Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Economie 31 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Creditul doar cu buletinul“, pe cale de dispariþie

„Creditul doar cu buletinul“, pe cale de dispariþie

• noile reglementãri ale Bãncii Naþionale vor îngreuna achiziþionarea de bunuri de folosinþã îndelungatã

Firmele care acordã, în prezent, celebrul „credit doar cu buletinul“ vor intra în curînd sub incidenþa noilor prevederi ale Bãncii Naþionale în materie de creditare, cuprinse într-o Ordonanþã aprobatã de Guvern la sfîrºitul sãptãmînii trecute. Cum Banca Naþionalã interzice acordarea de împrumuturi fãrã garanþii sau avans, noile reglementãri vor îngreuna, practic, achiziþionarea de aragaze, frigidere, aspiratoare, cuptoare cu microunde, televizoare ºi alte bunuri de folosinþã îndelungatã.
BNR a constatat cã, în ultima perioadã, activitatea de creditare a migrat din sectorul bancar, reglementat la sînge, cãtre cel nebancar, care funcþiona aproape la liber. Datoritã publicitãþii deosebit de agresive pe care marii distribuitori au fãcut-o sistemelor din ce în ce mai facile de creditare, în România, achiziþionarea în rate a produselor electronice ºi electrocasnice a devenit un sport naþional. S-a ajuns ca împrumuturile sã fie contractate direct în magazin, foarte repede ºi fãrã prea multe formalitãþi. Profitînd de generozitatea magazinelor de specialitate în oferirea de produse prin intermediul creditelor ºi a unor bãnci comerciale aliate în aceastã afacere, românii au dat nãvalã sã achiziþioneze aparatura electronicã. Ofertele i-au tentat ºi pe amatorii de chilipiruri, care au luat produse fãrã sã plãteascã vreo ratã, revînzînd bunurile la un preþ mai mic ºi lãsînd magazinele cu buza umflatã.
Pentru a evita disfuncþionalitãþile, conducerea BNR a emis noi prevederi în materie de creditare care obligã, practic, instituþiile nebancare sã se supunã aceloraºi reguli ca ºi instituþiile de credit bancare. Astfel, instituþiile nebancare vor trece sub controlul bãncii centrale, ele urmînd sã fie monitorizate ºi sã funcþioneze strict în baza documentului care atestã cã au fost înscrise în registrul general al BNR. Cooperativele de credit, casele de amanet, firmele de leasing, cele specializate pe vînzarea în rate ºi toate celelalte instituþii care acordã împrumuturi fãrã a avea statut de instituþii bancare vor fi obligate sã se transforme în societãþi comerciale pe acþiuni ºi sã aibã un capital social de minimum 200.000 de euro. Odatã cu schimbarea statutului, unitãþile afectate vor trebui sã îºi modifice ºi denumirea, în aºa fel încît aceasta sã conþinã sintagma „instituþie financiarã nebancarã” sau prescurtarea IFN. ÃŽnfiinþarea IFN se va notifica BNR în termen de 30 de zile de la data înmatriculãrii în registrul comerþului. Noile societãþi nu vor mai putea emite obligaþiuni, atrage depozite sau alte fonduri rambursabile de la public, operaþiunea de creditare fiind singura pe care o vor putea include în obiectul lor de activitate. IFN-urile vor avea voie sã acorde credite de consum, ipotecare ºi imobiliare, microcredite, sã finanþeze operaþiuni de factoring, sã acorde credite în regim de case de amanet sau CAR. Dacã nu vor respecta noile prevederi ale Bãncii Naþionale în materie de creditare, administratorii instituþiilor financiare nebancare (IFN) vor scoate din buzunare cîte 6 salarii nete, iar firma va fi amendatã cu cîteva mii de euro (0,1 – 0,5% din capitalul social). Dintre sancþiunile prevãzute în ordonanþã, cea mai asprã constã în interzicerea desfãºurãrii activitãþii de creditare ºi, implicit, radierea din registrele în care este înscrisã instituþia financiarã nebancarã.

Articol afisat de 1617 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective