Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Loteria premiilor „Gheorghe Lazãr“, în ograda primãriilor

• cîºtigãtorii distincþiei aºteaptã sã vadã dacã primãriile gãsesc bani pentru premii • Ministerul Educaþiei nici nu a emis vreun ordin pentru aprobarea listei beneficiarilor •

Cîºtigãtorii distincþiei Gheorghe Lazãr încã nu ºtiu dacã se vor putea bucura, mãcar în acest an, de recompensele bãneºti prevãzute în metodologie. ªcolile au prevãzut în bugetul pe 2006 sumele aferente premierii dascãlilor merituoºi, dar acum aºteaptã sã vadã ce bani vor primi de la consiliile locale. În plus, Ministerul Educaþiei nici nu a emis vreun ordin prin care sã aprobe lista cîºtigãtorilor distincþiei, iar ºcolilor, chiar dacã ar avea bani de la primãrii, le-ar lipsi temeiul legal pentru acordarea premiilor bãneºti. Problema a intrat într-un cerc vicios, dat fiind cã ministerul nu poate emite ordinul decît dacã sînt asigurate fondurile pentru premiere, altfel cîºtigãtorii distincþiei ar trebuie sã se mulþumeascã doar cu diplomele.
„Acum, chiar dacã primãria mi-ar aproba suma necesarã pentru premierea la «Gheorghe Lazãr», pe ce bazã îi dau, dacã nu am nici o hîrtie oficialã ? ªtim doar cã Inspectoratul ªcolar a aprobat un numãr de dosare, dar, conform metodologiei, lista trebuie consfinþitã prin ordinul ministrului. Noi sperãm ca primãria sã ne dea ceva bani, dar nu ºtim dacã ne aprobã toatã suma. La noi ar fi nevoie cam de vreo 300 de milioane lei vechi pentru premii la toþi cei selectaþi de inspectoratul ºcolar. Dacã ne dã mai puþin, vor primi premiile doar cei cu punctajele mai mari“, a declarat profesor Mihai Obreja, directorul Colegiului Naþional „Petru Rareº“ Piatra Neamþ.
În total, la nivelul judeþului Neamþ, ar fi nevoie de cel puþin 5 miliarde lei pentru ca acordarea diplomelor sã fie însoþitã ºi de premierea bãneascã a beneficiarilor. Dascãlii selectaþi pentru a primi distincþia ar fi trebuit sã primeascã un premiu consistent, variind între 10 ºi 24 milioane lei fiecare, reprezentînd între 10 ºi 20 de procente din suma salariilor de bazã pentru ultimul an de activitate. Cei peste 300 de dascãli aleºi de Inspectoratul ªcolar Neamþ s-au bucurat doar pentru recunoaºterea formalã a meritelor lor, dupã ce Ministerul Educaþiei ºi-a dat cu stîngul în dreptul ºi nu a prevãzut, din timp, în bugetul pe 2005, ºi banii necesari pentru recompensarea premianþilor. ªcolile nu au avut suficiente resurse pentru recompensarea celor mai buni profesori, mai ales în cazul unitãþilor de elitã din mediul urban, unde un procent mare de dascãli trebuie premiaþi. În plus, prin pasarea cãtre primãrii a recompensãrii dascãlilor, reprezentanþii MEC favorizeazã apariþia unor inechitãþi, deoarece se vor primii premii în bani doar în localitãþile mai bogate.
„Noi nu am fãcut altceva decît sã evaluãm dosarele depuse în Neamþ pentru distincþia Gheorghe Lazãr ºi am transmis lista la Bucureºti. Conducerea ministerului ºi-a dat seama cã nu sînt bani ºi a renunþat sã mai emitã vreun ordin. Noi, la indicaþiile ministerului, le-am solicitat ºcolilor sã se îndrepte spre consiliile locale ºi sã le solicite bani prin bugetul pe 2006. Acum, practic, noi nu avem nici un act oficial de la minister, doar lista propunerilor pe care le-am fãcut anul trecut ºi totul depinde de primãrii, dacã aprobã sau nu aceºti bani“, a declarat profesor Maria Rusu, inspector general adjunct al Inspectoratului ªcolar Neamþ.

Articol afisat de 2604 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUÞ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective