Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Alex Nechita, complementaritatea icoanei

Alex Nechita, complementaritatea icoanei

• debut expoziþional de bunã calitate al ziaristului Alex Nechita

Expoziþia de icoane realizate de ziaristul Alex Nechita ºi gãzduitã, începînd de joi seara, de Galeriile de artã Vert Piatra Neamþ este un bun exemplu de împlinire prin complementaritate. Cele 20 de icoane pe lemn constituie un ansamblu unitar ºi dau dovada unui debut expoziþional de bunã calitate. Chipul lui Iisus, al Maicii Domnului ºi ale celor mai cunoscuþi sfinþi, în ipostaze tradiþionale, sînt realizate în stil neobizantin, cu tempera ºi emulsie, avînd, toate, suprafeþe importante acoperite cu foiþã de aur. Dupã o zi încãrcatã de toxinele din documentãri în hrubele vieþii politice ºi administrative locale, Alex Nechita îºi gãseºte echilibrul în reculegerea impusã de tehnica aparte a pictãrii icoanei. Plecînd de la o simplã bucatã de lemn, meºterul iconar trebuie sã elaboreze un proiect, sã îl transpunã în operã respectînd canoanele seculare ale Erminiei, astfel încît, în final, sã obþinã un obiect destinat adoraþiei. Fãrã doar ºi poate, acest lucru nu poate fi realizat în orice stare de spirit ºi în orice condiþii de igienã spiritualã. Însã, deºi icoanele primesc închinarea oamenilor ºi sînt transfigurate prin semnificaþia lor divinã, cel care le realizeazã este menit anonimatului, cãci tradiþia bizantin-ortodoxã nu recomandã semnarea acestui fel de lucrãri.
Într-o lume tot mai secularizatã, în care manifestarea credinþei îºi pierde tot mai mult din importanþã, efortul unor oameni de a menþine în viaþã tradiþia icoanei este demn de tot respectul. Casa româneascã ortodoxã încã mai are în colþul dinspre rãsãrit al camerei, împodobitã ºi protejatã cu cel mai frumos ºtergar, cu un mãnunchi de busuioc alãturi, icoana protectoare a cãminului ºi a familiei. În spatele acesteia, dupã cum observa profesorul ªtefan Potop, cel care l-a îndrumat pe Alex Nechita în realizarea primei icoane, erau puse pentru maximã protecþie lucrurile cele mai de preþ ale casei. În faþa acestei icoanei îºi începe ziua românul ortodox cu prima închinare ºi tot în faþa acesteia îºi încheie osteneala zilei. Pentru ca aceastã tradiþie sã nu disparã, înghiþitã de rãceala vreunei imagisticii industriale sau cel mult pitoreºti, nici un efort nu este prea mare din partea celor care sînt rãspunzãtori de sãnãtoasa educaþie a poporului.

Articol afisat de 2284 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Mihael BALINT)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de traktorist la data 05.02.2006 23:49
Sta scris !
" sa nu se faca nimic care sa semene cu ce este in Ceruri, pe Pamint si in Ape si sa va inchinati lor " !
Icoanele reprezinta a doua ratacire mare a Crestinilor ortodoxi. Prima este ghidarea dupa Traditii, unde popa trece inaintea Dumnezeirii. Pupatul miini si poalei popei devine parte de cult. Ptiu drace !
Oricu salutari pesularului si lui Stefan Potop, pe care cred ca-l stiu in persoana ! Am fost bun prieten cu tatal lui , chiar daca nu eram acelasi .... contingent !
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective