Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Dupã 4 ani de votat capre, Piatra Neamþ are stemã

Dupã mai bine de zece ani de amînãri, respingeri ºi discuþii sterile, stema municipiului Piatra Neamþ a primit, în sfîrºit, avizul Comisiei Zonale de Heraldicã de la Iaºi, structurã care funcþioneazã sub patronajul Academiei Române. „Avizul a fost dat pe 1 februarie, însã noi am primit confirmarea ieri (joi - n.r.). Aprobarea s-a fãcut cu foarte mici retuºuri, care vor fi fãcute la Iaºi. Mai apoi, proiectul va fi trimis la Bucureºti, pentru a fi aprobat prin hotãrîre de guvern“, a declarat Vasile Viºan, secretarul municipiului Piatra Neamþ.
Cã vom avea, în sfîrºit, stemã este un aspect demn de luat în seamã pentru cã aceasta trebuie sã fie prezentã pe toate înscrisurile oficiale emise de cãtre autoritãþi, pe legitimaþii, ca ºi pe pliantele pentru promovarea turisticã. Nu înseamnã, însã, cã ultimul proiect - elaborat cu modificãrile cerute de cãtre comisia de specialitate din cadrul Consiliului Judeþean - a ºi fost pe placul legislativului local care, în una din ultimele ºedinþe de anul trecut, a trebuit sã îºi dea avizul, promisiunea secretarului Viºan - care s-a ºi adeverit - fiind cã aceasta ar fi fost ultima „înfãþiºare“ a proiectului stemei. Care au fost observaþiile fãcute de specialiºtii de la judeþ? „Proiectul a fost validat, dar cu cîteva observaþii: «capra sãrind» este element al stemei judeþului, de aceea ni se recomandã sã o folosim pe cea prezentã pe vechiul sigiliu al oraºului - cel mai vechi dateazã de la 1511 ºi reprezintã «capra stînd». De asemenea, ni s-a comunicat cã turnul nu trebuie personalizat, ci sã îl realizãm fãcînd o comparaþie cu cel prezent pe stema municipiului Iaºi. Comisia de Heraldicã de la Iaºi are reprezentant în cea de la Neamþ ºi ni s-a promis cã, dupã ce vom face aceste modificãri, va intra în avizare în regim de maximã urgenþã“, sublinia secretarul municipiului. Vasile Viºan le-a prezentat consilierilor chiar un model al posibilului proiect al stemei, cu reprezentarea caprei de pe vechiul sigiliu al localitãþii. Cert este cã proiectul prezentat, care a respectat modificãrile cerute, a provocat o mulþime de comentarii de genul „ãsta-i iepure, nu e caprã“, ori capra aratã ca „un miel de Paºti“ sau cã „îi lipseºte varza“. Ba s-a trecut la încercãri de figuri de stil de genul: „«Atitudinea» heraldicã trebuie sã fie mai expresivã. Aºa, aratã ca o oaie“. Consilierul local Radu Pavel Staicu, preºedintele de ºedinþã al CL, a þinut sã sublinieze cã legislativul s-a sãturat de joaca de-a fãcutul stemei: „de 4 ani, votãm capre“, consilierul local Elena Boengiu a adãugat: „turnu-i prea turn, sfîntu-i prea sfînt“. Se pare cã, dupã o foarte lungã perioadã în care problema cu „capra ºi varza“ a dat bãtãi de cap autoritãþilor, cineva a reuºit sã o descîlceascã.

Articol afisat de 1722 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de traktorist la data 05.02.2006 23:37
Capra este simbolul pacatului
Popa de la o secta satanista de aici a avut " relatii " cu o capra in vazul publicului. Am aflat ca asa se face de ani de zile, dar de data asta au participat si ..... minori ( la spectacol ). Acum este arestat pt expunerea membrelor scirbavnice in public. Sa faceti reclaclama de turism la satanisti. La e mai spuneti ca aveti si Gondoperla si vin o fuga !
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective