Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 1 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ochiul public: Vocea Regiunilor (I)

Sã începem cu puþinã istorie. Ideea creãrii unui comitet consultativ pe tema economiilor regionale a apãrut încã din 1960, sub forma unei propuneri fãcute de Adunarea Parlamentarã Europeanã. Conturarea unui organism consultativ, compus din reprezentanþi ai autoritãþilor regionale ºi locale, avea sã se producã abia 1986, cu ocazia Actului Unic European. Se recunoºtea rolul important al dezvoltãrii regionale în realizarea unei pieþe unice pe deplin funcþionale, subliniind totodatã puternica legãturã între coeziunea economicã ºi cea socialã. A urmat, în 1988, decizia Comisiei Europene de înfiinþare a Consiliului Consultativ al Autoritãþilor Regionale ºi Locale, un forum european original dedicat chestiunilor legate de dezvoltarea regionalã. Mai apoi, în 1992, Comisia a fãcut apel la crearea unui organism reprezentativ cu rol consultativ al regiunilor, iar Parlamentul European a susþinut demersul.
Consiliul European de la Roma, din decembrie 1990, a luat act de importanþa pe care þãri precum Germania, Belgia ºi Spania o acordã consultãrii autoritãþilor locale ºi regionale, ca parte a procesului de luare a deciziilor la nivel de Uniune. Într-o Europã a regiunilor, constituirea Comitetului Regiunilor devenise o chestiune de timp. Decizia de înfiinþare a fost luatã la Consiliul European de la Maastricht, din 9 -10 decembrie 1991. Comitetului îi revenea atît rolul de a pregãti legislaþia europeanã trebuincioasã, cît ºi cel de a asigura o legãturã directã între Bruxelles ºi cetãþenii Europei.
Semnarea Tratatului de la Maastricht, la 7 februarie 1992, a însemnat înfiinþarea oficialã a acestui organism complet independent ca activitate ºi rãspunderi. Cei 189 de membri deplini, alãturi de tot atîþia supleanþi, urmau sã fie numiþi de Consiliul de Miniºtri, pentru un mandat de patru ani, pornind de la propunerile statelor membre. Articolul 198 din Tratat cere Consiliului sau Comisiei Europene sã consulte CoR în cinci sectoare ale politicii comunitare de interes regional: coeziune economicã ºi socialã, sãnãtate publicã, reþelele trans-europene de transport, energie ºi telecomunicaþii, educaþie ºi tineret, culturã. De asemenea, CoR poate exprima puncte de vedere din proprie iniþiativã pe orice temã în care considerã sînt implicate anumite interese regionale.
Tratatul asupra Uniunii Europene a intrat în vigoare abia la 1 noiembrie 1993, dupã un anevoios proces de ratificãri. În martie urmãtor, s-a desfãºurat prima sesiune plenarã a CoR, Jacques Blanc (Franþa, Partidul Popular European, conducãtor al Consiliului Regional Languedoc - Rousillon) fiind ales preºedinte, iar Pasqual Margall i Mira (Spania, Partidul Socialiºtilor Europeni, primar al Barcelonei) vicepreºedinte, mandatele lor fiind pe doi ani. Cu acelaºi prilej au fost înfiinþate cele opt comisii ºi patru subcomisii de lucru ºi Comisia pentru afaceri instituþionale.
Trecînd peste detalii, precum cele ce þin de recunoaºterea grupurilor politice, implicarea în clarificarea definirea subsidiaritãþii, creºterea numãrului de membri sau succesiunea de conducãtori de pînã azi, meritã subliniate încã unele repere. Astfel, Tratatul de la Amsterdam (1997) consolideazã ºi extinde rolul CoR, ca organism consultativ, dublînd numãrul de domenii în care Consiliul ºi Comisia Europeanã vor consulta comitetul, prin adãugarea urmãtoarelor: politicile salariale, politicile sociale, mediul, pregãtirea vocaþionalã ºi transporturile. De asemenea, se stabileºte cã ºi Parlamentul European poate consulta CoR. Înainte de intrarea în vigoare a Tratatului (1999), a fost înfiinþat Grupul de legãturã al CoR cu þãrile din Europa Centralã ºi de Est ºi Cipru pentru stabilirea de relaþii cu reprezentanþii regionali ºi locali ai þãrilor care solicitaserã sã adere la Uniune. A urmat, în 2001, semnarea Tratatului de la Nisa. În acest document se stipuleazã cã membrii CoR trebuie sã deþinã un mandat de ales (local sau regional) sau sã rãspundã politic în faþa unei adunãri locale sau regionale de aleºi. Calitatea de membru înceteazã automat la terminarea mandatului din þara de origine.
În acelaºi an, summitul de la Laeken, care a înfiinþat Convenþia asupra Viitorului Europei, acordã CoR ºase locuri în acest forum ce urma sã pregãteascã atît de comentatul Tratat Constituþional.
Dar, despre ce rol tot mai însemnat va juca acest Comitet într-o Europã a Regiunilor, în episoadele urmãtoare.

Articol afisat de 1459 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Viorel COSMA, corespondent Bruxelles)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective