Culturile de toamnã sînt ameninþate de ger
• rapiþa ºi orzul sînt culturile cele mai expuse la temperaturile scãzute • la fel de sensibil este ºi grîul care a fost semãnat mai tîrziu de 20 octombrie • iezii ºi mieii trebuie protejaþi de ger • Temperaturile scãzute pot compromite culturile agricole înfiinþate în toamnã, mai ales dacã perioada geroasã se întinde pe mai multe zile. Rapiþa este cultura cea mai expusã la efectele gerului, dar probleme pot sã aparã ºi la cerealele care nu au fost semãnate în perioada optimã. ÃŽn judeþul Neamþ, suprafaþa cultivatã în acest an cu rapiþã aproape cã s-a triplat, de la 420 la 1150 hectare, dar mare parte din cultivatori au fost inspiraþi ºi au încheiat poliþe de asigurare pentru culturile din toamnã. ÃŽn schimb, doar o treime din suprafaþa cultivatã cu grîu a fost înfiinþatã în perioada optimã ºi are ºanse sã scape cu bine din iarnã.
„Noi ne-am asigurat toate culturile înfiinþate în toamnã, aºa cã nu avem emoþii, mai ales cã ne-am încadrat în perioada optimã. Problemele cele mai mari sînt la rapiþã, cea mai sensibilã, dar ºi la orz sau grîu sînt emoþii dacã nu s-au fãcut însãmînþãri pînã în 15-20 octombrie. Plantele care au apucat sã rãsarã în toamnã mai au ºanse, mai ales dacã sînt acoperite de un strat de zãpadã, dar celelalte tinere, fiind mai firave, nu rezistã sub -16 grade Celsius. Acum nici nu putem lua probe de monolit pentru cã pãmîntul e beton, aºteptãm sã se mai încãlzeascã. Am ceva ani de cînd lucrez în agriculturã, dar temperaturi atît de scãzute nu am mai vãzut. E ºi o consecinþã pozitivã a gerului pentru cã mai dispar bolile, dar mor ºi dãunãtorii“, a declarat inginer Alexandru Molodoi de la TCE 3 Brazi. Gerul poate sã afecteze ºi animalele, mai ales produºii fãtãrilor la oi ºi capre, motiv pentru care trebuie asiguratã furajarea corespunzãtoare, dar ºi adãparea cu apã încãlzitã. „Crescãtorii de animale trebuie sã aibã grijã în cazul fãtãrilor la oi ºi la capre, dat fiind cã acestea stau în saivane ºi temperaturile sînt foarte scãzute, iar mieii ºi iezii sînt foarte sensibili. Chiar ºi pentru celelalte animale, în aceastã perioadã, trebuie asiguratã hranã mai bunã, iar apa sã nu fie de la izvor, ci trebuie puþin încãlzitã“, a declarat Liviu Bumbu, directorul Direcþiei pentru Agriculturã ºi Dezvoltare Ruralã Neamþ.
|