Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 2 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Teo Peter, vinovat cã a stat în calea americanului care l-a ucis

• militarul american Van Goethem a fost gãsit nevinovat de justiþia americanã • preºedintele României spune cã decizia instanþei americane înseamnã „dispreþ“ faþã de 22 de milioane de români • procurorul general al României se declarã indignat de hotãrîrea luatã de instanþa americanã •


Un tribunal militar din Statele Unite a decis cã sergentul Christopher Van Goethem nu se face vinovat de uciderea chitaristului român Teo Peter. Referitor la acuzaþia de omor prin imprudenþã, principalul avocat al apãrãrii, maiorul Phillip Stackhouse, a susþinut cã intersecþia din Bucureºti unde s-a produs coliziunea era „haoticã ºi semnalizatã necorespunzãtor“, cu indicatoare de circulaþie contradictorii. „Lucrul cel mai grav a fost acela cã sergentul VanGoethem a fost implicat într-un accident“, a afirmat Stackhouse.
În decembrie 2004, Christopher Van Goethem a lovit în plin cu un autoturism de teren un taxi, pe Bulevardul Dacia din Bucureºti. Teo Peter a murit, iar ºoferul taxiului a fost grav rãnit. Sergentul Van Goethem a fost gãsit vinovat de obstrucþionarea justiþiei ºi fals în declaraþii.
Rãzvan Radu, ºeful direcþiei de drept internaþional din Ministerul Justiþiei, a declarat cã sergentul american nu ar fi putut fi judecat în România. „ÃŽn cazul de faþã, potrivit articolului 8 din Codul Penal, legea penalã românã nu se aplicã în cazul infracþiunilor sãvîrºite de cãtre reprezentanþii diplomatici. Acest text din Codul Penal are la bazã dispoziþiile Convenþiei de la Viena din aprilie 1961 privind relaþiile diplomatice care conferã imunitate de jurisdicþie penalã reprezentanþilor diplomatici“.

O decizie „surprinzãtoare“

Premierul Tãriceanu a calificat drept „surprinzãtoare ºi cel puþin bizarã“ hotãrîrea justiþiei americane, anunþînd în acelaºi timp cã statul va ajuta familia Peter în cazul unui nou proces împotriva militarilor. Senatorul PNL Teodor Meleºcanu, membru al comisiei de politicã externã, a explicat la BBC în ce fel se poate concretiza acest ajutor. „Evident cã un asemenea proces costã bani“, a explicat domnul Meºcanu, „ºi eu cred cã este o obligaþie moralã a noastrã sã acordãm sprijin pentru cetãþenii români aflaþi într-o asemenea situaþie“.

Bãsescu acuzã dispreþul faþã de români

Preºedintele Traian Bãsescu a afirmat miercuri cã decizia luatã de instanþa militarã americanã în privinþa puºcaºului marin implicat în cazul Teo Peter poate fi interpretatã drept „dispreþ“, subliniind cã nu va tolera acest lucru. Potrivit ºefului statului, instanþa militarã americanã nu a vãzut ceea „ce au vãzut 22 milioane de români“.
„Sã nu încerce sã ne contrazicã precum cã nu ar fi fost adevãrat. Dincolo de faptul cã este o hotãrîre care nu corespunde celor întîmplate în România, am putea sã o interpretãm, poate, ºi ca pe dispreþ, ºi acest lucru nu îl voi tolera“, a afirmat preºedintele Bãsescu, cu ocazia prezenþei sale la ºedinþa Consiliului Superior al Magistraturii.

Indignarea procurorului general

Procurorul general al României, Ilie Botoº, a declarat miercuri la Institutul Naþional al Magistraturii,cã atît ca jurist cît ºi ca om este indignat de hotãrîrea luatã de instanþã în cazul militarului care a provocat accidentul în care a murit Teo Peter. ÃŽntrebat de jurnaliºti cum comenteazã faptul cã Curtea Marþialã considerã cã nu se confirmã cã puºcaºul american la ucis pe Teo Peter pentru cã nu existã mãrturii la dosar, Ilie Botoº a declarat: „Existau organe de poliþie, unitãþi de descarcerare care au fost la faþa locului, toþi aceºtia puteau fi audiaþi în calitate de martori“.
Nu în ultimul rînd procurorul general al României a precizat cã a existat o cooperare între procuratura militarã americanã ºi procurorii români. Ilie Botoº a mai spus cã „noi am fãcut un transfer de procedurã, am pus la dispoziþie toate documentele“.

Articol afisat de 1573 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective