Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Economie 2 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Facilitãþi sporite pentru „Fermierul“

Facilitãþi sporite pentru „Fermierul“

• 29 de nemþeni s-au apucat deja de lucru la dosare • 440 de persoane s-au interesat de programul Fermierul • specialiºtii estimeazã cã fermierii nemþeni pot pune pe picioare proiecte de peste 250 de miliarde lei •


Participanþii la programul „Fermierul“ vor beneficia de o seamã de facilitãþi menite sã uºureze accesul la finanþãrile Sapard. Astfel, aceºtia nu vor mai plãti taxe pentru avizele ºi autorizaþiile necesare pentru proiecte, iar obþinerea acestora va fi simplificatã prin activitatea unui birou unic dedicat programului ºi care va funcþiona în cadrul Direcþiei pentru Agriculturã ºi Dezvoltare Ruralã (DADR). Specialiºtii DADR au fost solicitaþi deja de 440 de persoane interesate de program, iar 29 dintre acestea s-au apucat deja de lucru la dosare.
„Cel puþin trei dintre dosarele în lucru vor fi gata în aceastã lunã. Este vorba despre o unitate de prelucrare a cãrnii la Roman ºi alte douã unitãþi de prelucrare a laptelui, la Tîrgu Neamþ. Judeþul Neamþ se aflã pe locul ºapte pe þarã în estimãrile Ministerului Agriculturii în ceea ce priveºte gradul de absorbþie a fondurilor Sapard. Estimarea a fost fãcutã atît pe baza finanþãrilor contractate pînã în prezent, dar ºi în funcþie de procentul mare al populaþiei din mediul rural“, a declarat Liviu Bumbu, directorul DADR Neamþ.
Prin programul „Fermierul“ se pot obþine credite avantajoase pentru modernizarea sau construcþia unor ferme ºi unitãþi de procesare, dar ºi pentru alte activitãþi finanþate în cadrul programului Sapard. ÃŽmprumuturile se acordã pe 10 ani, cu o perioadã de graþie variind între 1 ºi 5 ani. Principalul avantaj este garantarea creditelor de cãtre stat, prin intermediul Fondului de Garantare a Creditului Rural, dar ºi de beneficiar prin achiziþiile fãcute prin proiect. Programul este destinat mai ales obþinerii fondurilor necesare derulãrii unui proiect Sapard, dar ºi asigurarea pãrþii de cofinanþare din partea beneficiarului. Programul Sapard nu acordã plãþi în avans, doar ramburseazã cheltuielile deja efectuate, astfel cã beneficiarul trebuie sã se descurce pînã cînd este acordatã finanþarea nerambursabilã, reprezentînd între 30 ºi 65% din valoarea investiþiei. Principalele investiþii sprijinite în cadrul programelor Fermierul ºi Sapard sînt unitãþile de prelucrare carne, lapte sau ulei, abatoarele, dar ºi fermele de melci ºi cele apicole, pensiunile agroturistice ºi fermele piscicole, dar ºi fermele zootehnice ºi vegetale. ÃŽn cadrul mãsurilor 1.1, 3.1 ºi 3.4 din programul Sapard pot fi obþinuþi bani nerambursabili pentru construcþia sau modernizarea, utilarea ºi popularea fermelor zootehnice, dar ºi pentru investiþii în agroturism.
Beneficiarii programului Fermierul trebuie sã deþinã teren agricol, în nume propriu, arendat sau concesionat în suprafaþã de 10 pînã la 70 ha care sã permitã exploatarea în condiþii mecanizate, sã aibã cunoºtinþe în domeniul agriculturii ca absolvent al unei facultãþi sau al unui liceu de profil agricol sau apropiat, al unui curs de scurtã duratã, sã deþinã cunoºtinþe ºi practicã agricolã sau sã fi lucrat cel puþin 2 ani în domeniul agricol, sã organizeze o fermã în care sã munceascã nemijlocit cu membrii familiei, sã nu fi suferit condamnãri, sã nu aibã cazier judiciar sau sã fie urmãrit penal, sã nu fie autorul unui faliment declarat ca urmare a unui management defectuos ºi sã nu reprezinte interesele unui anumit grup sau al unei anumite clientele politice.

Articol afisat de 1550 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUÞ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective