Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 31 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
In memoriam Ludovic Spiess

In memoriam Ludovic Spiess

Maestrul Ludovic Spiess a trecut în teritoriul nesfîrºit al eternitãþii. Abrupt ºi pe neaºteptate, fãrã sã dea cel mai mic semn cã s-ar fi sãturat de lumea aceasta care i-a oferit nenumãrate bucurii, glorie, prestigiu, autoritate, dar, în acelaºi timp, nu l-a apãrat în nici un fel de adversitãþile ºi rãutãþile unor vremuri nãucite de politicã.
Se considera nãscut într-o zodie fericitã; ºi aºa trebuie sã fi fost de vreme ce soarta i-a hãrãzit un destin de excepþie. Pentru cã Ludovic Spiess a fost, se ºtie, o figurã impresionantã a artei lirice româneºti, care a cîntat pe cele mai mari scene ale lumii, de la Metropolitan la Scala, de la cele din Viena la Covent Garden, de la Roma la Buenos Aires, de la Moscova la Berlin ºi în alte multe temple ale operei mondiale. I-au fost parteneri, cîntãreþi celebri ai lumii, de la Birgitt Nielsen la Irina Arhipova, de la Dietrich Fischer Dieskau la Nicolai Ghiaurov, de la Anna Moffo la Montsserat Caballe, Eugenia Moldoveanu, Arta Florescu, Nicolae Herlea ºi mulþi alþii. ÃŽn acelaºi timp, a avut privilegiul de a lucra cu mari ºefi de orchestrã ºi ºi celebri regizori: Herbert von Karajan, Leonard Bernstein sau Franco Zefirelli. A avut prilejul sã observe ºi sã facã diferenþa dintre puritatea expresiei artistice, hãrãzitã numai celor înzestraþi de Dumnezeu cu daruri supreme ºi ingratitudinea mizerã a funcþiilor hãrãzite de ºleahta hãmesitã a celor ce nu se pot afirma altfel decît prin cultivarea lichelismului ºi oportunismului josnic. A venit pentru prima datã la Piatra Neamþ pentru a arunca o privire asupra celei de a XXXIII-a ediþii a „Vacanþelor Muzicale“.

„Eu sînt un tip cîteodatã incomod, ºtiu“

„ÃŽncã din primele ore am trãit cîteva bucurii. Dupã ce mi-am lãsat bagajele la hotel, primul drum a fost la Teatrul Tineretului, instituþie care a dat foarte multe valori culturii din aceastã þarã. Este un lucru foarte important, cum important mi se pare ºi evenimentul «Vacanþelor muzicale». Realmente, eram foarte curios sã aflu ce se întîmplã ºi care este avantajul tinerilor în urma unor asemenea vacanþe de lucru“, mãrturisea maestrul cu acel prilej.
ªi a aflat. Mai mult, a onorat urmãtoarea ediþie implicîndu-se activ în organizarea ºi buna ei desfãºurare în calitate de director ºi profesor al clasei de mãiestrie interpretativã. Am stat mereu aproape ºi acum pot sã mãrturisesc, fãrã teama de a fi suspectat de obedienþã, cã rar am vãzut o abordare mai temeinicã ºi mai serioasã a lucrului cu vocea umanã. Avea, neîndoios, ca tot omul, ºi pãcate. Pe unele le transforma în virtuþi.
„Eu sînt un tip cîteodatã incomod, ºtiu. Cu timpul sper cã noi vom fi cu toþii înþeleºi ºi vom accepta ideea cã trebuie sã ne schimbãm mentalitatea. Eu, patruzeci de ani, am fost hoinar prin lume. Nu întîmplãtor; ºi am învãþat foarte multe lucruri. Aceastã adaptare la economia de piaþã, la o altã concepþie, un alt curaj, o altã deschidere, o altã transparenþã, o altã plajã de a privi ºi de a analiza lucrurile, sînt componente ale libertãþii“.
Era foarte mîndru ºi fericit pentru titlul de Doctor Honoris Causa acordat de Universitatea de Muzicã din Bucureºti.
„A fost, realmente, un moment emoþionant. Faptul cã întreaga mea activitate a fost recunoscutã în acest fel, apreciatã, este o mulþumire. Acest titlu constituie o încununare a tot ceea ce am fãcut ºi cred cã sîntem datori cu totii sã ajutam, sã sprijinim ºi sã dãm tinerilor cîte ceva din tot ceea ce am acumulat, pentru ca drumul lor sã fie mai uºor în a se impune ºi a duce tradiþia þãrii noastre pe meridianele lumii“.
Aºa cum, la modul cel mai strãlucitor cu putinþã, a fãcut-o el însuºi. ªi astfel, maestrul Ludovic Spiess nu va rãmîne în istoria spiritului românesc în primul rînd ca ministru al culturii sau director al Operei Naþionale Române, ci, înainte de toate, ca o voce de aur a nemuritoarei galerii sonore a elitelor mondiale.

Articol afisat de 1705 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective