Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Cu lumînarea-n Europa

• 208 gospodãrii din Neamþ „mãrºãluiesc“ spre Europa fãrã curent electric • sumele pentru investiþii în extinderea reþelelor electrice sînt 0 • nici autoritãþile locale nu au bani pentru realizarea acestor lucrãri • dacã în 2002 erau peste 9.000 de case fãcã curent, în 2006 mai sînt 208 •


Peste 200 de gospodãrii din Neamþ aºteaptã integrarea europeanã fãrã curent electric, în condiþiile în care, pînã în 2007, toþi românii trebuie sã beneficieze de curent electric, acesta fiind considerat, de multã vreme, o necesitate ºi nicidecum un lux. În Neamþ, se poate spune cã nu mai existã localitãþi total lipsite de electricitate, dar, cu toate acestea, sînt numeroase gospodãrii în care opaiþul este la putere. Este vorba de cãtune sau sate izolate din diverse comune, dar chiar ºi de unele gospodãrii situate în mediul urban.
În acest moment, din ultimele calcule efectuate de E-ON, societatea de distribuþie a energiei electrice din Moldova, reiese cã, în Neamþ, sînt 208 gospodãrii care nu beneficiazã de energie electricã, acestea aflîndu-se pe arealul a 4 localitãþi. Din cele 208 gospodãrii, 170 sînt în mediul rural, restul de 38 în urban. Trebuie amintit ºi faptul cã în afarã de aceste gospodãrii care apar în evidenþe existã mult mai multe care au fost construite fãrã autorizaþii ºi care încã nu figureazã pe listele primãriilor pentru branºarea la reþeaua electricã. În aceste cazuri, E-On nu are ce face, decît sã aºtepte ca beneficiarii sã intre în legalitate ºi sã solicite branºarea.
„ÃŽn ultimii doi ani s-au efectuat lucrãri de extindere a reþelei electrice la 266 de gospodãrii în Neamþ, lucrãri care au costat 26,5 miliarde de lei. Prioritãþile pentru lucrãri au fost stabilite de Consiliul Judeþean Neamþ, iar banii au fost alocaþi tot de la bugetul judeþului prin defalcarea în teritoriu a unui credit sindicalizat care a fost primit în 2004“, a declarat Lucian Luca, purtãtorul de cuvînt al E-On Moldova. Aceaºi sursã a mai adãugat cã, pentru anul 2006, nu este prevãzutã nici o sumã de bani pentru efectuarea altor lucrãri de extindere de reþele, iar fondurile pentru viitor ar putea fi strîns legate de obþinerea unor surse independente sau ale beneficiarilor, care vor plãti din buzunarul propriu pentru extinderile care le doresc. De menþionat este ºi faptul cã lucrãrile se efectueazã numai pentru grupuri de gospodãrii, iar, pentru a intra în plan, un grup trebuie sã fie format din cel puþin 5 locuinþe.
ÃŽn acest moment, un numãr mai mare de gospodãrii care nu au energie electricã sînt în comuna Dãmuc, unde mai sînt 16 locuinþe care nu beneficiazã de acest serviciu. „Existã un program de dezvoltare, dar aºteptãm sã vedem ce se va întîmpla anul acesta“, a declarat Gheorghe Cioancã, secretarul primãriei Dãmuc. Case fãrã energie elctricã mai sînt ºi în alte comune, cum ar fi Bicaz Ardeal sau Pipirig. Cu toate acestea, din declaraþiile celor de la E-On rezultã cã existã ºi case construite „pe lîngã lege“, fãrã autorizaþie ºi la care proprietarii nu-ºi pot permite sã cearã branºarea, iar acestea nu sînt luate în evidenþã.
Cu toate acestea, lucrurile stau mult mai bine în acest an, mai ales dacã se are în vedere faptul cã, la recensãmîntul din 2002, figurau ca lipsite de energie electricã 9.023 de gospodãrii în peste 88 de localitãþi ale judeþului. Din numãrul prezentat, 600 erau în mediul urban, iar restul în mediul rural, în special în sate izolate.

Articol afisat de 1561 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Alex NECHITA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective