Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Afacerea“ microbuzul s-a gripat

„Afacerea“ microbuzul s-a gripat

• microbuzele ºcolare devin pe zi ce trece o povarã pentru primãrii • maºinile ARO pentru transportul elevilor nu sînt fiabile, se stricã repede ºi consumã mult • cîteva primãrii vor sã renunþe la programul care s-a vrut generos, dar care devine falimentar pentru bugetele locale • la Fãurei sînt necesari 410 milioane pentru repararea ºi întreþinerea a douã microbuze •

Un program început sub o idee generoasã, asigurarea microbuzelor pentru transportul ºcolar, dã semne de obosealã ºi creeazã probleme primãriilor beneficiare. La Sagna s-a renunþat la mijlocul de transport, iar maºina cu pricina va fi „pasatã“ unei primãrii care nu dispune de suficiente resurse pentru cumpãrarea unor autovehicule fiabile. Renunþarea la microbuzele galbene nu este uºoarã, mai ales cã acestea au fost aduse în comunele în care s-au comasat ºcoli pentru transportul gratuit al elevilor la ºcoala de centru. Cele 33 de microbuze ºcolare cumpãrate pentru comunele nemþene au costat circa 16 miliarde lei, fiind preluate de primãrii. Afacerea a fost bunã doar pentru întreprinderea ARO, intratã în faliment între timp, dar pãguboasã pentru autoritãþile locale din comunele beneficiare. Primarii au purtat de la început povara costurilor ridicate ale întreþinerii ºi, în afarã de consumul mare de combustibil, o grãmadã de bani s-au mai cheltuit din cauza defecþiunilor frecvente, în special la motor, cutia de viteze sau suspensie. ÃŽn plus, multe dintre maºini petrec sãptãmîni sau chiar luni bune în service, iar primarii aleargã prin toatã þara dupã piese de schimb. „Ce sã mai spunem, e un lucru românesc ºi cu asta am spus tot. E foarte pretenþioasã, nu e fiabilã ºi înghite prea mulþi bani. Consumul de combustibil nu se potriveºte deloc cu cel din fabricã, iar pentru primãrie sau pentru mine nu mi-aº cumpãra niciodatã o astfel de maºinã. Probabil nici nu a fost interesul dacã merge sau nu, a fost un lucru fãcut în pripã“, a declarat Ioan Surdu, primarul comunei Mãrgineni.
Autoritãþile locale au fost nevoite sã aloce fonduri pentru cheltuieli ca salariul ºoferului, valoarea motorinei consumatã de maºinã, dar ºi costul lucrãrilor de întreþinere ºi reparaþii. Problemele nu au întîrziat sã aparã ºi au fost accentuate ºi de starea proastã a drumurilor din mediul rural sau exploatarea necorespunzãtoare a autovehiculelor. „Dacã mã scapã de microbuz, tare bucuros aº fi, ba mai fac ºi cinste. ªi consumã mult ºi se stricã mai tot timpul. Pe o reparaþie am cheltuit 86 milioane lei, ca sã nu mai spun cît a mai stat ºi pe chituci. Nici nu ne lasã sã circulãm cu el decît în comunã, nu putem ieºi cu el pe drumurile publice, sã mai cãrãm manuale sau alte dotãri pentru ºcoalã. Ca sã mai mergem cu el în afara comunei trebuie sã plãtim rovigneta, adicã vreo 10 milioane lei“, a declarat Decebal Radu Albu, primarul de Podoleni. Mai norocoºi, primarii comunelor care nu au beneficiat de microbuze au încercat sã se descurce pe cont propriu ºi sã achiziþioneze maºini fiabile pentru transportul elevilor. Astfel de investiþii au fost fãcute, deja, la Taºca ºi Tarcãu, iar primarii sînt foarte mulþumiþi cã programul „Microbuzul ºcolar“ i-a ocolit, la fel ºi bãtãile de cap ale colegilor lor.

Necazurile de Fãurei, „pasate“ preºedintelui CJ
Un alt caz în care sînt implicate douã astfel de microbuze (defecte) este cel de la comuna Fãurei. Primarul comunei a trimis o adresã cu iz de somaþie preºedintelui Consiliului Judeþean Neamþ în care în care îi face cunoscut cã îi trebuie 410 milioane de lei doar pentru a repara, asigura motorina ºi întreþine cele douã microbuze ARO pe care le are în dotare. Alesul localnicilor mai spune cã din suma de 550 de milioane de lei, alocatã de judeþ pentru cheltuielile materiale ale primãriei mai rãmîn doar 140 de milioane de lei, sumã care nu-i ajunge pentru a plãti restanþele la energie electricã (70 milioane de lei) sau alte facturi. „Rugãm, avînd în vedere cele relatate, sã dispuneþi în consecinþã, pentru cã, atunci cînd am solicitat o sumã mai mare, am avut în vedere, în primul rînd, uzura maºinilor care transportã elevi. ÃŽn cazul în care nu veþi lua atitudine ºi nici o mãsurã pentru rezolvarea situaþiei, sîntem nevoiþi sã stocãm aceste maºini, iar transportul elevilor se va face cu alte mijloace de transport în comun“, este specificat în adresa semnatã de primarul Vasile Gherghel.
Preºedintele Dan Vasile Constantin s-a arãtat deranjat de aceastã misivã ºi a declarat cã va rãspunde primarului tot în scris. „Asta nu înseamnã altceva decît fugã de rãspundere. Banii care au ajuns la comuna Fãurei au fost distribuþi dupã algoritmul prevãzut de lege. Ce pot face eu acum? Este bugetul lor, ei l-au stabilit în consiliul local ºi nu are nici o legãturã cu judeþul. Mai mult, faxul pe care l-am primit pe data de 26 ianuarie 2006 este datat ca fiind trimis pe 30 noiembrie 2005. Asta este o mãgãrie ca sã arate cã a solicitat din timp banii“, a menþionat Dan Vasile Constantin. ÃŽn acelaºi timp, în rãspunsul oficial este specificat: „rezolvarea problemelor semnalate de dumneavoastrã þine de capacitatea proprie a autoritãþilor administraþiei publice locale“.

Articol afisat de 1700 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUÞ, Alex NECHITA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de traktorist la data 28.01.2006 15:31
Mai ieftin
Ar fi mai ieftin sa se foloseasca remorci. Asa ne duceam noi la " practica agricola " si uite ce mindri si frumosi am crescut ! Parca-l vad pe traktorist cum isi misca indaratul de zici ca dansa disco !
in sticla cu lapte puneam rom !
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective