Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Preºedintele CJ, „pãlmuit“ de Ministerul Mediului

• ministerul a cerut reînfiinþarea serviciului Salvamont ca serviciu public cu personalitate juridicã • preºedintele Constantin hotãrîse ca salvamontiºtii sã treacã în subordinea Direcþiei de Administrare a Parcului Naþional Ceahlãu • mãsura a stîrnit un rãzboi între ºeful Salvamont ºi preºedintele CJ •

Serviciul Salvamont ar putea ajunge sã aibã din nou personalitate juridicã ca serviciu public în cadrul Consiliului Judeþean Neamþ. ÃŽn urma solicitãrii Ministerului Mediului, fãcutã cãtre CJ Neamþ, de reînfiinþare a serviciului Salvamont, ca parte distinctã de cea economicã ºi de administrare, preºedintele instituþiei judeþene a propus spre aprobare consilierilor, în ºedinþa de pe data de 31 ianuarie, reorganizarea Direcþiei de Administrare a Parcului Naþional Ceahlãu ºi Salvare în Munþi. „Aºa a dorit ministerul, aºa am fãcut. Prima datã, cînd am comasat cele douã servicii, am fãcut-o pentru cã am dorit sã cheltuim mai puþini bani ºi pentru a avea un numãr mai mic de angajaþi. Dar acum, dacã s-a solicitat reînfiinþarea serviciului Salvamont, aºa vom proceda“, a declarat Dan Vasile Constantin.
Reamintim cã din momentul în care s-a înfiinþat Direcþia de Administrare, care în curînd se va reorganiza ºi nu va mai cuprinde ºi partea de salvare, au apãrut fel de fel de probleme ºi conflicte între ºeful Salvamont, Raul Papalicef, ºi cel al CJ Neamþ. Acum, cînd se poate schimba modificarea, poate se vor liniºti apele ºi în mult discutatul conflict CJ Neamþ - Salvamont.
Anul trecut, serviciul Salvamont, parte integrantã a Direcþiei de Administrare a Parcului Naþional Ceahlãu ºi de Salvare în Munþi, a dat în judecatã Consiliul Judeþean ºi direcþia menþionatã aflatã în subordinea instituþiei judeþene pentru cã nu a primit unele drepturi bãneºti suplimentare. Raul Papalicef, ºeful salvatorilor montani, a declara cã au fost încãlcate repetat drepturile subordonaþilor prin nerespectarea mai multor legi în vigoare. „Dupã luni de zile în care am fãcut nenumãrare adrese cãtre Consiliul Judeþean ºi Direcþie, în care ceream respectarea legii ºi aplicarea prevederilor Codului Muncii, perioadã în care am fost ignoraþi, ne-am adresat instanþei în acest conflict de drepturi. Am acþionat în instanþã Direcþia pentru perioada ianuarie - iunie 2005 ºi CJ pentru anul 2004. ÃŽn tot acest timp nu am primit nici o resursã bugetarã pentru a putea asigura drepturile suplimentare ce revin salvatorilor montani, adicã pentru alimentaþia de protecþie, diurnele de deplasare, orele suplimentare, pentru sîmbetele ºi duminicile lucrate“, afirma Raul Papalicef.
Tot anul trecut, din cauza subfinanþãrii, salvamontiºtii nu aveau nici mãcar oxigenul necesar resuscitãrii persoanelor accidentate, iar trusele de prim-ajutor erau dotate cu ce rãmãsese din 2004.
De partea cealaltã, preºedintele Dan Vasile Constantin afirma, referindu-se la procesul intentat, cã este dreptul fiecãrui cetãþean sã recurgã la instanþã în astfel de cazuri ºi cã salvamontiºtii nu au fãcut dovada cã au prestat ore de muncã suplimentare. Ion Pîrvulescu, director interimar al Direcþiei de Administrare a Parcului Naþional Ceahlãu, opina cã în ce priveºte drepturile bãneºti, aceastea s-au satisfãcut pe cît a fost posibil cu banii pe care i-a avut la îndemînã.
În aprilie 2005, timp de 10 zile salvamontiºtii s-au aflat în grevã de avertisment ºi ar fi urmat declanºarea unui conflict de muncã, dar, avînd în vedere statutul de serviciu de urgenþã, salvatorii montani nu pot intra în grevã generalã. Ei mai acuzau lipsa totalã a fondurilor pentru echiparea, amenajarea traseelor ºi reabilitarea instalaþiilor din zonele periculoase, toate acestea putîndu-se repercuta ºi asupra turiºtilor care vin în Masivul Ceahlãu, ei fiind în pericol la tot pasul.

Articol afisat de 1437 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Alex NECHITA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective