Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Duºmanul comunitar, pagube de 265 milioane

Duºmanul comunitar, pagube de 265 milioane

• contravaloarea fiolelor de vaccin ºi ser antirabic utilizate anul trecut pentru tratarea persoanelor muºcate de animale a fost de 265,063 de milioane de lei • din cei 1.213 nemþeni ajunºi la Contagioase, 1.066 au necesitat administrarea tratamentului antirabic •

Contravaloarea tratamentelor antirabice efectuate în cursul anului 2005 la Spitalul Judeþean de Urgenþã Neamþ de cãtre nemþenii care au fost muºcaþi de animale este de 265,063 milioane de lei. Potrivit statisticilor medicale întocmite de cadrele medicale ale secþiei Contagioase ale celei mai mari unitãþi sanitare din judeþ, din 1.213 persoane care au ajuns anul trecut aici dupã ce au fost atacate de animale domestice sau sãlbatice care i-au muºcat sau zgîriat, 1.066 au necesitat administrarea tratamentului antirabic. Mai bine de un sfert dintre acestea, mai exact 277, sînt copii.
Celelalte victime au scãpat de durerosul tratament, întrucît animalele care le-au agresat fuseserã vaccinate împotriva turbãrii.
Orice persoanã muºcatã de un animal trebuie neapãrat sã se prezinte la medic, care sã stabileascã dacã este sau nu nevoie de tratament pentru profilaxia rabiei. Altfel, pacientului trebuie sã i se facã desensibilizare cu ser antirabic, dupã care, în prima, a treia, a ºaptea, a patrusprezecea ºi a douãzeci ºi opta zi de la producerea accidentului, se administreazã vaccinul antirabic.
Din statisticile secþiei Contagioase rezultã cã, în funcþie de necesitãþi, în cursul anului trecut au fost utilizate 3.461 fiole de vaccin antirabic ºi 392 fiole de ser antirabic. Preþul unei fiole de vaccin antirabic este de 75.000 de lei, iar cel al unei fiole de ser antirabic este de 14.000 de lei. Pentru a avea o imagine cît mai completã despre costul tratamentului unui pacient care a fost muºcat, trebuie sã luãm în calcul ºi faptul cã, dacã plaga este mai mare, pacientul trebuie musai sã ajungã la Urgenþe-Chirurgie, unde leziunea este dezinfectatã ºi cusutã ºi se administreazã vaccinul antitetanos.
Cei mai mulþi dintre nemþenii care au avut de suferit de pe urma agresiunii animalelor au fost încolþiþi de cîinii vagabonzi aflaþi pe strãzile oraºelor din judeþ. Au fost însã ºi persoane care au fost muºcate de pisici, cai, porci, vaci, hamsteri, vulpi, ºobolani, dihori, porcuºori de Guineea.
Rabia sau turbarea este o boalã infecþioasã acutã produsã de virusul rabic. Aceasta se caracterizeazã prin grave tulburãri ale sistemului nervos central ºi evolueazã spre paralizie sau deces. Transmiterea virusului se face prin muºcãtura sau zgîrietura produsã de animale bolnave. Cele mai grave sînt muºcãturile localizate în regiunea gîtului ºi capului, deoarece virusul ajunge mult mai repede la creier. Prezenþa virusului rabic este frecventã la animale domestice (cîini, pisici, vite, porci, cai) ºi la animale sãlbatice (vulpi, lupi, ºobolani, lilieci). Perioada de incubaþie a bolii este în medie de 1-3 luni, iar debutul acesteia poate dura între douã ºi patru zile. Boala se manifestã prin dureri, amorþeli ºi mîncãrime a locului unde s-a produs muºcãtura, dureri de cap, ameþeli, insomnie, lipsa poftei de mîncare, greþuri, vãrsãturi, modificãri de caracter. În caz de neprezentare la medic pentru tratament, boala poate duce la deces.

Articol afisat de 1990 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective