Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 28 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Delimitarea mediului politic de mediul de afaceri

Delimitarea mediului politic de mediul de afaceri

Am susþinut ºi susþin în continuare necesitatea delimitãrii omului politic de omul de afaceri, cel puþin pînã cînd vom deveni o societate cu reflexe normale. Dezbaterea actualã pe tema „Demnitarii implicaþi în afaceri sînt cei mai bogaþi oameni“ este o dezbatere realã ºi extrem de oportunã, care se încadreazã în dezideratul de mai sus.
În categoria demnitarilor sînt vizaþi parlamentarii, membrii Guvernului, prefecþii ºi subprefecþii, aleºii locali, respectiv primarii ºi consilierii. Aceºti demnitari, cînd sînt ºi oameni de afaceri, ar trebui sã renunþe la una din cele douã calitãþi. Omului de afaceri ca demnitar ar trebui sã i se precizeze incompatibilitãþile în ce priveºte gestiunea banului public sau exerciþiul puterii în luarea deciziilor cu impact asupra mediului afacerilor pe care le practicã.
În prezent, soluþia adoptatã de lege pentru oamenii de afaceri care devin demnitari este aceea cã, din acel moment, aceºtia sînt obligaþi sã-ºi delege calitatea de administrator al afacerii altor persoane, de regulã rubedenii de toate gradele sau alþi apropiaþi.
Mãsura, aparent corectã într-o democraþie desãvîrºitã, s-a dovedit la noi, la români, cã nu este decît praf în ochii electoratului, menit sã mascheze manevrele de înavuþire rapidã a demnitarilor.
Trecînd afacerile pe numele rudelor sau delegînd administrarea afacerilor la rude sau alte persoane, sã nu-ºi facã cineva iluzii cã se anihileazã coparticiparea cu cointeresarea deminitarului în ceea ce priveºte bunul mers al acestor afaceri. Din contra, mentalitatea artificial creatã faþã de propriile afaceri îl determinã pe demnitar sã se implice ºi mai atent.
Legea românã, este vorba de Legea nr. 161/2003, numitã de altfel „Legea incompatibilitãþii“, a încercat sã facã ordine în acest domeniu, dar rezultatele nu au fost pe mãsura aºteptãrii majoritãþii oamenilor de bunã credinþã. Scandalurile din prezent, cu oameni politici ºi guvernanþi din toate partidele, a cãror imagine a fost ºifonatã, reprezintã un exemplu al eºecului legii. Incompatibilitãþile Legii 161/2003, stabilite pentru demnitari, nu asigurã paradisul de cinste ºi corectitudine dorit de electorat pentru clasa politicã. Singurul rezultat al campaniei naþionale de anticorupþie obþinut de actuala Putere ete consilidarea „prezumþiei de vinovãþie“, care a devenit cea mai eficientã armã de luptã politicã.

Nu existã un monopol al corupþiei
În condiþiile actuale, cînd generalizarea transpartinicã a corupþiei a devenit evidentã, acuzele privind corupþia afecteazã nediscriminatoriu toate partidele, condiþie în care acestea ar trebui sã-ºi lanseze propriile programe de combatere internã a cazurilor de corupþie semnalate.
Pe plan local, organizaþia PNL s-a regrupat în jurul preºedintelui-primar, pentru a emite semnale politice care sã-i consolideze poziþia ºi sã-i susþinã punctele de vedere originale privind originile ºi distribuþia corupþiei.
Dupã PNL, „corupþia este generalizatã în PSD“ ºi nicãieri în altã parte. Trecînd cu senintãtate peste gravitatea ºi întinderea fenomenului, PNL ignorã faptul cã PSD a fost singurul partid care a fãcut cîþiva paºi în combaterea ºi îndepãrtarea propriilor membri vizaþi de acuze de corupþie. Nici un alt partid, nici PNL, nici PD, nu a catadixit sã se uite atent în propriile rînduri, în care sã bage prãºitoarea pentru buruieni.
ÃŽntr-o recentã conferinþã de presã, PNL local îºi propune ºi lanseazã cu ifos la apã un obiectiv de construcþie bizarã intitulat „lupta împotriva corupþiei generalizate în PSD“. Prin aceastã iniþiativã extravagantã ºi originalã, PNL doreºte sã transmitã populaþiei cel puþin douã semnale. Primul, cã aceastã corupþie existã, dar este „generalizatã“ numai în PSD, celelalte partide fiind imaculate. Adicã existã un Iacubov, dar nu existã un Patriciu, existã un Nãstase, dar nu existã un Tãriceanu, existã un Muºetescu, dar nu exisã un Pantiº, existã un Hrebenciuc, dar nu existã un Cataramã (carea þepuit destul ºi în Neamþ) ºi lista poate continua, rãmînînd deshisã.
Al doilea semnal este acela cã PNL doreºte sã dea o mînã de ajutor PSD-ului, pentru a-ºi termina mai repede curãþenia, contînd pe faptul cã la rîndul sãu ºi PSD va consimþi, pe cale de reciprocitate, sã ajute PNL pentru propria curãþenie generalã.
Recunoscãtor, PSD-ul local a ºi demarat ca rãspuns înfiinþarea unei comisii „de luptã împotriva corupþiei generalizate în PNL“.
Important este ca PNL sã anunþe momenul cînd va demara curãþenia generalã în propria ogradã.

Articol afisat de 1559 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan BIVOLARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective