrat -22 de grade Celsius, marþi - 20. De atîta frig, pietrenii s-au baricadat în casã. Au deschis centralele termice, au aprins aragazele, au pus în prizã calorifele, au încãrcat sobele cu lemne, doar-doar vor reuºi sã uite de gerul cumplit de afarã. Alþii, ºi nu puþini, sînt nevoiþi sã-l înfrunte sub cerul liber. Sînt tonetarii, oameni care-ºi cîºtigã pîinea din vînzãrile de zi cu zi.

Focul din faþa Gãrii Piatra Neamþ
Douã zile cumplite au trecut deja. Ieri dimineaþã, un ger de crapau pietrele în tîrgul Pietrei. ÃŽn faþa gãrii, primii tonetari îºi încep „serviciul“. Aºeazã mãrfurile pe tarabe, apoi aprind focul într-un bidon de tablã. Cît timp stau sã vîndã, toþi tonetarii din zonã vin, pe rînd, sã-ºi încãlzeascã la flacãrã mîinile degerate de frig. „Cel tîrziu pe la 6.30, aprindem focul, sã ne încãlzim. Punem lemnele pe care le gãsim prin preajmã, dar ºi lemnele pe care ni le aduc oamenii care ne cunosc. Numai aºa putem rezista la frigul ãsta“, ne-a spus Constantin Pughineanu. Omul a avut o firmã, a avut maºini, a fãcut transport. Nimic n-a mers. Acum vinde covrigi în faþa Gãrii Piatra Neamþ, zi de zi, de la 6 dimineaþa pînã pe la 4, 5 seara, pentru 7-8 milioane pe lunã, cît sã-ºi þinã zilele el ºi copiii lui. ÃŽl mai ajutã soþia, muncitoare la CFR Marfã. E greu sã stai în stradã, în frig, atîta timp. De cînd cu gerul ãsta, ceilalþi tonetari stau mai puþin. Vînzãtoarea de la ziare vine pe la 8 ºi stã atît cît poate rezista frigului, adicã pînã pe la 1, 2 dupã-amiazã. Oricum, vînzãrile au scãzut la jumãtate. Oamenii, dacã-i frig, nu se mai opresc sã cumpere ziare. ªi vînzãtoarea de la toneta cu dulciuri are program scurt: de la 9.00 pînã la 12.00. „E foarte frig ºi lucrãm mai puþin. Vin ºefii, ne aduc ceai fierbinte, însã ne e foarte greu sã rezistãm. Doar cã n-avem de ales: trebuie sã muncim, sã ne cîºtigãm existenþa. Sperãm sã fie mai bine“, ne-a spus Mihaela Zargiu, o vînzãtoare tînãrã, slãbuþã.

Piaþa Centralã - pustiitã de frig
Vremea rea a alungat ºi comercianþii din Piaþa Centralã. Hala, la prînz, era aproape pustie - doar trei-patru tonete ocupate. În spatele lor, cu cãciuli trase pe ochi, cu fulare, haine groase ºi pãturi puse la ºale, cîþiva vînzãtori vineþi de frig.
„Sîntem din Bãlþãteºti ºi stãm de la 7 dimineaþa pînã pe la 3-4 dupã-amiazã, sã vindem mere ºi pere. Vînzãrile merg rãu, pentru cã lumea nu iese din casã. Noi am venit de nevoie. Am lãsat copilul singur acasã - nici la grãdiniþã nu l-am trimis, cã e foarte frig - ºi încercãm sã vindem ceva, sã scoatem un ban. Asta-i soarta noastrã în ziua de azi - nu ne ajutã nimeni cu nimic“, s-a plîns o tînãrã mãmicã, Gabriela Dochiþa. Mai departe, raionul de lactate. ªi aici e pustiu. Doar cîþiva vînzãtori îngheþaþi de frig, încercînd sã-ºi vîndã mãrfurile la fel de îngheþate. „Am lapte, brînzã ºi smîntînã. Au îngheþat toate, cã e frig. Noi sîntem îmbrãcaþi foarte bine, dar nici aºa nu putem rezista frigului. Stãm de la 8 dimineaþa pînã pe la 4 dupã-amiazã, dar stãm degeaba, vînzãrile sînt foarte slabe. Nu-s bani, pensiile, salariile sînt mici, nimic nu se vinde. Nu ºtiu ce-o sã facem“, a spus Iacob Octav, venit din Crãcãoani. Pustiu ºi în faþa Magazinului „Unic“. Doar trei tarabe cu flori încãlzite la spirtierã. Vînzãtorii cãutau sã îmbie trecãtorii. Degeaba. „Stau de la 8 dimineaþa ºi pînã seara la 6, în fiecare zi. E foarte frig - rezistãm cã ne aduce patroana ceai ºi mîncare caldã la prînz. Vînzare, însã, nu prea avem. Luni am vîndut de 850 de mii, astãzi - doar 500. Florile le încãlzim la spirtierã, ca sã nu îngheþe. Care îngheaþã, le aruncãm“, a declarat Elena Iamandi, una din vînzãtoarele de flori.
Din cauza gerului cumplit care a cuprins România în ultimele zile sute de oameni au ajuns la spital suferind de hipotermie ºi degerãturi. Alþii au murit, vreo cinci numai în Neamþ. Vînzãtorii din stradã, însã, stau ºi îngheaþã. De nevoie. Asta le e pîinea.

Articol afisat de 1870 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de traktorist la data 25.01.2006 03:15
Ce fac turistii ?
Cumpara ceva de la tonete ? Sa se duca cu amintiri din orasul turistic P Neamt, orasul admirat de un austriac din elicopter. S-a uitat si la tonetele de la gara de sus ? Ii placea austriaculu' P Neamtz ! Si mie imi place apa dupa ce beau o galeata de vin .
Ad�ugat de traktorist la data 25.01.2006 03:16
ore cum se vinde ....
INGHETATA ? Cu ciocolata sau cu vanila ?
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective