Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Investiþiile din Piatra Neamþ, departajate de rentabilitate

• primarul ªtefan a declarat la ultima ºedinþã de Consiliu Local cã prioritãþi vor fi investiþiile care vor produce, în scurt timp, bani - gondola, liftul înclinat ºi parcarea etajatã • de asemenea, el ºi-a afirmat intenþia de amenajare a unui restaurant rotitor pe Pietricica reprezentanþii Opoziþiei au solicitat lãmuriri în privinþa unui credit accesat de primãrie •

Dezbaterea bugetului local al municipiului Piatra Neamþ, pe acest an, a constituit un prilej de dispute - ce-i drept, pe un ton cu mult mai atenuat faþã de perioada de început a noii guvernãri locale - între exponenþii Puterii ºi cei ai Opoziþiei. Interpelãrile adresate executivului au curs cu duiumul, „purtãtor de cuvînt“ fiind liderul grupului PSD din Consiliul Local, Adriean Chirilã. Dupã o perioadã de relativã acalmie, în care vocea Opoziþiei - în fapt a PSD - aproape cã începuse sã nu se mai audã, exponenþii social-democraþilor pietreni au decis sã treacã la tehnici de impulsionare a aleºilor locali aflaþi sub „stindardul“ grupãrii politice care, în legislatura trecutã, a deþinut frîiele comunitãþii. Monitorizaþi ºi notaþi în baza unor criterii stabilite de conducerea Organizaþiei Municipale, consilierii locali ai PSD vor trebui sã se remarce prin activitatea desfãºuratã în forul legislativ local. ÃŽnsã, de la anunþul public fãcut pe aceastã temã, singurul glas care s-a fãcut auzit a fost cel al consilierului Adriean Chirilã, fost viceprimar de Piatra Neamþ, care deþine ºi calitatea de preºedinte al Organizaþiei Municipale a PSD. Din discuþiile purtate între actualul ºef al executivului - care, în legislatura trecutã, a fost cea mai puternicã „voce“ a Opoziþiei - ºi reprezentantul fostului executiv la Putere - aflat, acum, în aceeaºi posturã - rãzbat în mod evident „înþepãturile“ ce fac referire la modul de gestionare a problemelor comunitãþii.

Gondola, liftul înclinat ºi parcarea de pe Cuejdi, în topul prioritãþilor
Accesarea unui credit pentru investiþii a fãcut obiectul cîtorva Hotãrîri de Consiliu Local, acesta fiind estimat la peste 1.900 miliarde de lei. A fost aprobatã ºi varianta emiterii de obligaþiuni municipale, în valoare de maxim 1.300 miliarde de lei, pentru o perioadã de 20 de ani, aceasta nefiind pusã în practicã. Consilierul Chirilã a recunoscut cã demersurile executivului, fãcute în aceastã direcþie, au avut ºi suportul consilierilor locali ai PSD, dar a vrut sã i se dea explicaþii cu privire la „costul creditului“. Acesta ar fi dorit sã fi avut ocazia sã studieze întregul „scenariu“ al investiþiilor ºi ca fiecare dintre acestea sã fi fãcut obiectul unor dezbateri publice în cadrul cãrora cetãþenii sã fi fost întrebaþi dacã sînt de acord cu ele. Una dintre „sãgeþile“ lansate spre preºedintele PSD Piatra Neamþ de cãtre primarul Gheorghe ªtefan a avut menirea sã îi atragã atenþia cu privire la un incident produs la dezbaterea publicã, de sãptãmîna trecutã, organizatã de cãtre municipalitate, pe tema investiþiilor din 2005 ºi proiectelor din 2006. Un cetãþean i-a atras atenþia cu privire la faptul cã, în Bucureºti, impozitul pentru un apartament cu 3 camere este de 600 mii de lei, iar la Piatra Neamþ - de 3 milioane de lei. Acesta i-a lãsat pe reprezentanþii Primãriei vorbind ºi a ieºit din salã. Infirmarea spuselor pietreanului a fost fãcutã cu o chitanþã eliberatã de Direcþia de Taxe ºi Impozite Piatra Neamþ, care arãta negru pe alb cã acesta este de circa 1,2 milioane de lei, iar întîmplarea a fost caracterizatã drept „o diversiune“ pusã la cale de PSD. „Sînteþi consilier local ºi nu cred cã aþi venit la Primãrie sã solicitaþi un document, iar acesta sã nu vã fi fost pus la dispoziþie. Noi am fãcut o analizã foarte amãnunþitã, am apelat ºi la un consultant financiar, existînd ºi ideea emisiunii de bonduri. Pînã la urmã, am contractat un credit de la BCR. Cine v-a învãþat sã cereþi costul creditului v-a învãþat bine. Iar dumneavoastrã l-aþi învãþat pe cel care vã servea cu cafele la PSD sã vinã la dezbaterea publicã pe care am organizat-o ºi sã afirme cã impozitul pe un apartament este de 3 milioane de lei“, a declarat primarul ªtefan.
Dincolo de contrele politice, ºeful executivului le-a explicat membrilor legislativului cã prioritare vor fi investiþiile care vor produce bani. „Din creditul pe care l-am contractat de la BCR, în condiþii foarte avantajoase, vom începe cu construirea gondolei, liftului înclinat ºi centrului de afaceri cu parcarea de peste Cuejdi. Acestea sînt investiþii care vor produce venituri cu care vom acoperi ratele ºi dobînzile la credit. Cu aceºti bani vom acoperi ºi investiþiile care nu produc bani - drumurile, utilitãþile, sistemul termic. Dacã acestea încep sã producã repede, putem sã returnãm ºi anul viitor acest credit, fãrã a mai plãti dobînzi ºi comisioane“, a subliniat primarul ªtefan. Consilierul local Gheorghe Dumitreasa a apreciat cã ºi versantul Pietricica trebuie pus în valoare, din punct de vedere turistic, în condiþiile în care în zonã va fi construit liftul înclinat. „Ne-am gîndit la un centru de informare turisticã ºi la o unitate de alimentaþie publicã. Am vãzut, spre exemplu, la Tampere, un restaurant rotitor. Vom lansa un concurs de proiecte ºi vom gãsi o soluþie“, a opinat primarul ªtefan. El a adãugat cã, aflînd despre intenþia de realizare a bazei turistice, doi investitori din Bacãu ºi-au exprimat dorinþa de a construi un motel pe Cozla.

Articol afisat de 1656 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective