Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
ªase ani de procese pentru un copil

ªase ani de procese pentru un copil

• o adolescentã de 16 ani nu vrea sã locuiascã cu mama ºi s-a refugiat la bunici • tînãra a fost încredinþatã prin hotãrîre judecãtoreascã mamei • bunicii au contestat decizia, dar n-au avut cîºtig de cauzã • tot acest rãzboi se rãsfrînge asupra copilului •

Ana Maria Son, o tînãrã de 16 ani, din Izvoru Muntelui, Bicaz, elevã în clasa a X-a la liceul din localitate, trãieºte de mai mulþi ani propria dramã. O datã cu moartea tatãlui, Dumitru Son, în 1996, ºi refacerea cãsãtoriei mamei, adolescenta spune cã relaþiile cu mama sa s-au deteriorat, cã se simte privatã de cãldura sufleteascã a celei care i-a dat viaþã ºi încearcã suplinirea acestui sentiment prin bunãtatea bunicilor. La mai puþin de doi ani de la refacerea cãsniciei mamei, deºi minorã pe atunci, Ana Maria Son (foto) a luat de una singurã decizia de a rãmîne pentru totdeauna la bunicii dinspre tatã, Ana ºi Dumitru Son, unde trãieºte ºi astãzi. „Este mai bine la bunici. De fapt, la ei am crescut de cînd eram micã, numai cã pînã la moartea tatãlui acolo trãiam cu toþii. Prin cãsãtoria mamei am fost dusã ºi eu la locuinþa tatãlui vitreg. Nu mi-a plãcut. Munceam, nu mai aveam timp de joacã, nici de lecþii ºi am am simþit ºi o rãcealã a mamei faþã de mine. ÃŽntr-o zi n-am mai putut îndura ºi de la ºcoalã am mers direct la bunici, pe care i-am rugat sã mã primeascã la ei. De atunci, acolo am rãmas ºi alãturi de aceºtia mã simt foarte bine“, a povestit Ana Maria Son, care mai zilele trecute s-a prezentat la redacþia Monitorul de Neamþ pentru a-ºi descrãrca sufletul. Din spusele fetei, dar ºi a bunicilor, am aflat însã cã liniºtea la care tînjea n-a þinut prea mult. Mama, Ana Nacu, a alertat poliþia, primãria ºi instanþa judecãtoreascã, cerîndu-le sprijin în recuperarea fetei. „A doua zi dupã plecarea de la casa soþului mamei, Neculai Nacu, ne-am trezit la poartã cu poliþia, care ne-a interogat ºi pe mine ºi pe bunici, acuzîndu-i pe aceºtia cã m-au furat. Lucru neadevãrat. ÃŽntr-o altã zi au venit cei de la primãrie pentru anchetã socialã. Le-am povestit cã nu mai suport viaþa la mama. Toþi au plecat convinºi cã-mi este bine, însã nu dupã mult timp au urmat procesele. Primul în 2000, în urma cãruia am fost încredinþã mamei, iar de atunci altele, deschise de bunici, prin care se cere revocarea primei hotãrîri. De fiecare datã am fost chematã ºi mi s-a cerut pãrerea. Am spus cã nu vreau cu mama. Dar decizia a rãmas întotdeauna valabilã. Ultimul proces a avut loc în 2005. Cererea bunicilor a fost din nou respinsã. Eu nu ºtiu ce sã mai cred“, a declarat Ana Maria Son, cu lacrimi în ochi.
Aºa cã, dupã cum susþine adolescenta, de ºase ani viaþa ei a devenit un coºmar. Paradoxal, deºi mama Ana Nacu, luptã pe toate cãile sã-ºi recapete fiica, pînã în prezent nu a uzat de un executor judecãtoresc în aplicarea deciziei instanþei. ªi se pare cã nici nu o ajutã material. Or fata, odatã cu înaintarea în vîrstã, are, tot mai mult, nevoie de bani. „Viaþa s-a scumpit, noi trãim dintr-o pensie, fata are nevoie de hranã, haine, cãrþi, caiete. Este mare, vede ºi ea la alþii. Plus cã face zilnic naveta la ºcoalã. Dupã tatã, are un milion pensie de urmaº, credeþi cã ajunge la un copil de 16 ani?“, a afirmat Dumitru Son, bunicul Anei-Maria, care ne-a informat cã are de gînd sã meargã pînã la ministrul justiþiei pentru a cere dreptate. „Eu nu înþeleg, dacã fata vrea la noi, iar mama nu i-a dat un leu pentru ce ne poartã prin procese. ÃŽn loc sã dea un ban fetei, îi dã pe la avocaþi“, a adãugat bãtrînul. Am cerut ºi pãrerea mamei, Ana Nacu, pe care am gãsit-o într-una din zile la Distrigaz - Secþia Bicaz, unde are serviciul. „Pe ce bazã sã le dau bani? Cînd m-am întîlnit cu fata ºi i-am dat, m-am trezit cu ei înapoi. Mi-i trimisese fosta soacrã. Bãtrînii o þin pe fatã ca argatã, nu cã-i doare sufletul. ªi-apoi, Ana Maria nici nu vrea sã stea de vorbã cu mine. Deocamdatã eu n-am decãzut din dreptul de mamã. ªi rãspund de ea ºi faptele ei. Mi s-a fãcut anchetã socialã ºi am condiþii bune sã cresc un copil. De ce nu vine acasã. Are pensie dupã tatã, alocaþia o ia tot ea, aºa cã are bani“, a declarat Ana Nacu, mama Anei Maria Son.
De înþeles, doar Dumnezeu dacã mai poate, fiindcã fiecare din pãrþile ascultate are propria dreptate. Buncii vor ca fetei sã-i fie bine ºi pentru asta doresc un sprijin financiar ºi din partea mamei, mama îºi revendicã fiica. Procese, tracasãri ºi de-o parte ºi de alta. Se pare însã cã tînãra în cauzã ºi-a gãsit liniºtea ºi tot ce-i lipseºte deocamdatã la bunici. Este voinþa ei, dar este încã un copil care încã nu poate dispune de soarta sa. Peste toate acestea s-a clãdit pe perioada a ºase ani un rãzboi de uzurã, care, sigur, se va rãsfrînge negativ asupra fetei. Disperatã, aceasta ne-a rugat sã adãugãm la final ºi vorbele: „Fac apel la toþi colegii fostului meu tatã, la salariaþii Distrigaz, sã punã o vorbã bunã pe lîngã mama sã mã înþeleagã cã mã simt bine la bunici ºi sã contribuie ºi ea la întreþinerea mea. Asta doresc...“, a încheiat Ana Maria, cu ochii în lacrimi.

Articol afisat de 1636 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective